764
Sfeerhaarden

Niets geeft meer sfeer dan het geluid van knappende houtblokken, de kruidige geur en de aangename warmte van een houtvuur. Door technische innovaties is het rendement steeds hoger. Houtkachels en -haarden zijn daardoor populairder dan ooit.

Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Geen wonder, hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het roept een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Niets werkt bovendien rustgevender dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van smeulende en brandende blokken. Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding.

Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig. Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Wie de haard een uurtje wil laten branden is dus meer gebaat bij gas of elektrisch. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal een keer per jaar worden geveegd. Dat kan een extra kostenpost betekenen. 

En dan is er nog de kwestie rendement. De open haard geniet in dat opzicht een slechte reputatie, omdat het merendeel van de warmte linea recta via de schoorsteen verdwijnt. Bij een gesloten houthaard is het rendement aanmerkelijk beter. Voor wie twijfelt tussen open en gesloten zijn er ook zogenaamde liftdeurhaarden die je op beide manieren kunt stoken. Het hoogste rendement geven houtkachels, zeker als deze met speksteen zijn bekleed. Deze natuursteensoort slaat de warmte op en geeft deze langzaam af, ook nadat het vuur is gedoofd. Houtkachels passen prima in ene milieubewuste leefstijl. Als ze goed worden gestookt, dragen ze niet bij aan het broeikaseffect. Extra milieuvriendelijk zijn de kachels met secundaire verbranding, die de vrijkomende rookgassen naverbranden zodat de uitstoot maximaal schoon is. Voor nog meer rendement is ook een cv-kachel een overweging.

Bron: Uw haard. Vraag hier gratis haardenbrochures aan.GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners