1876
Rendementslabel houtkachel
Gepubliceerd: 09-10-2012 Laatste update: 28-04-2017

Het is tegenwoordig het een fluitje van een cent om de juiste houtkachel te kiezen. De haardenbranche heeft de Stichting Rendementslabel Haarden en Kachels opgericht en deze start deze maand met de invoering van een speciaal label voor houtkachels. In de showroom kunt u dan in één oogopslag zien wat het rendement, het vermogen en de emissie van de betreffende kachel is. En dat zijn bijzonder belangrijke gegevens. Niet alleen om te bepalen welke kachel het beste in uw kamer past, maar zeker ook voor het milieu.

De houtkachel in Nederland werkt aan een comeback. Reeds nu is het de belangrijkste bio-energiebron van ons land. Steeds meer Nederlanders zien de houtkachel als middel om hun energierekening fiks te verlagen en ook nog eens milieuvriendelijk bezig te zijn. Hout=biomassa en indien dit verbrand wordt in een goede houtkachel is de uitstoot minimaal en de energieopbrengst groot. Ook de overheid heeft haar oog op de houtkachel laten vallen en ondersteunt momenteel onderzoek naar de mogelijkheden om met houtkachels de uitstoot van CO2 en het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren. Samen met andere alternatieve energiebronnen kunnen de Europese doelstellingen dan sneller worden gehaald.

Sinds kort bestaat er een CE-keur voor houtkachels. Dit CE-keur is echter geen kwaliteitskeurmerk, maar geeft slechts aan dat het product voldoet aan bepaalde minimumeisen op het gebied van rendement en uitstoot. Zodra een kachel voldoet aan deze normen mag hij binnen de landen van de Europese Unie worden verkocht Helaas zijn deze normen niet erg streng en is aan een toestel ook niet in één oogopslag te zien wat het rendement of de uitstoot precies is. En dat kan per kachel sterk uiteenlopen.

Het nieuwe rendementslabel voor houtkachels geeft daar nu een oplossing voor. Net als het energielabel van uw koelkast of vaatwasser geeft dit rendementslabel duidelijk aan wat het vermogen en het rendement van de kachel is. Tevens is vermeld wat de milieubelasting aan koolmonoxide is. De labels hangen straks aan de kachels bij de kachel- en haardenwinkels. Als consument kunt u dan direct zien hoe efficiënt de ene kachel is ten opzichte van de andere.

De technische details

Het vermogen van een kachel geeft aan hoeveel warmte de kachel kan geven. Dit is uitgedrukt in kilowatts (kW). Het is belangrijk dat het vermogen past bij de ruimte waar de kachel komt te staan. Een kachel met een té klein vermogen krijgt de kamer niet warm, maar een té groot vermogen zorgt ervoor dat de kachel niet voluit kan branden en dat leidt al snel tot een grotere milieubelasting en een lager rendement. Het rendement van een kachel is het deel van de verbrandingswarmte dat de kachel daadwerkelijk benut. Het wordt altijd uitgedrukt in een percentage. Als een kachel een rendement heeft van bijvoorbeeld 70 procent, verdwijnt 30 procent van de warmte door de schoorsteen naar buiten. Het is dus zaak een kachel te kiezen met een zo hoog mogelijk rendement. Ten slotte vermeldt het label ook de emissie aan koolmonoxide (CO). CO is een giftig gas dat ontstaat door de onvolledige verbranding van brandstof. De uitlaatgassen van autos bevatten bijvoorbeeld koolmonoxide. Hoe lager de emissie, hoe beter voor het milieu.

De juiste kachel

Het aanbod van kachels is groot en ook de verschillen zijn groot. Een hoog rendement en een lage uitstoot is zeker haalbaar voor iedere fabrikant. Hij moet dan wel in staat zijn om deze producten te ontwikkelen. Dit vereist vaak langdurig testen. Ook de gebruikte materialen zijn belangrijk. Het nieuwe rendementslabel helpt dus om een goede keuze te maken. Daarenboven is een goed advies en betrouwbare installatie door de vakman onontbeerlijk.

Vorig jaar is door de branche-organisatie "Het Sfeerverwarmingsgilde" (SVG) een erkenningsregeling in het leven geroepen, die u garandeert dat u met een vakbekwaam en gediplomeerd bedrijf te maken heeft. Leden van het SVG bieden u bovendien zwart op wit een door de branche gegarandeerde kwaliteit. Zowel voor de producten als voor de installatie! Hun adressen vindt u op www.sfeerverwarming.nl. Daar kunt u ook gratis een haardenmagazine downloaden om alvast in de stemming te komen.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide