3019
Barbas Vento
Gepubliceerd: 02-10-2012 Laatste update: 16-11-2017

Nostalgische haarden sierden honderden jaren geleden al de huiskamers en worden ook nu nog gezien als het toppunt van elegantie en romantiek. Het zijn met recht klassiekers te noemen! Haarden die de tand des tijds hebben doorstaan en die overlopen van romantiek. In UW haard onderscheiden we drie categorieën nostalgische haarden: de klassieke, Engelse en de antieke haard. Een nostalgische haard geeft net als een klassieke kast of stoel, sfeer aan uw huiskamer. Bij een nostalgische haard denkt u natuurlijk meteen aan een knapperend haardvuur. Vroeger waren er immers weinig andere mogelijkheden. Wie nu voor nostalgie kiest, hoeft gebruiksgemak niet bij voorbaat uit te sluiten. Tegenwoordig kan een nostalgische haard bijvoorbeeld op gas gestookt worden. Zo heeft u gemak en nostalgie ineen.

Klassieke haard: sober en symmetrisch
De klassieke haard siert herenhuizen die rond 1900 zijn gebouwd. Typerend is het open vuur met een symmetrisch vormgegeven schouw. In de jaren zeventig werden deze oude schouwen nog volop gesloopt (tegelijk met de en-suite deuren). Vandaag de dag worden huis en haard juist weer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht. De sobere, symmetrische omlijsting valt op door zijn eenvoud: geen robuuste ornamenten, houten bewerking of gietijzeren elementen.

De klassieke haard is gemaakt uit natuursteen: marmer en kalksteen zijn de meest gebruikte soorten. Meestal is het een opmaat-schouw die feilloos integreert in het interieur van het huis. Ook kan een schouw onderdeel uitmaken van een compleet wandmeubel, vaak inclusief boekenkast. Om de haard helemaal terug te brengen in oude stijl, wordt het metselwerk - de ombouw - behandeld met bordeauxrood behang. Deze stijl is ook heel goed te combineren met een elektrische inzethaard.

Engelse haard: Britse klasse
De Engelse stijl kenmerkt zich door de houten, handgemaakte omlijsting. Het hout is gefreesd en bewerkt met de fijnste motieven. Naast de houten exemplaren bestaan er ook gietijzeren varianten, maar deze zijn vrij zeldzaam.

De Engelse haard wordt helemaal afgemaakt door het binnenwerk te betegelen met handbeschilderde tegeltjes. Engelse inbouwhaarden genieten veel populariteit bij mensen die houden van een landelijk interieur. Bovendien zijn ze over het algemeen kleiner van formaat dan de klassieke en antieke schouwen en daardoor geliefd bij degenen die wat minder ruim behuisd zijn.

Antieke haard: Barok of Bourgondisch
Onder de noemer nostalgisch, scharen we eveneens authentieke haarden uit de tijd van Lodewijk XIV: buitenissig versierde, pompeuze exemplaren - alsook de meer robuuste, landelijke haarden die passen bij een Bourgondische levenswijze. Veel antieke haarden die in Nederland via handelaren te verkrijgen zijn, komen uit chique Franse herenhuizen. Maar, ook uit ons eigen land zijn bijzondere exemplaren afkomstig. Bijvoorbeeld de oude Friese smidskachels: de vorm is rondachtig ovaal of juist vierkant en strak, uitgevoerd in koper of in gekleurd email.

Klassieke schouw
Wie kiest voor een klassieke open haard, ziet daar direct een rijkelijk geornamenteerde schouw bij. Zon opvallende schouw is uiteraard een blikvanger en geldt als een volwaardig meubelstuk, ook wanneer het vuur niet aan is. Een sobere omlijsting echter, eentje die in het interieur wordt geïntegreerd, maakt dat de nadruk op het vuur komt te liggen en niet op de schouw zelf.

Trend
De traditionele inbouwhaard, maar dan eentje met een vuurplaats waarbij de houtblokken direct op de vloer zijn geplaatst. Voor een gegarandeerd stoere uitstraling!

Meer mogelijkheden
De steeds moderner wordende technieken maken nagenoeg elke ruimte in huis geschikt voor een haard. Heeft u wel eens gedacht aan meerdere haarden in huis? Niet alleen in de woonkamer, maar ook in de keuken en in de hal. Uiteraard moet iedere haard wel tot zijn recht kunnen komen. Voldoende ruimte is dus essentieel.

Bron: Uw haard.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide