1343
OBJECTdesign haarden Faber
Gepubliceerd: 01-09-2012 Laatste update: 28-04-2017

De houthaard is aan een opmars bezig. En dat is niet zo vreemd. Door allerlei technische ontwikkelingen hebben houthaarden en houtkachels tegenwoordig een zeer hoog rendement. Bovendien kunt u met een houthaard flink op uw stookkosten besparen. En dat is juist in deze tijd natuurlijk erg interessant.

De houthaard heeft een aantal voordelen, voor uzelf en voor het milieu. We belichten eerst maar eens uw eigen voordeel. Met een houthaard kun u uw energierekening namelijk behoorlijk omlaag brengen.Dat voordeel kunt u vooral in het voor- en naseizoen behalen, zegt Roel van Maaren, van de Stichting Nederlandse Haard- en Kachelbranche (NHK). In de lente en de herfst is het vaak niet nodig om het hele huis te verwarmen. Met een houthaard kunt u gemakkelijk lokaal verwarmen, bijvoorbeeld alleen de woonkamer als u daar leest of televisie kijkt. Maar het grootste voordeel van de houthaard is misschien wel dat u niet afhankelijk bent van de stijgende gas- en aardolieprijzen. Begin dit jaar zijn de brandstofprijzen door de Nederlandse Overheid weer fors verhoogd. De verwachting is dat fossiele brandstof in de loop der jaren alleen maar duurder wordt. Misschien dat door de economische teruggang de vraag iets kleiner wordt, maar dat zal zich weer herstellen. En feit blijft: de hoeveelheid gas en olie wordt alleen maar kleiner. Er komt immers niets meer bij.

CO-2 neutraal
Hout is een hernieuwbare brandstof. Bomen die nu worden aangepland kunnen over tien, twintig jaar weer worden gebruikt. Dat is niet alleen gunstig voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Hout is namelijk CO-2 neutraal. Van Maaren: Het is een term die je veel hoort de laatste tijd. Het wil zeggen dat er door de verbranding geen extra koolstofdioxide, CO-2 dus, in de atmosfeer komt. Als je hout verbrandt, komt er C0-2 vrij. Maar die vrijgekomen CO-2 wordt door bomen weer gebruikt om te groeien. Zij zetten via hun bladeren koolstof om in zuurstof. De bomen die worden aangepland zuiveren dus op natuurlijke wijze de CO-2 die door verbranding wordt uitgestoten. En zo draag je met een houtkachel of houthaard dus bij aan een beter milieu en ben je ook nog eens minder afhankelijk van aardgas.

Knisperend houtvuur
De techniek van de houtkachel heeft de afgelopen decennia een grote ontwikkeling door gemaakt. Vroeger was het nadeel van een houtkachel dat de kachel een laag rendement had. Maar dat probleem is door de technische vernieuwingen helemaal verholpen. Van Maaren: Houtkachels halen tegenwoordig met gemak een rendement van 80 a 85 procent. Maar door al deze voordelen zou je bijna vergeten dat veel mensen nog altijd een haardkachel aanschaffen uit nostalgie. Voor echte haardliefhebbers gaat er niets boven een authentiek knisperend houtvuur. En die sfeer die krijg je er helemaal gratis bij!

Van klassiek tot superstrak
Door de stijging van de populariteit is ook de variëteit in modellen sterk toegenomen. De oude, vertrouwde houtkachel of houthaard met beperkt zicht op het vuur heeft plaats gemaakt voor toestellen met veel glas waardoor het zicht op het vuur enorm is toegenomen. De uitvoeringen van deze toestellen zijn er van klassiek tot superstrak. Langzamerhand wordt het idee dat een haard in de kamer ingebouwd zou moeten zijn steeds meer losgelaten. En hierdoor neemt het aantal haardvarianten flink toe. Voor wie de ruimte ervoor heeft, is de centrale haard bijvoorbeeld een optie. Deze haard wordt niet in de muur, maar middenin de kamer geplaatst. En omdat deze haard aan alle kanten van glas is voorzien, heeft u dus altijd uitstekend zicht op het vuur. Hiermee maakt u de haard letterlijk de blikvanger van uw interieur. Een ander voorbeeld is de tunnelhaard, ook wel doorkijkhaard genoemd. Deze wordt geplaatst in een scheidingswand, zodat u warmte en sfeer in twee vertrekken tegelijk heeft.

Nog meer voordeel
Tot slot: nog één voordeel. In sommige gevallen is het mogelijk om een houtkachel aan te sluiten op uw centrale verwarming. Dit kan u extra energiebesparing opleveren. Het behoort ook tot de mogelijkheden om een deel van de warme lucht naar een aangrenzend vertrek te sturen. Dit zijn allemaal nieuwe technieken om het optimale resultaat uit uw houthaard te halen.

Meer weten over houthaarden?
Denkt u erover om binnenkort uw haard te vernieuwen? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. De vereniging zorgt er dan voor dat de leden van Comfortabel Wonen u gratis en vrijblijvend informeren over hetgeen er op dit moment in de handel is.

Bron: Voorlichtingsburo Wonen.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide