Een houtgestookte haard staat garant voor een maximum aan sfeer. Niet voor niets natuurlijk: hout is de oervorm van alle brandstoffen. Het roept een sluimerend jagersinstinct in ons wakker: niets is leuker dan houtblokken verzamelen, kloven, een voorraadje aanleggen en vervolgens stoken. Niets werkt bovendien rustgevender dan de kruidige geur en het karakteristieke geknetter van smeulende en brandende blokken.

Maar hout als brandstof heeft ook nadelen. Het vergt voorbereiding. Om te beginnen moet het hout goed droog zijn voordat kan worden gestookt. Vers gekapt, gekloofd hout heeft ongeveer een jaar droogtijd nodig.

Een droge opslagruimte is dus een must. Het stoken van een houtvuurtje is handwerk dat aandacht en behendigheid vraagt. Een houtvuur kan niet even snel worden gedoofd. Voor een houtgestookte kachel of haard is bovendien altijd een rookkanaal nodig dat uitmondt boven de nok van het dak en dat rookkanaal moet minimaal een keer per jaar worden geveegd. Kijk voor meer tips over rookkanalen en veilig stoken verderop in dit nummer.

Bron: Uw haard.



Ook leuk om te lezen