3653
Bellfires Horizon Bell Small
Gepubliceerd: 08-10-2012 Laatste update: 08-05-2022

Door onze columniste Wilma Koel - Wie kent niet dat comfortabele, warme en gezellige gevoel rondom het knapperend haardvuur? Een open haard, op de juiste plaats, kan een middel- of rustpunt zijn in uw kamer. Het is wel belangrijk dat de open haard door zijn vorm en zijn plaats in het interieur geen al te dominerende rol gaat spelen.

Inbouwhaard

Er zijn verschillende basismodellen van inbouwhaarden:

  • Eenzijdige open haard. Verstandig is deze haard niet tegenover een deur te plaatsen in verband met de trekproblemen. 
  • Tweezijdige open haard. Deze haard wordt vaak toegepast op een hoek, is aan twee kanten open en geeft hierdoor meer zicht op het vuur. Een zeer goede rookgasafvoer is noodzakelijk, want dit type is zeer gevoelig voor tocht. 
  • Driezijdige open haard. Aan alle drie de kanten is er uitstekend zicht op het vuur en kan daarom prima geplaatst worden in grotere vertrekken of in lange smalle kamers. Deze haard heeft een slechtere trek, dus speelt de afvoer van rookgas een belangrijke rol. 
  • Doorkijk open haard. Het vuur is aan beide kanten goed te zien, en kan goed in combinatie met een scheidingswand worden gebruikt bijvoorbeeld tussen woon- en eetkamer. Deze haard is alleen geschikt voor vrij grote ruimtes. 
  • In de hoek open haard. 
  • Op de hoek open haard.

 

inspiratiebrochures1.png

Voorzethaard

Er zijn vele modellen te koop, zowel staand op pootjes als hangende modellen. Voorzet open haarden zijn meestal van metaal en worden kant en klaar verkocht. Ze zijn eenvoudig te installeren op een bestaand rookkanaal en verhuisbaar, en er komt geen hak- en breekwerk bij kijken.

De juiste plaats

Er zijn twee uitgangspunten voor het plaatsen voor een open haard: 

  • De open haard is een gezelligheidscentrum, bedoeld om rondom te zitten en eventueel gecombineerd met een televisie. Plaats de televisie niet te ver van de open haard. Heeft u een mooi uitzicht naar buiten, kies dan de plaats van de open haard zorgvuldig, zodat u vanuit de zithoek rondom de open haard nog enigszins naar buiten kan kijken. De zithoek rondom de open haard mag niet worden doorkruist door een looppad, bijvoorbeeld het looppad van een toegangsdeur naar de keuken
  • De open haard is het middelpunt van de totale ruimte. Niet direct bedoeld om rondom te zitten, maar de open haard moet wel zichtbaar zijn vanuit elke hoek van de kamer. Plaats de open haard liever niet tegenover een deur i.v.m. trek- en tochtproblemen. 

Een open haard brandend of niet brandend moet in overeenstemming zijn met de rest van de kamerinrichting: vorm, kleur en materiaal moeten op elkaar zijn afgestemd. Een open haard mag in het interieur geen al te dominerende rol gaan spelen.

Klassiek of modern

Vaak is een oude open haard goed in te passen in een modern interieur. Natuurlijk is het ook mogelijk om in een klassiek interieur een moderne open haard te plaatsen. Een open haard kan op vele manieren worden afgewerkt, maar daarbij moet er wel rekening worden gehouden met zijn omgeving. Marmer in zachte tinten of fijn schuurwerk passen heel goed in een modern interieur. Bij een klassieke of antieke inrichting staan oude open haarden erg goed. Ze zijn veelal gemaakt van (zand)steen of marmer en gedecoreerd met krullen en / of leeuwenkoppen. Ook stuclijsten om een open haard zijn geschikt voor een klassieke uitstraling.

Rookkanalen

Het schoorsteenkanaal kan soms op een zeer onhandige plaats zitten, bijvoorbeeld midden in een kamer recht tegenover een deur. De plaats van het schoorsteenkanaal kan men soms een beetje wijzigen door een rookkanaal tot de eerste etage onder een schuine hoek te laten metselen of met roestvrij stalen pijpen een nieuw rookkanaal te creëren. De hoek, die het nieuwe rookkanaal vormt met de vloer mag niet kleiner zijn dan 60 graden. Speciale bedrijven kunnen u hierbij helpen. Het is namelijk zeer belangrijk dat er een goede verantwoorde rookafvoer is, en dat er een waarborg is voor goede trek in het afvoersysteem. Natuurlijk is het ook zeer belangrijk om uw schoorsteen regelmatig (1 x per jaar) te laten vegen om schoorsteenbrand te voorkomen. Een vonkenvanger om de schoorsteenopening mee af te dekken, mag zeker niet vergeten worden. Ditzelfde geldt ook voor een regenkap of windvang.

Sfeerhaarden zonder rookkanaal

Deze sfeerhaarden branden op Bio Ethanol, Electra of Gel maar missen wel het knapperen van het hout en de lucht een open haardvuur. Deze sfeerhaarden in uitvoeringen voor wandmontage, inbouw of compleet met sierschouw kunnen zonder problemen snel en eenvoudig geplaatst en verplaatst worden. De collectie bestaat uit diverse modellen schouwen en haarden in verschillende hout- en steensoorten, alsmede in roestvrij staal en glas.

Buitenhaard

Een open haard is niet alleen binnen, maar ook buiten een gezelligheidscentrum. Vooral in een klimaat als het onze, waar het in de zomer s avonds nog wel eens kan afkoelen, kan een open haard in de tuin of op het terras voor langere, aangename uren buiten zorgen. Ook hier is er een keus uit verschillende modellen en typen.

Tot de mogelijkheden behoren:

  • Een gevel-inbouwhaard. 
  • Een vrij van de gevel staande inbouwhaard. 
  • Wel / niet verplaatsbare, gesloten, vrijstaande tuinhaard.

   Bij sommige buitenhaarden kunnen accessoires geleverd worden, die u de mogelijkheid bieden om in de buitenhaard te barbecuen. Let er wel op, dat de met barbecuen gepaard gaande rook op minimaal 2 meter hoogte pas de buiten haard wordt "uitgestoten", hierdoor heeft u geen last meer van deze rook in uw ogen en zullen ook uw gasten niet meer in de rook zitten.

   Geniet van de warmte en gezelligheid van het haardvuur.

   Probeer eens wat uit in uw interieur. Misschien ontdekt u nieuwe, verrassende mogelijkheden! Komt u er zelf niet uit! Schakel dan voor een professioneel open haardplan mijn hulp in. Door Interieurontwerpster Wilma Korrel

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide