2023
Alles wat je moet weten over haardhout
Gepubliceerd: 09-01-2019

Met de winter in volle gang zijn veel mensen als regelmatig rondom hun haard of kachel te vinden. De feestdagen zijn hiervoor natuurlijk uitermate geschikt, maar ook de donkere dagen in het weekend lenen zich perfect voor een warm avondje bij het vuur.

 

Om je wegwijs te maken in het woud van houtsoorten geven wij je graag tips. Welke houtsoort heb je nodig? Wat past bij jouw wensen? Ben jij er klaar voor om haardhout te kopen? Neem dan vooral onze tips mee in je keuze.In Nederland worden met name vier populaire houtsoorten verkocht. Hieronder zullen wij ze benoemen en uitleg geven per soort wat je hiervan kunt verwachten.

inspiratiebrochures1.png

1)    Essenhout

Essenhout is momenteel het meest verkocht in Nederland. Het is een harde houtsoort. Het hout is van binnen mooi blank. Door het hard hout is brandt het traag. Essenhout is vooral geschikt voor middelgrote en grotere haarden of kachels. 

2)    Berkenhout

Berkenhout is kenmerkend door haar witte schors. Het is een zachte houtsoort en daardoor snel brandend. Daarnaast geeft berken snel veel warmte af en is het snel en gemakkelijk aan te steken in je kachel of haard. Tevens krijg je een heel mooi vlammenspel als je stookt met berkenhout.

3)     Beukenhout

Een harde en zeer taaie houtsoort is beukenhout. Voordeel van hard hout is dat het lang brandt. De vlammen zijn mooi en rustig en geven veel sfeer in je woonkamer of keuken. Beuken is vooral geschikt voor de grotere haarden en/of kachels.

4)    Eikenhout

Één van de bekendste houtsoorten is eikenhout. Eikenhout is vrij schaars als brandhout omdat veel eikenhout wordt gebruikt voor meubels. Het is daarom vaak ook een wat duurdere houtsoort. Kenmerkend is de hardheid en de geur. Eikenhout ruikt vaak lekker en gemiddeld kan een blok eiken wel tot 1,5 uur branden. De vlammen zijn levendig en maken een avondje rondom de haard een compleet feest.

Veel stookplezier en warme avondjes gewenst!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide