1527
10 tips om je haard te decoreren
Gepubliceerd: 15-02-2022 Laatste update: 16-02-2022

Waarom zou ik mijn haard decoreren? Je haard decoreer je met haardaccessoires. Dat is alles rond en in de haard, behalve de haard zelf. Er zijn drie redenen om de haard te decoreren:

  • De haard is het centrale punt in het huis en biedt warmte en gezelligheid. Dit kan je versterken door je haard te decoreren.
  • Het decoreren van de haard heeft ook een functie, namelijk met haardaccessoires kan je beter omgaan met het vuur, zodat het vuur aangenamer, veiliger en meer beheersbaar is. Dit maakt stoken ook duurzamer.
  • Een niet houtgestookte haard, zoals een gashaard, een bio-ethanol haard of een niet gebruikte haard, kan je door te decoreren op een houtgestookte haard laten lijken. Een extra voordeel bij een gashaard is dat je met haardaccessoires het branderbed kan wegwerken.

Waarmee decoreer ik mijn haard?

Haardaccessoires zijn haardplaten, haardbokken met rooster, haardkorf, haardscherm, haardgereedschap -zoals een tang, een pook, een schep of een blaaspijp-, een stand of een andere manier om het haardgereedschap op te bergen, een houtbak, en haardaccessoires om mee te koken in de haard, zoals halen, treeften en roastingjacks. Je kunt natuurlijk ook decoreren met een spiegel, een schilderij of kaarsen, maar hier staande haardaccessoires centraal omdat ze vaak een niet los te zien onderdeel van de haard zijn.

inspiratiebrochures1.png

Welke haarden kan je decoreren?

Elke haard kan je decoreren: een houtgestookte haard, een gashaard, een bio-ethanol haard, een niet gebruikte haard en ook een houtkachel.

haardplaat02_kopiëren.jpg

Tien tips om je haard te decoreren 

Tip 1 | Gebruik antieke haardaccessoires in plaats van nieuwe haardaccessoires 

Dit zijn de voordelen van antieke haardaccessoires boven nieuwe haardaccessoires:

  • Ze zijn vaak prachtig gemaakt en daardoor zeer decoratief.
  • Het vakmanschap is groot, omdat ze meestal met de handgemaakt zijn.
  • Je hebt een uniek exemplaar. Je ziet nauwelijks dubbele exemplaren.
  • Er is een ruime keuze door de grote verschillen in stijl, materiaal, ouderdom en land van herkomst. Zo heb je bijvoorbeeld stoere landelijke smeedijzeren haardaccessoires en prachtig gedecoreerde messing haardaccessoires.
  • Ze zijn vaak zo stevig dat ze een eeuwigheidswaarde hebben. Ze hebben de tand des tijds doorstaan.
  • Ze zijn een duurzame keuze omdat ze eerder gebruikt zijn. 

Tip 2 | Denk in een geheel aan haardaccessoires

Zie je haard en de haardaccessoires waarmee je gaat decoreren als een geheel. De haardaccessoires moeten mooi bij de haard staan en ook mooi bij elkaar passen. Je kunt denken aan een bij elkaar passende set van haardaccessoires zoals een haardplaat met een haardkorf. Maar een bij elkaar passende haardset of haardstel van haardgereedschap en een haardscherm kunnen een prachtig geheel vormen. Op basis van wat je nodig hebt en mooi vindt staan kan je een set aan haardaccessoires bij elkaar verzamelen. 

Tip 3 | Begin met een haardplaat als basis

Als je een haardplaat wilt, is dit het beste basisitem om je haard mee te decoreren. Een haardplaat is vaak een echte blikvanger in de haard, naast dat het de functies heeft om de achterwand te beschermen en het warmterendement te verhogen. Een goed gekozen haardplaat, qua maat en stijl, is de beste basis om het geheel aan haardaccessoires uit te breiden. Dan weet je in welke stijl je kunt uitbreiden en ook welke maten verder goed passen bij de haard. Een haardkorf of haardrooster kan bijvoorbeeld nooit breder zijn dan de haardplaat. Of bij een grote haardplaat passen andere grote haardaccessoires.

haardplaat01_kopiëren.jpg

Tip 4 | Bouw uit op basis van wat je nodig hebt

Het is niet nodig om in een keer een hele set aan haardaccessoires aan te schaffen. Je kunt het in de loop der tijd uitbouwen en beginnen met de haardaccessoires die je echt nodig hebt. Zoals bijvoorbeeld een haardplaat om de achterwand te beschermen of meer warmte uit de haard te halen, of een haardkorf voor een betere trek, of een set aan haardgereedschap om het vuur mee te beheersen.

Tip 5 | Let op de oorspronkelijke stijlen van huis en haard

De oorspronkelijke stijl van de openhaard is vaak dezelfde als de stijl van het huis. Zowel bij landelijke openhaarden als bij klassieke openhaarden zie je vaak stijlelementen uit de stijlperiode van het huis. Ook haardaccessoires volgen deze stijlperiodes. Het is meestal prachtig om haardaccessoires in de stijl van de haard te kiezen. Maar soms kan het ook mooi zijn om wat meer contrast in stijlen aan te brengen en te kiezen van een mix en match set van verschillende stijlen. Zo kan je bijvoorbeeld een sterk gedecoreerde barokke haard goed tot recht laten komen door een wat meer ingetogen neoklassieke haardplaat te kiezen. Of kan je een moderne haard prachtig laten contrasteren met een Lodewijk de 15ehaardkorf uit de 18e eeuw. 

haardplaat02_kopiëren.jpg

Tip 6 | Maak een harmonieus geheel

Houdt het geheel van haard en haardaccessoires harmonieus. Afhankelijk van smaak en de mate van contrast die je wilt aanbrengen in de haard kies je de haardaccessoires. Breng desondanks toch een mate van balans in de gekozen accessoires. Dat kan onder meer door voor hetzelfde materiaal te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor messing in plaats van roodkoper omdat het mooi staat bij de goudkleurige haardspiegel. Of de keuze voor haardbokken met een bruin patina bij een haardplaat met eenzelfde bruine patina. Ook de keuze voor accessoires uit eenzelfde stijlperiode hoort daarbij. Zo kunnen antieke haardaccessoires in een moderne haard een harmonieus geheel vormen. 

haardplaat03_kopiëren.jpg

Tip 7 | Let op sterke en minder sterke punten van je haard

Beoordeel wat de sterke en minder sterke punten van je haard zijn. Bedenk dan op welke manier haardaccessoires de sterke punten kunnen versterken. Of aan de andere kanthoe je de aandacht kan afleiden met haardaccessoires van de minder sterke punten van de open haard. Niet iedereen vindt een sterk gedecoreerde klassieke haard mooi. Door voor stoere landelijke smeed- en/of gietijzeren haardaccessoires te kiezen krijgt de haard een hele andere uitstraling. Als je een eenvoudige haard minder mooi vindt kan je juist met sterk gedecoreerde haardaccessoires de aandacht van de haard afleiden. Zo is met goed gekozen haardaccessoires niet nodig om je haard te verbouwen. Dat is een duurzame en prijsbewuste keuze. 

Tip 8 | Let op de grootte van de haard

In een kleine openhaard staan de kleinere haardaccessoires vaak mooi en in een grotere haard de grotere haardaccessoires. Tegelijkertijd geldt dat, als je meer aandacht wil trekken met haardaccessoires in een bijvoorbeeld niet erg mooie openhaard,het belangrijk is om niet voor een te kleine maat te gaan.

Tip 9 | Let op het materiaal van de haardaccessoires

Haardaccessoires heb je verschillende materialen en in combinaties van materialen. Gietijzer, smeedijzer, messing, koper en brons zijn de meest voorkomende materialen. Let goed op welk materiaal het beste past bij de haard of bij de set van haardaccessoires. Dat hoeft niet uitsluitend hetzelfde materiaal te zijn. Een beetje contrast, zoals ook wat lichtere kleuren voor haardaccessoires in een donkere haard, kan ook prachtig zijn. Een messing houtbak kan dit effect bijvoorbeeld al hebben.

Tip 10 | Laat je adviseren

Haardaccessoires kies je meestal voor een langere tijd en daarbij kan het een echte investering zijn. Laat je dan ook goed adviseren. haardplaat.com is online en telefonisch te bereiken voor advies en aanvullende foto’s, bijvoorbeeld van combinaties van haardaccessoires.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide