4673
Met deze tips beperkt u de uitstoot van de tuinhaard
Gepubliceerd: 21-08-2018 Laatste update: 08-05-2021

De zomer nadert alweer zijn einde. We zijn verwend met veel zon en hoge temperaturen. Op sommige dagen was het zo warm dat de tuinhaard zelfs overbodig was. Maar nu de avonden korter worden en het langzaam weer kouder wordt, kan de tuinhaard weer lekker aan om ook ’s avonds aangenaam buiten te kunnen zitten. Uiteraard is er een ‘maar’: door het stoken komen er wel schadelijke stoffen in de lucht en kan er stankoverlast ontstaan. Zeker als u verkeerd stookt. Hoe kunt u het beste stoken om gezondheid en milieu te besparen? 

Veilig stoken

De laatste jaren zijn buitenhaarden enorm in trek. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Maar het stoken met een buitenhaard of vuurschaal is niet zo goed voor de gezondheid. Als u stookt komt er fijnstof in de lucht. Mensen met een longaandoening hebben hier last van. Eerder dit jaar verscheen op RTLNieuws het bericht dat houtstoken in de woonwijk aan banden moet worden gelegd. De kachelbranche pleitte daarom voor een strengere regelgeving. Het Longfonds wil zelfs een verbod, schrijft het NRC. Maar voor het zover is, kunt u zelf al van alles doen om uw eigen uitstoot tot een minimum te beperken. Start dus vandaag nog met een veilige en schone verbranding.

inspiratiebrochures1.png

Kies voor ovengedroogd hout

Om de verbranding zo schoon mogelijk te laten verlopen, kunt u het best stoken met ovengedroogd hout met een FSC- of PEFC-keurmerk. Dit hout heeft een vochtigheidspercentage van rond de 20% en is daarmee direct stookbaar. Een voordeel van ovengedroogd hout is ook de hogere warmteopbrengst en volledige verbranding. Kies niet voor afvalhout, bewerkt hout of nog vochtig hout. Dit zorgt voor heel veel uitstoot waar uw gasten en buren niet blij van worden. 

Zwitserse methode

De Zwitserse methode is een stookmethode die erop gericht is om de schadelijke uitstoot zoveel mogelijk te beperken. Voor u de houtblokken op het vuur legt, steekt u alvast het vuur aan door gebruik te maken van aanmaakblokjes en droge onbewerkte houtjes. Laat na het stoken het vuur ook rustig uitbranden.  

Buitenhaard met schone verbranding

Er zijn ook schone tuinhaarden te koop. Deze hebben vaak een gesloten verbranding met een erg hoog rendement. De verbranding is 100 procent CO2 -neutraal. Dat wordt dus extra lang en warm buiten zitten. Het gesloten systeem geeft u wel voldoende zicht op het vuur maar u zit veilig. Een eventuele vonkenvanger doet hier nog een schepje bovenop. Reny is bijvoorbeeld zo’n kachelmerk dat prachtige tuinhaarden van Cor-ten-staal ontwerpt. Dit staal staat bekend om zijn warme roestbruine kleur en is weerbestendig waardoor u jarenlang van uw tuinhaard kunt genieten.

Advies nodig?

Wilt u meer informatie over een schone verbranding? Of bent u op zoek naar een veilige en schone tuinhaard? Kachelsenhaardenwinkel adviseert u graag. In onze showroom in Opmeer kunt u inspiratie opdoen of bekijk ons assortiment online. In onze haarden outlet vindt u showroommodellen voor een koopje. Hier bent u op werkdagen welkom van 08:30-17.00 uur. Op zaterdag zijn wij geopend van 10:00 -17:00 uur.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide