4854
Gasfornuis vervangen door inductie? Alles over inductie!
Gepubliceerd: 02-01-2019 Laatste update: 10-06-2022

Ben je van plan om een nieuwe keuken te kopen? Dan heb je jezelf misschien ook al de vraag gesteld of je nog wel voor een gasfornuis moet kiezen. In 2050 moet Nederland namelijk van het aardgas af zijn, waardoor er door de overheid steeds meer wordt aangedrongen op het gasloos maken van woningen. In de toekomst zal het koken op gas dan ook helemaal gaan verdwijnen. Belangrijk om rekening mee te houden bij het aanschaffen van je droomkeuken!

Voordelen van inductie

De Nederlandse voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal adviseert om te kiezen voor een alternatief en noemen koken op inductie het meest milieuvriendelijke alternatief.

Uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK blijkt dat al bijna de helft van de Nederlandse consumenten heeft gekozen voor inductie in hun nieuwe keuken en dat hiervan 90 procent tevreden is. Geen wonder, want het systeem heeft veel voordelen. Inductie warmt heel snel op en koelt ook weer snel af, veel sneller dan andere elektrische systemen. En het is zelfs veel veiliger dan koken op gas. Bovendien zijn de strakke kookplaten gemakkelijk schoon te maken en zijn ze eenvoudig te bedienen. Voor het kookeiland zijn er zelfs kookplaten met werkbladafzuiging, waardoor een afzuigkap niet eens meer nodig is.

Hoe werkt koken op inductie?

Bij koken op inductie worden de pannen verwarmd met behulp van magnetisme. Hiervoor gebruik je speciale pannen, met een bodem die magnetiseerbaar is. Bij sommige kookplaten kan je zelfs de pannen over de plaat verschuiven, terwijl de hitte automatisch met de bodem mee beweegt. De temperatuur instellen gaat overigens heel gemakkelijk.

Een inductiekookplaat heeft alle functionaliteiten die ook met gas mogelijk zijn: van bakken en grillen, tot wokken en TeppanYaki. Houd er wel rekening mee dat het de meest prijzige variant van de verschillende elektrische kooksystemen is en je moet er wel een nieuwe set speciale pannen te kopen. De investering is overigens de moeite waard. Wanneer je nu kiest voor inductie in je nieuwe keuken, voorkom je dat de keuken later opnieuw verbouwd moet worden.

Inductiekookplaat kopen

 

Wanneer je een inductiekookplaat gaat kopen, is het handig om in de keukenzaak een aantal functionaliteiten te testen. Zorg vooral dat je de kookplaat ziet werken. Test hoe snel een pan water gaat koken, of de hittezones zich goed aanpassen aan de maat van je pan en of de kookzones voor jou de goede grootte hebben.  Check of de bediening voor jou de juiste is en vraag de keukenspecialist wat de plaat wel of niet kan.

Ben jij op zoek naar een nieuwe keuken? Kijk dan eens op de website uw-keuken.nl voor heel veel informatie, inspiratie en gratis keukenbrochures.

Lees ook: De trend in de keuken van nu; een inductiebeschermer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide