2156
Frituurpannen: de ins & outs
Gepubliceerd: 21-01-2021 Laatste update: 17-04-2022

De frituurpan bestaat al behoorlijk lang, maar wat weet jij er eigenlijk van? Welke soorten frituurpannen zijn er en waardoor wordt een frituurpan gekenmerkt? Welk vet kun je gebruiken en wat is de meest gezonde optie? Wij zochten het voor je uit.

Welke soorten frituurpannen zijn er?

Wist je dat men vroeger vooral frituurde in een frietpan op gas? Dit was een grote pan met een losse frituurmand. Vandaag de dag gaat dit wel wat anders en is een frituurpan altijd voorzien van een deksel. Zo kun je vervelende geurtjes dempen en is het bakken van friet en snacks veel veiliger. Er zijn eigenlijk maar twee soorten frituurpannen:

  • Enkele frituurpan
  • Dubbele frituurpan

De enkele frituurpan ken je waarschijnlijk wel. Dit is de meest simpele frituurpan die er op de markt is. Een enkele frituurpan is in verschillende afmetingen beschikbaar. Zo kun je voor een mini frituurpan voor een 1-persoonsmaaltijd kiezen of voor een groter model om met de hele familie van te profiteren.

De dubbele frituurpan wordt ook wel duo friteuse genoemd. Het model is speciaal ontworpen om friet én snacks tegelijkertijd te bakken. Zo koelt de friet niet af als je later de snacks nog moet bakken of andersom. Een duo friteuse heeft twee aparte binnenpannen. Bij sommige modellen kun je de temperatuur zelfs afzonderlijk instellen voor elke binnenpan, zodat je die helemaal aan kunt passen aan de snacks die je aan het bakken bent.

Welke eigenschappen heeft een frituurpan?

Waar moet je op letten als je een frituurpan wilt kopen? Allereerst heb je dus de keuze voor een enkele of dubbele frituurpan, maar dan zijn er nog een paar zaken om op te letten als je een friteuse gaat kopen. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van de pan. In principe staat de inhoud van een friteuse gelijk aan het aantal personen waarvoor je kunt bakken. Heeft een frituurpan dus een inhoud van 2 liter, dan is dit een prima model voor 2 personen. Een lijstje met vragen die je jezelf kunt stellen als je een frituurpan gaat kopen:

  • Wil ik een dubbele of enkele frituurpan?
  • Voor hoeveel personen moet de frituurpan geschikt zijn?
  • Is de binnenpan uitneembaar en is deze vaatwasbestendig? Heeft de pan een anti-aanbaklaag?
  • Zitten er anti-geurfilters in om vervelende luchtjes te verminderen?
  • Is er een duidelijke thermostaat?
  • Beschikt het apparaat over een kraantje om het vet weg te laten lopen?
  • Is de frituurpan voorzien van een koude zone?
  • Schakelt de friteuse automatisch uit?

Het beste vet om in te frituren

Frituren past, vanwege de hoeveelheid vet die je gebruikt, minder goed bij een gezond voedingspatroon. De beste olie om in te bakken is vloeibare margarine uit een fles of plantaardige olie, zoals olijfolie of zonnebloemolie.

Een alternatief voor de frituurpan

We weten allemaal dat de frituurpan niet de gezondste optie is om friet en snacks te bakken, met name vanwege de hoeveelheid vet. Mocht je je hier verder in willen verdiepen, kijk dan ook eens naar het alternatief voor de frituurpan: de airfryer. Deze friteuse werkt via hetelucht en dus zonder olie.

Lees ook: JE FRITUURPAN SCHOONMAKEN; DE PERFECTE HACK VOOR EEN SCHONE SNACK