1421
Een koffiezetapparaat maakt je morgen makkelijker!
Gepubliceerd: 21-01-2022 Laatste update: 08-08-2023

Wanneer je op zoek moet naar een nieuw koffiezetapparaat, is er ontzettend veel keuze. Sommige mensen zullen door de bomen het bos niet meer zien, maar dat maakt niet uit. Hier lees je namelijk wat de meest voorkomende soorten apparaten zijn, hoe ze verschillen en waarom ze voor bepaalde soorten koffiedrinkers een goede keuze zijn. Het maakt daarbij niet uit wat voor soort koffie je het liefste drinkt, er is voor elke liefhebber wel een apparaat wat hierbij aansluit.

Over koffiezetapparaten

Of je nu zoekt naar een goed filter koffiezetapparaat, nespresso machines, of een apparaat wat allerlei soorten koffie kan zetten, het is er allemaal. Daarbij kun je kiezen uit vele soorten prijsklassen, extra functies en andere aanvullende opties. De vraag is dus maar net hoeveel je te besteden hebt en wat je voorkeur heeft in een apparaat. We gaan eerst kijken naar wat de belangrijkste eigenschappen zijn van een koffiezetapparaat, want hier draait het uiteindelijk grotendeels om.

Belangrijke eigenschappen koffiezetapparaat

Het gaat er voor veel mensen om dat een koffiezetapparaat de beste koffie klaarmaakt, maar er is meer. Op veel plaatsen heeft dit tevens een sociale functie, zoals op veel werkplekken. In Nederland zijn we gelukkig iets makkelijker met de gewoontes die bij het drinken hiervan horen. In een land als Italië is dat wel anders, en gelden er echt bepaalde ongeschreven regels rondom de consumptie van koffie. In Nederland is de voornaamste functie dan ook lekkere koffie maken, en het liefst snel. Want altijd maar doorgaan, zit natuurlijk ook een beetje in ons. Daarom hoeven apparaten niet altijd heel veel bijzondere extra functies te hebben.

Nieuwe functies

Ondanks het bovenstaande, zijn er natuurlijk ontzettend veel ontwikkelingen op het gebied van koffie en hoe dit gedronken wordt. Dat zien we ook terug in de apparaten die er op de markt verschijnen, en de nieuwe functies die hierbij horen. Tegenwoordig is het bijvoorbeeld mogelijk om via een app je apparaat te bedienen, te reinigen, of te kiezen voor een van duurzame materialen gemaakte koffiezetter. Of je dus extra bewust bezig wilt zijn, of houdt van extreem gemak, er is ontzettend veel mogelijk in de wereld van koffiezetapparaten.

Soorten apparaten

Naast allerlei nieuwe functies, zijn er flink wat verschillende soorten apparaten. Welke het meest geschikt is voor wat je precies zoekt, hangt er een beetje van iedere unieke situatie af. Zet je bijvoorbeeld vooral alleen thuis graag simpele filterkoffie, dan heb je een heel ander apparaat nodig dan in een luxe restaurant. Om een goed idee te krijgen van wat het beste past bij iedere soort koffiedrinker, zie je hier een overzicht van veel voorkomende soorten koffiezetapparaten.

Piston

Een pistonmachine is ideaal voor iedereen die zich een echte barista wil voelen. Het biedt je de optie om allerlei instellingen helemaal naar je hand te zetten. Zo kies je bijvoorbeeld de perfecte doorlooptijd, bonen en maling allemaal zelf. Hier gaat wat meer tijd inzetten, en vanwege de vele mogelijkheden is een pistonmachine vaak wat duurder. Daar krijg je echter wel een schitterende machine voor terug waarmee je jouw koffie helemaal naar je hand kunt zetten.

Cup

Cupmachine_kopiëren.jpg

Cupmachines zijn er nog niet zo heel erg lang, maar ze zijn in de laatste jaren wel in razend tempo erg populair geworden. Daarbij zijn ze vooral geliefd omdat het makkelijk en snel werkt, maar je er wel ontzettend lekkere koffie uit krijgt. Je koopt namelijk de bijbehorende cups, die er vaak in vele smaken zijn, stopt deze erin, en binnen enkele ogenblikken heb je een vers bakkie.

Bonen

Een koffiezetapparaat met bonen werkt in grote lijnen hetzelfde als het nog altijd populaire filterapparaat. Het grootste verschil is daarbij dat er in plaats van filterkoffie met koffiebonen wordt gewerkt. Doordat deze normaal gesproken wat verser zijn, proef je dat terug aan de smaak. Dit type apparaat mag dan wat duurder zijn, maar daar krijg je dus wel hogere kwaliteit voor.

Espresso

Espresso_automaten_kopiëren.jpg

Espresso automaten zijn er half- en volautomatisch, en ook deze werken met bonen. Daarbij is de volledig automatische variant uiteraard wat makkelijker in gebruik, maar daardoor vaak ook iets prijziger. Er zitten vaak veel functies op deze apparaten en je kunt de instellingen dan ook helemaal naar wens doen. Daarnaast zien veel espressomachines er prachtig uit. Wel kosten ze relatief veel tijd qua onderhoud. 

Als laatste kijken we naar het filter koffiezetapparaat. Dit is een variant die al een hele tijd meegaat, maar misschien wel daarom nog altijd veel gebruikt wordt. Meestal geldt dit overigens wel voor de iets ouderen onder ons. Toch zijn er een aantal voordelen waardoor het in de nabije toekomst nog altijd wel relevant zal blijven. Denk bijvoorbeeld aan het gemak, de snelheid en de lage prijs in vergelijking met veel andere opties zoals hierboven genoemd.

Hoe kies je het beste apparaat?

Nu je al deze informatie over het perfecte koffiezetapparaat hebt, wordt het al stukken makkelijker om het meest geschikte exemplaar te kiezen. Natuurlijk zijn er ook voor al deze modellen vele varianten, maar het geeft wel een goed idee van wat je precies kunt verwachten per machine. Kus dus vooral iets wat goed bij jouw manier van koffiedrinken en je budget past.

Lees ook

Wonenonline

GRATIS SCHOONMAAKGUIDE

gratis-schoonmaakguide1.jpg

Nieuw: de gratis Wonenonline.nl schoonmaakguide. 84 pagina's met werkelijk alles wat je wilt weten over schoonmaken. Hebben? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Schoonmaakguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ja, stuur mij de gratis schoonmaakguide