53146
Alles over koffiezetapparaten
Gepubliceerd: 26-03-2022

De één neemt graag de tijd voor een verkwikkende espresso of een schuimige cappuccino; de ander wil dat de koffie binnen een paar tellen klaar is en geeft niet zoveel om extra’s. Voor elke koffieleut vind je gelukkig een passende koffiemachine! Hier leer je meer over de verschillende soorten en krijg je tips over welk koffiezetapparaat voor jou het meest geschikt is.

Soorten koffiemachines

Filterapparaten

Filterkoffiezetapparaten gaan al ver terug, maar zijn nog steeds in trek. Het is immers hartstikke eenvoudig om een hele pot koffie te zetten. Je kunt bovendien zelf bepalen welke koffiebonenmaling je gebruikt én hoe sterk je de koffie zet. Ook de warmhoudplaat is fijn. Je betaalt relatief weinig voor zowel de aanschaf van een filterapparaat als elk los kopje koffie, maar je kunt niet variëren.

inspiratiebrochures1.png

Cup- en padmachines

De Nespresso en Senseo; wie kent ze niet? Cup- en padmachines leveren je kant en klare koffie, met het grote voordeel dat je zelf de smaak van je cups of pads kunt kiezen. Ook is het apparaat betaalbaarder dan (half)automaten, al zijn de kosten per kopje koffie juist een stuk hoger. Deze machines hebben weinig onderhoud nodig en zijn niet storingsgevoelig. Sommige cup- en padmachines zijn voorzien van een ingebouwde melkfunctie of een apart stoompijpje om zelf melk mee op te schuimen.

Volautomaat

Met slechts een druk op de knop heb je een heerlijk kopje koffie klaar, wanneer je kiest voor een volautomaat koffiemachine. Ze vallen onder de noemer ‘espressomachines’ maar maken allerlei koffievarianten. Volautomaten malen de koffiebonen zelf, en persen vervolgens onder hoge druk water door de koffie. Vaak kun je de sterkte van de koffie handmatig instellen en ook de hoeveelheid melkschuim bij je cappuccino.

Per kopje koffie betaal je relatief weinig bij een volautomaat, en je krijgt er verse kwaliteitskoffie voor terug. Wel is het apparaat een investering én heeft deze vaak een redelijk groot formaat. Hoewel automatische reiniging vaak inbegrepen zit, is onderhoud vaak noodzakelijk.

Pistonmachine of halfautomaat

Wil jij zelf experimenteren met de koffiesoort, maling en hoeveelheid water? Dan is een pistonmachine of halfautomaat de juiste keuze! Alles is dan handmatig in te stellen, maar vervolgens geef je de opdracht aan de machine en voert die deze ‘automatisch’ uit. Ideaal als je van verschillende smaken koffie houdt en graag de tijd neemt om te experimenteren en genieten.

Let op: lang niet alle pistonmachines hebben een ingebouwde bonenmaler. Ook een automatisch reinigings- of ontkalkingsprogramma ontbreekt bij de halfautomaat. En de prijs van het apparaat is een investering te noemen; maar je krijgt er fantastische koffie voor terug!

Cafètiere

De cafètiere, ook wel French Press genoemd, is een glazen pot met een metalen filter: een van de simpelste manieren van koffiezetten! Vul de cafètiere met heet water en een bonenmaling, wacht een paar minuten en druk dan de zeef naar beneden. Het koffiegruis wordt zo gescheiden van de koffie, al lukt dat helaas nooit helemaal: hoe fijner de bonenmaling, hoe meer neerslag. Omdat je geen filter gebruikt blijft alle smaak en geur in de koffie achter! De aanschaf en prijs per kopje is relatief laag, en je kunt zelf de smaak en sterkte bepalen. Wel heb je een losse melkopschuimer nodig voor cappuccino.

Percolator

Ook zo’n heerlijk authentieke manier van koffiezetten: de percolator. Dit speciale kannetje vul je met heet water en je favoriete bonenmaling en zet deze op het vuur. Het water gaat door de druk via het filterzeefje langs de koffie naar de uitschenkkan. Deze slow coffee zit boordevol smaak en aroma! Helaas kun je de percolator meestal alleen gebruiken op gas of elektrische fornuizen.

Melk opschuimen: verschillende manieren

Een volautomatische koffiemachine zorgt voor jouw kant-en-klare cappuccino of latte macchiato, maar meestal moet je zelf aan de slag. Dat kan op verschillende manieren: 

In een pannetje

Lekker authentiek: melk met een garde kloppen in een pannetje op een warmtebron. Houdt het pannetje schuin en klop, klop, klop. Prima voor de armspieren!

Melkopschuimer

Dit is een los apparaatje dat automatisch voor jou je melk opschuimt.. Geen vermoeide armen van het kloppen van de melk; een druk op de knop is genoeg!

Stoompijpje

Sommige apparaten zijn voorzien van een stoompijpje, die je in een kannetje met melk kunt houden om melkschuim te creëren. Het is even oefenen, maar dan kun je zelf bepalen welke dikte en structuur je schuim krijgt!

Cappuccinatore

Nét een stapje onder de volautomatische koffiemachine met ingebouwde melkschuimer: de melkslang of cappuccinotore. De machine schuimt de melk namelijk wél automatisch voor je op, maar jij moet de melkslang wel eerst in een pak melk steken. Zet je kopje onder het apparaat en geniet van een heerlijke cappuccino!

Wat is voor jou het belangrijkste bij de aanschaf van een koffiemachine: de prijs, het gemak, de mogelijkheden, de kwaliteit? Keuze genoeg! Met een koffiezetapparaat dat bij jou past kun je jaren genieten van heerlijke koffie.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide