Gepubliceerd: 12-04-2021 14:07
1365
Dit is de makkelijkste manier om je koffiezetapparaat te ontkalken

Dat je je filter koffiezetapparaat regelmatig moet ontkalken weet je misschien. Maar hoe vaak moet dat eigenlijk en vooral hoe? We zetten een simpel stappenplan voor je op een rijtje. 

Buiten de normale schoonmaakroutine is het bij een filter koffiezetapparaat erg belangrijk dat je ‘m regelmatig ontkalkt. Dit komt niet alleen ten goede van de smaak van je koffie, maar het is ook nog eens beter voor het behoud van je apparaat. 

Waarom moet je je koffiezetapparaat ontkalken?

Maar waarom moet je dan je koffiezetapparaat ontkalken? Dat heeft met name te maken met het verwarmingselement dat het water opwarmt. Omdat er kalk zit in water hecht dit zich aan het verwarmingselement met gevolgen voor zowel de (smaak van de) koffie en je apparaat:

  1. Door de kalkvorming wordt het verwarmingselement langzamer warm, waardoor het koffiezetapparaat meer energie moet verbruiken om op de juiste temperatuur te komen.
  2. De leidingen kunnen dichtslippen door de kalk, waardoor ze helemaal verstopt raken. Je koffiezetapparaat kan hierdoor uiteindelijk stuk gaan.
  3. De koffie smaakt minder lekker.

Hoe vaak moet je je koffiezetapparaat ontkalken?

Dit is deels afhankelijk van het type en merk koffiezetapparaat. In de handleiding staat vaak beschreven hoe vaak dit voor jouw apparaat geldt. Maar over het algemeen kun je uitgaan van ongeveer één keer per kwartaal of na circa 100x koffiezetten. Ook wanneer je koffiezetapparaat rare geluidjes gaat maken, er langer over doet om koffie te zetten, of wanneer de koffie minder warm is zijn tekenen die erop duiden dat het tijd is om te ontkalken.

Zo ontkalk je je filter koffiezetapparaat

Ontkalken kun je op verschillende manieren doen. Er bestaan speciale en erg handige ontkalkers speciaal voor je koffiemachine. Dit werkt erg effectief en kun je gewoon volgens de duidelijk beschreven handleiding gebruiken. Ook kun je je apparaat met middelen uit je keukenkastje gebruiken, zoals bijvoorbeeld azijn of schoonmaakazijn. In dat laatste geval raden we aan te kiezen voor schoonmaakazijn, omdat dit een stuk zuurder is dan natuurazijn.

Wanneer je kiest voor schoonmaakazijn ga je als volgt te werk:

Stap 1: Vul het waterreservoir met 1/3 schoonmaakazijn en 2/3 water.

Stap 2: Zet vervolgens het koffiezetapparaat aan en laat het reservoir voor de helft leeglopen.

Stap 3: Wacht een uur en zet hem vervolgens weer aan zodat de andere helft ook leeg kan lopen.

Stap 4: Tot slot spoel je de koffiekan nog eens goed af en laat je het koffiezetapparaat nogmaals helemaal doorlopen, maar dan met alleen water. Op die manier voorkom je dat je koffie daarna zuur gaat smaken.

Voilà, nu weet je hoe je heel simpel en gemakkelijk je filter koffiezetapparaat ontkalkt. Beter voor de smaak én het apparaat!

Lees ook

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide