7974
Keuken achterwand
Gepubliceerd: 05-06-2017 Laatste update: 01-07-2023

De keuken is niet langer een afzonderlijke ruimte, die slechts ontworpen wordt op basis van praktische voordelen voor het bereiden van maaltijden. Binnen moderne woningen vormt de keuken een geïntegreerd geheel met de woonkamer en de eetkamer. De esthetische inrichting van de ruimte is daarom aanzienlijk belangrijker geworden. Kunststof achterwanden kunnen hierbij een voorname rol vervullen.

Tegels hebben meer dan honderd jaar de dienst uitgemaakt als spatwand in de keuken. Maar de tijd is aangebroken om de vierkantjes van keramiek met een staande ovatie vaarwel te zeggen. Hedendaagse kunststof plaatsoorten bieden minimaal dezelfde beschermende karakteristieken als tegels, waaronder bestendigheid tegen vocht, vet, vuil en hitte. En ze kunnen even eenvoudig worden schoongemaakt. Hier staat tegenover dat achterwanden van kunststof veel meer elegantie uitstralen en uiteenlopende mogelijkheden openen tot het creëren van diepte, het mêleren met licht en het opbouwen van een thema. Kunststof materialen zijn ook een stuk eenvoudiger aan te brengen en te verwijderen, waardoor nieuwe wensen sneller en goedkoper gerealiseerd kunnen worden. HPL, Perspex en Dibond zijn drie kunststof plaatsoorten die uiterst geschikt zijn als achterwand in de keuken.

HPL als achterwand: modern en prijsvoordelig
HPL, kort voor High Pressure Laminate, is een onder zeer hoge druk samengeperst laminaat met een keiharde toplaag van melaminehars. Het materiaal staat ook bekend als Trespa (merknaam van een leidende producent) en heeft bij gebruik als achterwand doorgaans een dikte van iets minder dan een centimeter. HPL is zeer bestendig tegen krassen en stoten, verdraagt hoge keuken-temperaturen en doorstaat de meest intensieve schoonmaakjobs met glans.


HPL platen zijn in uiteenlopende moderne kleuren verkrijgbaar tot een lengte van ongeveer 3 meter. Er kunnen ook kleinere platen, al dan niet in verschillende kleuren, worden gecombineerd als spatplaat voor de keuken. Indien de muur of de bestaande achterwand (tegels, etc.) in de keuken egaal is kan een HPL plaat rechtstreeks hierop worden gemonteerd. Met stevige schroeven in de hoeken en afkitten aan de randen zit de plaat voor tientallen jaren solide op zijn plek. Bij eventuele afwijkingen of oneffenheden in de muur kan eerst een houten regelwerk worden aangebracht. De relatief lage prijs van het materiaal en de eenvoudige bevestiging maken HPL tot een bijzonder prijsvoordelig alternatief.

Perspex als achterwand: pure klasse en mooi te combineren met licht
Het glad, glanzend oppervlak van Perspex brengt stijl naar de keuken. Ook deze platen kunnen in diverse hedendaagse kleuren worden besteld. Hierbij is er keuze uit transparante kleuren, die ongeveer 90 procent doorschijnend zijn, opaalkleuren met een lichtdoorlatendheid tussen 25 en 40 procent en ondoorzichtige kleuren. Elk heeft zijn eigen charme in de keuken. Met kleurloos, transparant perspex kan bijvoorbeeld een mooie bakstenen achterwand perfect in beeld blijven. Bij het gebruik van opaalkleuren krijgt de spatwand diepte. Hierbij kan met Led-verlichting tussen het perspex en de muur een verbluffend effect worden gecreëerd. Ondoorzichtig perspex geeft de keuken karakter en klasse. De gebruikelijke keukenverlichting onder de keukenkasten krijgt een spectaculairder effect door de aanwezigheid van de kunststofplaat.

Perspex, ook bekend als altuglas, oroglas en PMMA, is veel lichter dan echt glas en nagenoeg ongevoelig voor barsten. Als spatplaat is het zeer makkelijk schoon te houden en kan het in principe even lang meegaan als de keuken zelf. De platen hebben doorgaans een dikte van 6 tot 8 millimeter en zijn leverbaar in lengten tot 3 meter. Het is mogelijk om meerdere kleinere platen naadloos aan elkaar te koppelen. Hierbij kan vrijelijk gecombineerd worden tussen verschillende kleuren en tussen transparante, opale en ondoorzichtige segmenten. Per vierkante meter ligt de prijs van perspex iets hoger dan die van HPL, en voor de bevestiging is enige vakkennis vereist. Maar het resultaat is fantastisch!

Dibond als achterwand: veelzijdig én uniek
Met Dibond of alupaneel als keuze voor de keuken achterwand zijn de opties haast onbegrensd. Het materiaal is zeer geschikt is om bedrukt te worden met een print naar wens. Bijvoorbeeld een landschapspatroon, een voedsel gerelateerd design of een mooie keukentekst. Maar ook een graniet-, hout- of tegelprint behoort tot de mogelijkheden. De creativiteit kan de vrije hand worden gegeven. Uiteraard kan Dibond ook onbedrukt als achterwand gebruikt worden. De platen zijn in lengten tot 3 meter verkrijgbaar in diverse frisse kleuren en als geborsteld aluminium.

Een Dibond plaat bestaat uit een kunststof binnenlaag die aan beide kanten met een dun laagje aluminium bewerkt is. De aluminium coating roest nooit, is zeer hittebestendig en makkelijk schoon te maken. Het materiaal is reeds bij een plaatdikte van 3 millimeter erg stijf en is hierdoor een stuk lichter in gewicht dan HPL of Perspex. Een Dibond kunststofplaat kan eenvoudig op een bestaande achterwand (beton, tegels, kunststof) worden gelijmd.

Raak nooit uitgekeken op de keuken achterwand
Kunststof platen zijn veel eenvoudiger te vervangen of te modificeren dan tegels. Dit biedt de gelegenheid om ook de keuken van tijd tot tijd een opwaardering te geven, zonder dat er gebeiteld en geschuurd hoeft te worden. Oude HPL platen kunnen worden losgeschroefd en uitgesneden, waarna een ander model op hetzelfde regelwerk wordt aangebracht. Bij Dibond kan een nieuwe plaat zelfs gewoon over de oude heen worden gelijmd.

Perspex, Dibond en HPL zorgen ervoor dat iedere keuken een originele uitstraling heeft. De dagelijkse activiteiten in de ruimte krijgen meer sfeer en gasten zullen onder de indruk raken. Het is tijd om in de keuken een achterwand van kunststof aan te brengen.

Lees ook: 

Wonenonline