493
Transformeer je keuken met een prachtige achterwand keuken
Gepubliceerd: 01-07-2023

De keuken is het hart van het huis, waar we onze culinaire creativiteit tot leven brengen en waar we tijd doorbrengen met familie en vrienden. Het is dan ook geen verrassing dat we allemaal streven naar een keuken die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Een element dat vaak over het hoofd wordt gezien maar een groot verschil kan maken, is de achterwand van de keuken.

In dit artikel zullen we ontdekken waarom een achterwand essentieel is, de verschillende soorten achterwanden en materialen verkennen, tips geven voor het schoonhouden en installeren van een achterwand, de kosten bespreken en het verschil uitleggen tussen een achterwand en een spatwand. Lees verder en laat je inspireren om je keuken naar een hoger niveau te tillen!

Waarom heb je een achterwand nodig in de keuken?

Een achterwand in de keuken is niet alleen een decoratief element, maar ook functioneel. Het beschermt de muren tegen spetters, vlekken en vocht tijdens het koken. Dit betekent minder tijd en moeite besteden aan het schoonmaken van de muren en meer tijd om te genieten van je keuken. Bovendien voegt een achterwand een persoonlijk tintje toe aan de ruimte en kan het de algehele stijl en sfeer van de keuken verbeteren.

Welke soorten keuken achterwanden zijn er?

Er zijn verschillende soorten achterwanden beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en stijl. Enkele populaire opties zijn:

 1. Tegelachterwanden: Tegels zijn tijdloos en veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen zoals keramiek, glas, natuursteen en mozaïek. Tegelachterwanden bieden talloze ontwerpmogelijkheden en zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken.

 2. RVS-achterwanden: Roestvrij staal is ideaal voor een moderne, industriële uitstraling. Het is hittebestendig, hygiënisch en gemakkelijk te onderhouden. RVS-achterwanden kunnen ook goed gecombineerd worden met andere materialen zoals hout voor een eigentijdse look.

 3. Acrylglas-achterwanden: Acrylglasachterwanden zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en hebben een strakke, naadloze uitstraling. Ze zijn eenvoudig schoon te maken en bieden een mooie reflectie van licht, waardoor de keukenruimte helderder en ruimer lijkt.

 4. Natuursteen-achterwanden: Voor een luxueuze uitstraling zijn natuursteen-achterwanden perfect. Denk aan marmer, graniet of leisteen. Natuursteen voegt textuur en elegantie toe aan de keuken, maar het vereist wel regelmatig onderhoud.

Hoe houd je de achterwand van de keuken schoon?

Het schoonmaken van de achterwand is eenvoudig en vereist meestal slechts een paar basisstappen. Hier zijn enkele praktische tips:

 1. Verwijder eerst los vuil en voedselresten met een zachte doek of een vochtige spons.

 2. Gebruik een mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor het materiaal van je achterwand. Vermijd schurende reinigingsmiddelen die krassen kunnen veroorzaken.

 3. Reinig de achterwand met een zachte doek of spons en spoel grondig af met schoon water.

 4. Droog de achterwand af met een schone, pluisvrije doek om watervlekken te voorkomen.

Wat kost een achterwand keuken?

De kosten van een achterwand voor de keuken variëren afhankelijk van het gekozen materiaal, de grootte van de ruimte en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen zijn tegelachterwanden iets betaalbaarder in vergelijking met materialen zoals natuursteen of acrylglas. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers en installateurs om een beter beeld te krijgen van de prijzen en mogelijkheden binnen jouw budget.

Hoe plaats je een achterwand in de keuken?

Het plaatsen van een achterwand in de keuken kan variëren afhankelijk van het gekozen materiaal. Voor tegelachterwanden is het vaak nodig om de tegels op de muur te bevestigen met tegellijm en vervolgens voegen aan te brengen. Andere materialen zoals acrylglas of RVS kunnen meestal rechtstreeks op de muur worden bevestigd met behulp van lijm of dubbelzijdige tape. Het is echter raadzaam om een professional in te schakelen voor de installatie om ervoor te zorgen dat het correct en veilig gebeurt.

Wat is het verschil tussen een achterwand en een spatwand?

Hoewel de termen "achterwand" en "spatwand" soms door elkaar worden gebruikt, zijn er enkele subtieme verschillen. Een spatwand is meestal een kleinere ruimte die direct achter het fornuis of de gootsteen wordt geplaatst om spatten en spetters op te vangen. Een achterwand daarentegen is een groter gebied dat zich uitstrekt over de hele keukenmuur. Een achterwand biedt meer bescherming en heeft vaak een decoratief element.

Praktische tips en leuke weetjes

 • Overweeg verlichtingselementen in je achterwand te integreren om extra sfeer en functionaliteit toe te voegen.
 • Personaliseer je keuken met een achterwand in een opvallende kleur, patroon of zelfs met een foto-afdruk.
 • Maak gebruik van magneetverf op je achterwand, zodat je notities, recepten of boodschappenlijstjes kunt ophangen.
 • Wist je dat sommige materialen, zoals glas of acrylglas, kunnen helpen bij het creëren van een optisch grotere keuken door het reflecteren van licht?

Een achterwand in de keuken is niet alleen een functionele toevoeging, maar ook een kans om de stijl en sfeer van je keuken te versterken. Met verschillende materialen, ontwerpen en installatiemogelijkheden is er voor elk interieur en budget een geschikte keuze. Of je nu kiest voor tegels, roestvrij staal, acrylglas of natuursteen, een achterwand zal je keuken transformeren en beschermen tegen dagelijkse slijtage. Dus ga aan de slag en creëer de keuken van je dromen met een prachtige achterwand!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide