3028
Zelf een aanrechtblad maken: 6 tips
Gepubliceerd: 05-07-2018 Laatste update: 08-05-2022

Volgens de laatste keukentrends worden duurzame producten steeds populairder. Ook kiezen mensen eerder voor handgemaakte keukens of maken ze bepaalde onderdelen helemaal zelf. Een goed voorbeeld hiervan is het aanrechtblad. Met een aantal goede tips kun je dit namelijk prima zelf maken!

  1. Kies het materiaal

Kies een materiaal waarvan je het aanrechtblad zou willen maken. Dit is afhankelijk van je eigen smaakt en de stijl van je interieur. Check daarnaast ook goed of het materiaal geschikt is. Is het stevig genoeg? Heeft het een bepaalde laklaag nodig? Kun je het wel zelf plaatsen? Allemaal dingen om rekening mee te houden! De meest voorkomende optie is een keukenblad van beton. De stoere uitstraling past bij een industrieel interieur, maar gaat ook goed samen met een moderne keuken of zelfs de botanische stijl.  

  1. Maak een mal of ontwerp

Wanneer je kiest voor een betonnen aanrechtblad, moet je zelf een mal maken. Laat deze niet steunen op de keukenkastjes. Dit zal veel te zwaar worden! Maak dus eerst een constructie waar het blad op kan rusten. Maak vervolgens een mal van betonplex platen. Zorg ervoor dat deze waterpas is en precies de juiste grootte heeft. Laat ruimte vrij voor de gootsteen, kranen en het fornuis. Doe dit met een bak die je in de mal plaatst.

Heb je gekozen voor een ander materiaal? Maak dan een duidelijk ontwerp. Zorg dat de maten kloppen en zaag alles in de juiste vorm. Dit kan met verschillende soorten hout of met bijvoorbeeld berken betonplex. Neem eens een kijkje op DeHoutgroothandel voor verschillende opties. Tip: denk bij dit materiaal aan de juiste laklaag of brandvertragende verf.

  1. Zorg voor stevigheid

Stevigheid is altijd belangrijk voor de veiligheid. Zorg daarom bij een betonnen aanrechtblad voor goede wapening. Maak dit zelf op maat of laat dit in de bouwmarkt doen.

  1. Giet het beton

Reken uit hoeveel beton je precies nodig hebt. Je kunt gewoon kant-en-klare beton kopen en dit zelf mengen. Wees niet te langzaam, want het beton mag niet hard worden voordat je het stort. Vul de mal tot de helft en leg vervolgens de betonwapening erin. Vul de rest en laat alle luchtbellen verdwijnen. Dit kun je doen met trillend gereedschap. Maak als laatste de bovenkant mooi strak en glad.

  1. Laat het uitharden

Het nadeel van beton is dat het veel tijd nodig heeft om uit te harden. Wacht ongeveer een week voordat je de mal eraf haalt. In totaal kan het bijna een maand duren voordat het beton helemaal is uitgehard.

  1. Werk het af

Na een maand kun je het resultaat schuren en afwerken. Bij een ander materiaal kun je natuurlijk meteen al aan de slag. Tijd om te lakken, verven of een coating aan te brengen. Daarna kun je gaan genieten van je eigen creatie!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide