2516
Keukenachterwand inspiratie
Gepubliceerd: 26-09-2016 Laatste update: 01-07-2023

Een nieuwe keuken uitzoeken is een leuke, maar intensieve en tijdrovende tocht langs alle mogelijke kastjes, lades, grepen, keukenbladen, spoelbakken, kranen en apparaten. En daarna is er nóg een ding waar je over na moet denken: wat doen we met de keukenachterwand? In een keuken wordt namelijk gewerkt, dus dat betekent spetters op de wand. Dan wil je wel een wand die eenvoudig te reinigen is. 

 Om je een beetje op weg te helpen, geven wij jou hier wat inspiratie met 5 ideeën voor de keukenachterwand:

1. Tegels op de wand
Vroeger werden keukens standaard geleverd met een keukenachterwand van tegeltjes. Meestal waren dit witte tegeltjes in 10×10 of 15×15. Tegenwoordig is er veel meer variatie in kleuren en formaten van wandtegels. En waarom zou je kiezen uit twee of drie soorten mooie tegels? Combineer naar hartenlust voor jouw eigen unieke keukenachterwand.

2. Geverfde keukenachterwand
Misschien wil je wel helemaal niets op de wand. Wanneer je een open keuken hebt, loopt de keukenwand over in de wand van de woonkamer of eetkamer. Kies je voor eenheid, dan verf je de wand in zijn geheel in één kleur. Met een ton-sur-ton kleur voor de keukenachterwand behoud je de eenheid, maar zorg je toch voor enige afscheiding tussen keuken en kamer. Of verf heel praktisch een baan schoolbordverf, handig voor recepten en boodschappenlijstjes. Kies in de keuken wel voor een verf die je met een vochtige doek kunt afnemen. En zorg voor een goede afdichting bij de overgang van keukenblad naar muur met bijvoorbeeld kit of een afwerkstrip.

3. Keukenblad op de wand
Gaat jouw voorkeur uit naar een strakke, rustige keuken? Dan kun je overwegen om het keukenblad door te laten lopen op de wand. De spatwand vormt een harmonieus geheel met het keukenblad. Bestel wand en blad bij voorkeur gelijktijdig, dan heb je geen problemen met eventuele kleurverschillen. 4. Glazen keukenachterwand
Mooi, strak en makkelijk in onderhoud is een glazen keukenachterwand. En met glas is meer mogelijk dan je denkt. Niet alleen kan de achterkant van de glasplaat worden voorzien van elke denkbare kleur, het is ook mogelijk om een print op het glas af te laten drukken. Wil je echt iets bijzonders, dan moet je eens informeren bij een echte glaskunstenaar. Jouw keukenachterwand wordt dan helemaal naar jouw wens gemaakt met kleurverloop, reliëf, druppels of kleine stukjes gekleurd glas die in een grote plaat worden gesmolten. Niets is te gek.

5. AluSplash keukenachterwand
Het nieuwe materiaal AluSplash is een sandwichpaneel van 2 x 0,5mm dik aluminium met daartussen een vuur vertragende minerale kern. Dit samengestelde paneel voldoet aan verschillende internationale brandnormen. Bij uitstek geschikt dus als spatwand achter en/of naast gasfornuizen en kookplaten. Het paneeloppervlak is voorzien van een duurzame, hoogglanzende en uv-bestendige transparante coating die qua uitstraling kan worden vergeleken met glas.

Bron: Ver. Comfortabel wonen

Lees ook: 

Wonenonline