924
Wat betekent thuiswerken in 2022?
Gepubliceerd: 19-07-2022

Dat de pandemie voor een verschuiving in ons uitgaans- en werkpatroon heeft gezorgd hoeft helemaal geen uitleg meer. Maar blijft, nu de situatie terug vrij normaal is, deze trend aanhouden? Of wordt er opnieuw meer op het kantoor zelf gewerkt? Laten we samen nagaan wat de ontwikkelingen voor 2022 op dit vlak zijn.

De verplichting om van thuis uit te werken is veranderd naar de mogelijkheid om dat te mogen doen. De term hybride werken is een modewoord van het laatste jaar. Het betekent dat je een tijd op kantoor doorbrengt, maar ook een gedeelte van je werktijd de prestaties thuis levert. En in een verhouding van drie dagen thuis en twee op kantoor kon je gerust al wat verder van het bedrijf af wonen. Je moest maar twee keer per week de verplaatsing maken.

Maar de tendens van heel wat bedrijven is om het werk opnieuw meer vanop het bedrijf te laten gebeuren. En wanneer je die verre verplaatsing dan drie of zelfs vier keer per week moet maken, is dat wellicht een belasting op je persoonlijk leven en je vrije tijd. Het is dan misschien de tijd om over verhuizen te gaan nadenken.

inspiratiebrochures1.png

En als je naar ergens gaat dat wat verder van je huidige woonplaats ligt, is een nieuwe stek vinden niet altijd evident. Maar we willen je daarom meegeven dat er zoiets bestaat als woningruil. Op de webpagina van woningruil24 vind je alle tips terug over deze nieuwere vorm van verhuizen.

Waarom wel of niet thuiswerken?

Net zoals bij zoveel zaken heeft ook thuiswerken voor- en nadelen. Laten we de meest in het oog springende even doorlopen.

Voordelen van thuiswerken

  • Op de eerste plaats spaar je heel wat uit op je reistijd. Tijdens de spitsuren naar een kantoor in de stad rijden kan op weekbasis een ware aanslag op je vrije tijd zijn.
  • Onderzoek heeft uitgewezen dat thuiswerkers 41% productiever zijn dan hun collega’s op het werk.
  • Er is minder afleiding door collega’s. Soms wordt er op een kantoor heel wat tijd verspild. Bijvoorbeeld om de avonturen van het afgelopen weekend in geuren en kleuren uit te leggen.
  • Je bent bij het thuiswerken altijd aanwezig om pakjes te ontvangen, of een hersteller binnen te laten. Als je op het bedrijf zelf werkt, zul je hier vrije tijd voor moeten opnemen.

Nadelen van thuiswerken

  • Op de eerste plaats komt hier het probleem van de juiste werkplek bij om de hoek kijken. Niet iedereen heeft de mogelijkheid of de ruimte om dat in optimale omstandigheden te doen. Hier op onze site hebben we enkele nuttige besprekingen om daar bij te helpen.
  • Je moet een nauwgezette planning opmaken. De hond even uitlaten, vlug wat halen bij de slager… het zijn zaken die je tijdens de ingeplande pauzes moet uitvoeren. Je zult anders niet aan de productiviteit komen die van je verwacht wordt.
  • Het is niet altijd evident om werk en privé gescheiden te houden. Ga je ‘s avonds vlug nog wat mails beantwoorden, of is het einde van je werkdag ook effectief het moment dat het werk stopt?
  • Je werkt geïsoleerd. Het contact en de band die er op een fysieke werkvloer gecreëerd wordt is niet dezelfde als wanneer alles virtueel verloopt.

Meer of minder thuiswerken in 2022?

Werkgevers hebben sinds het begin van dit jaar het thuiswerken teruggeschroefd. Daar waar het voor administratieve medewerkers tijdens de pandemie verboden was, worden werknemers nu opnieuw meer op kantoor verwacht.

En we zien direct al enkele nadelige effecten. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft berekend dat indien deze tendens gevolgd wordt, we binnen de kortste keren opnieuw met een verkeersinfarct zitten. Ze zeggen dat een gezond evenwicht vinden in thuis en op kantoor werken, de oplossing is. Doen we dat niet, dan zullen we vlug opnieuw in de mobiele penarie zitten.

Experts willen ook de naam ‘hybride werken’ liever vervangen zien door duurzaam thuiswerken. Het gunstige effect dat thuiswerken heeft op een duurzame omgeving is zeker geen factor om vandaag de dag te verwaarlozen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide