1357
Lente kriebels
Gepubliceerd: 01-01-2012 Laatste update: 08-05-2022

Een frisse wind door je interieur met nieuw behang of bijzondere raambekleding. Dat doet wonderen! Dit jaar mag en kan veel. Dus volg je intuïtie en ga voor een warme sfeer, sobere uitstraling of juist smetteloze look. Wanden zijn echte sfeermakers in je huis. Voordat je een type wandbekleding kiest, is het belangrijk dat je weet wat er op dit moment op de muur zit. Behangklaar wil nog niet zeggen verfklaar! Maar, dat is de praktische kant van de zaak. Een nieuwe bekleding van wand of raam begint natuurlijk met het opdoen van inspiratie en het bepalen van je stijl.

Trends
Wat betreft behang en gordijnstoffen zien we dit jaar veel klassieke medaillon dessins. Zwart en zwartbruin zijn een trend, maar wel in combinatie met felle kleuren. Die felle kleuren maken de uitstraling levendiger en hierdoor wordt de wand of raam niet te donker. Grote motieven zijn sterk in opkomst, zowel op het behang als gordijnstoffen. Het barokke, motievenbehang dat al een tijdje in is, zal blijven. En de weg van één groot motief is ingeslagen. Hiervoor kun je zowel stickers als behang(posters) gebruiken. Wat verder in meerdere collecties terugkomt zijn natuurlijke motieven zoals takjes, bladeren en bloemprints. Geïnspireerd op de natuur, maar niet alleen in aardse tinten als bruin en groen. Knallend oranje, paars en roze komen we ook veel tegen.

Behang is booming
Consumenten worden steeds eigenzinniger en kiezen niet meer vanzelfsprekend voor een gecoördineerde collectie, waarbij wand- en raambekleding en accessoires zoals kussens op elkaar zijn afgestemd. Dit oogt natuurlijk direct smaakvol én is super praktisch. Mensen hebben steeds meer lef in het combineren van stijlen; de trend van mix & match. Een persoonlijke draai geven aan het interieur is belangrijk maar het moet vooral gezellig zijn. Behang heeft een verschuiving doorgemaakt van hele wanden tot het behangen van één wand. Eén wand als eyecatcher in huis wordt door meerdere behangproducenten gesignaleerd als trend. Het voordeel van het behangen van slechts één muur is dat het snel en eenvoudig gaat en ook weer gemakkelijk over te doen is. Behang wordt op die manier gebruikt als accessoire om regelmatig de sfeer in huis aan te passen aan de stemming waarin je verkeert.

Kunstzinnige, persoonlijke muur
Met behang creëer je op een eenvoudige manier een persoonlijke muur. Bekijk de boeken bij de speciaalzaak en je zult verrast worden door de ruime keuze. Oude technieken herleven in een nieuw jasje zoals het ouderwets flockprint behang maar wel met een eigentijdse metallic ondergrond. Dessins van oriëntaalse kant, damast, bloemen of retrovormen worden geprint op behang. Daarnaast zien we nieuwe druktechnieken: dessins in opgeschuimd vinyl waardoor er een reliëf ontstaat zodat het dessin op het behang lijkt te liggen. Een andere techniek is de lakprint die zorgt voor dessins in hoogglans. De kleuren bepalen de sfeer. Denk hierbij aan damast in zwart en wit wat een Engelse uitstraling geeft. En behang met een oriëntaalse, Balinese sfeer, bijvoorbeeld met tinten groen en metallic goudaccenten. Een andere trend is juist heel stads en grafisch: behang met teksten in reliëf en camouflageachtige prints. Behang is kortom al lang niet meer wat het geweest is. Laat je verrassen en creëer je eigen kunstzinnige, persoonlijke muur.

Functioneel én decoratief
Gordijnen, horizontale of verticale jaloezieën, rol- of vouwgordijnen. ook de keus op het gebied van raambekleding is zeer ruim. En heb je al eens gedacht aan paneelgordijnen? De decoratieve mogelijkheden van paneelgordijnen zijn anno 2007 verrassend. Zo kunnen binnen één paneelgordijn panelen van verschillende stoffen met elkaar gecombineerd worden. Creëer een regenboog door te kiezen voor vele uni kleuren in één paneelgordijn. Of combineer een dessin met een uni stof. Een stijlvolle look bereik je als het paneelgordijn is opgebouwd uit panelen die dezelfde kleur hebben maar dan in verschillende kleurnuances, bijvoorbeeld van licht naar donker. Of kies voor een subtiel effect door panelen met verschillende transparanties te combineren.

Tip: Paneelgordijnen zijn breder toepasbaar dan alleen als raambekleding. Al eens gedacht aan het paneelgordijn als kastafsluiter? Bovendien is een paneelgordijn een mooie scheidingswand waarmee je een kamer snel kunt verdelen in twee ruimtes.

Let op behoeftes
Bedenk in de keuze van de raambekleding allereerst wat je met de ruimte wil bereiken. Je kunt behoefte hebben aan het beperken van inkijk, de zon te temperen of om s avonds dat zwarte gat te bedekken. Om tegemoet te komen aan al deze functies kun je wel twee of drie lagen raambekleding aanbrengen. En ligt de woning op het zuiden en is de lichtinval te sterk, denk dan ook aan buitenzonwering. Maar, vaak is het niet nodig dat raambekleding al die functies heeft. Wie immers op zes hoog woont, zal geen last hebben van inkijk! Ben je daarom bewust van je behoeftes en stem daar de keuze op af. Ook al vind je in-betweens zo mooi, als je doel is geen inkijk te hebben zijn ze minder geschikt. Houd bij het kiezen van de juiste raambekleding voor ogen dat de ene stof de andere niet is. Een vouwgordijn van zijde kan heel mooi zijn, maar is zeker niet praktisch. Houd je niet van strijken, kies dan niet voor een materiaal dat snel kreukt. Houd daarnaast de termen kleurechtheid en lichtechtheid goed uit elkaar. Kleurechtheid houdt het verkleuren door wassen in, terwijl lichtechtheid het verkleuren door middel van zonlicht betekent.

Tip: Let bij het kopen van behang op de kleur- en productienummers die altijd op de rollen staan vermeld. Bij de productie van behang is het namelijk vrijwel onmogelijk om er voor te zorgen dat de kleuren bij elke drukgang precies identiek zijn. Zorg daarom dat de productienummers van alle rollen hetzelfde zijn.

Bron: Perscentrum WonenWonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide