865
Zo kies je de perfecte bank
Gepubliceerd: 06-05-2022 Laatste update: 19-04-2022

Ben jij op zoek naar een nieuwe bank? Misschien ga je binnenkort verhuizen of is jouw oude bank echt aan vervanging toe. Als je echt iets heel anders wilt aanschaffen dan je nu hebt, komen er een aantal bijzonderheden bij kijken die je goed in je achterhoofd moet houden. Hoe kies je de perfecte bank voor in jouw woonkamer en waar moet je dan precies op letten? We geven je graag wat tips die je goed kunt gebruiken als jij op bankenjacht gaat, zodat je absoluut geen miskoop doet.

De vorm

De vorm van de bank is erg belangrijk, omdat niet elke bank in elke woonkamer past. Als je gaat verhuizen is het belangrijk om je bank pas na de verhuizing te kopen, omdat je dan zeker weet dat hij niet te groot of te klein is in de nieuwe woonkamer. Misschien wil je wel een bank op maat kopen of wil je kiezen uit een divers aantal hoekbanken, welke natuurlijk wel precies moeten passen in de zithoek. Kijk ook goed naar de afwerking van de bank. Wil je bijvoorbeeld een statige, rechthoekige bank met strakke lijnen of ga je liever voor een zachte bank met natuurlijke vormen en afgeronde hoeken? Het effect van beide varianten is ontzettend anders, dus het is goed om dit van tevoren te bedenken. 

Het formaat

Als jij een groot gezin hebt, is de kans groot dat je ook een ruime woonkamer hebt. Iedereen moet immers een plekje hebben aan tafel en in de zithoek. Een grote bank kan dan een hoop gedoe uit de weg gaan, want zo kun je iedereen op de bank een plekje geven. Als je geen grote ruimte hebt, kun je ook werken met diverse zitplekken. Denk aan een of twee 2-zitsbanken die je tegenover elkaar plaatst en nog wat fauteuils ertussen. Zo kun je optimaal gebruik maken van de ruimte die je hebt en tegelijkertijd iedereen een zitplekje geven. Woon je alleen of met z’n tweeën, dan volstaat een kleinere bank natuurlijk ook. Kies vooral een bank welke goed in de ruimte staat, want een te grote bank in een kleine ruimte staat al snel erg vreemd. Hetzelfde geldt voor een te kleine bank in een grote ruimte, omdat deze dan volledig wegvalt in de kamer.

Het materiaal en de kleur

Tot slot moet je rekening houden met het materiaal van de bank en de kleur. Heb je bijvoorbeeld jonge kinderen die nog wel eens hun drinken omstoten of vlekken kunnen maken? Dan is een witte bank van stof een niet al te best idee. Wil je graag een bank uitkiezen die nog ontzettend lang meekan? Dan kun je een leren bank overwegen, omdat dit materiaal nu eenmaal een lange levensduur heeft en vlekken gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Als je liever voor een diervriendelijker alternatief gaat kun je ook voor kunstleer kiezen, wat tegenwoordig bijna niet meer onderdoet voor echt leer. De kleur is ook ontzettend belangrijk, omdat dit bepaalt of jouw bank een eyecatcher wordt of onderdeel van het gehele interieur. Je kunt natuurlijk een bank uitzoeken in een felle kleur, maar dit is wellicht niet heel toekomstbestendig. Kies vooral iets waarvan jij weet dat het goed bij jou past.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide