2132
Kleurentrends 2014 secret garden

Als het eerste breekbare ochtendlicht door de bomen schijnt, of als de schemering zich zachtjes over een tuin vlijt, heerst daar tijdelijk iets van magie en mysterie.

Deze fascinerende trend onderzoekt het idee dat je het vluchtige, nauwelijks aanwezige en kortstondige op een of andere manier kunt vastleggen. De Finse kunstenaar Sanna Kannisto doet dat bijvoorbeeld door bloemen en dieren in regenwouden te fotograferen vanuit een mobiele studio verborgen tussen de takken. Het resultaat: beelden die het onderwerp haarscherp vastleggen en tegelijkertijd onwerkelijk zijn. Ook andere kunstenaars hebben die ongrijpbare kwaliteit van geprojecteerde natuurbeelden gebruikt om stadse ruimtes iets teers en ragfijns mee te geven. Dankzij zo’n vleugje magie, dat zelfs de donkerste plekken van de stad anders weet te belichten, ga je je omgeving met andere ogen bekijken.

Bloemendessins liggen ten grondslag aan deze trend, maar dan niet grote uitbundige bloeiers, maar eerder de ragfijne, vage dessins die veel aan de verbeelding overlaten. ‘Hauntologie’ is een begrip geïntroduceerd door filosoof Derrida, die stelde dat het verleden altijd als een soort geest aanwezig is in het heden. De esthetiek die daaruit voortvloeit, heeft alles te maken met het omvatten van zaken die maar ternauwernood bestaan. Een idee dat zowel invloed heeftop de muziekwereld als die van kunst en design. Musicus William Basinski nam zijn ‘The Disintegration Tapes’ tien jaar geleden op, een werk waarin hij eerdere opnames van zijn muziek afspeelde, die langzaam aan het vergaan zijn. Pas nu lijken de mysterieuze geluidsvlagen begrepen te worden door een breder publiek.

De look die hier bij hoort is romantisch, maar ook poëtisch en geheimzinnig, met mistige tinten die versluieren en onthullen tegelijk. Daardoor is het resultaat vrouwelijk en mysterieus. Oude spiegels en verweerde stoffen dragen bij aan het gevoel van tijdelijkheid, het idee dat voorwerpen ons maar voor beperkte tijd te leen zijn, om uiteindelijk weer op te gaan in de natuur.

Het Secret Garden palet bestaat uit zacht, rokerige tinten. Denk aan rijpe pruimen, lilavarianten die bijna naturel zijn en het perfecte duifgrijs. Een serie groentinten, uiteenlopend van donker dennengroen tot teer mint, maken het makkelijk om ton-surton combinaties te creëren. Natureltinten spelen een belangrijke rol, maar suggereren altijd iets van roze of mauve. Subtiele, halftransparante materialen als voile, kant en matglas maken het af en voegen een zekere gelaagdheid toe.

Bron: FlexaInpage_banner_Wonenonline_2023_1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners