2356
Kleurentrends
Gepubliceerd: 22-08-2012 Laatste update: 07-05-2017

In opdracht van verfspecialist Histor ging een team van kleur- en materiaalexperts van Architectural Coatings Europe (deel van PPG) met trendanalisten rond de tafel zitten. Samen identificeerden ze 6 trends die in 2011 belangrijk zullen zijn in onze samenleving. In hun trend forecast niet alleen een omschrijving van de 6 trends, hun achtergrond en hun impact op onze samenleving. De studie laat ook zien hoe deze trends tot uiting zullen komen in de architectuur, de inrichting van openbare ruimtes en in onze eigen woning. Een blik in de toekomst, met bijpassend kleuradvies van Histor.

In de eindejaarsperiode maken we traditioneel de balans op. We blikken terug en formuleren goede voornemens voor de toekomst. Met de 6 trends die Histor definieerde is het niet anders. Stuk voor stuk blijken ze een reactie op onze leefwereld van gisteren en vandaag.

1. Balanced Soul
In onze prestatiemaatschappij staan we met zijn allen steeds vaker onder hoogspanning. We vinden het steeds belangrijker dat we de juiste balans vinden in ons leven, voor lichaam en geest. Door gezond en evenwichtig te eten bijvoorbeeld, maar vooral door gewoon gelukkig te zijn. Intens te genieten van vriendschap en van de mensen om ons heen. Om tot rust te komen, zoeken we steeds vaker de natuur op. Buitenshuis, maar ook binnenshuis. In onze woning kiezen we voor natuurlijke materialen zoals steen, hout en glas en genieten we optimaal van een natuurlijke lichtinval en frisgroene planten. Authentieke materialen zoals verweerd hout, linnen, wol en graniet geven ons een landelijk en rustgevend gevoel.

Voor een interieur in balans adviseert Histor vergrijsde tinten, koper, leem, beige en vergrijsd violet.

Kleurentrends, kleur in huis

2. Intellectual Escape
Waar het tot nu toe belangrijk was om ons te omringen met waardevolle en functionele spullen, zien we voor 2011 een terugkeer naar de basis: onze eigen beleving van de dingen om ons heen. Het liefst willen we verrast worden, verleid zelfs. En hoe kunnen we beter verleid worden dan met onze zintuigen? We willen ervaren hoe iets smaakt of ruikt, ontdekken hoe het aanvoelt of klinkt. In hun ontwerpen speelt de nieuwe generatie designers al gretig in op deze trend: een materiaal moet vooral verrassend zijn, eerder dan perfect. Ze kiezen duidelijk voor innovatieve en unieke materialen, liefst met een onverwachte textuur. Vilt, verweerd koper, fijn porselein en kalkverf, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Ontdek hoe kobaltblauw, bruintinten, off-whites, mat zwart en parelmoer uw interieur verrassend anders maken.

Kleurentrends, kleur in huis

3. Newborn Heritage
Na de globalisering zoeken we met zijn allen opnieuw het authentieke op, het ambachtelijke zelfs. Vintage dus, en niet enkel in onze outfits. Ontwerpers van gebouwen, meubels en producten integreren vandaag graag historische en traditionele elementen in hun innovatieve en moderne creaties. Ze kiezen resoluut voor authentieke en nostalgische materialen zoals suede, leer, donkere houtsoorten, fluweel en keramiek.

Met een koraalrood, mosterdgeel, grijsblauw en antraciet kleurenpalet geeft u uw interieur een nostalgisch tintje.

Kleurentrends, kleur in huis

4. Personal Expression
Massaconsumptie is verleden tijd. We zijn allemaal unieke wezens en onze persoonlijkheid zetten we vanaf nu graag in de verf. Veel nieuwe moderne gebouwen en interieurs vertellen ons een persoonlijk verhaal, maar ook thuis geven we onze omgeving een eigen identiteit met unieke en expressieve producten. In een haast eindeloos gamma mozaiektegels, behang, tapijten en interieurstoffen in uiteenlopende prints en kleuren vindt iedereen inspiratie om zich creatief uit te drukken in zijn eigen stijl. Met opvallende kleuren, vormen en materialen creeren we een interieur dat onze eigen unieke stijl en persoonlijkheid weerspiegelt.

Geef uw interieur een persoonlijke toets met een prachtige (accent)kleur zoals zuurstokroze, lichtblauw, oranjerood of een van de paarstinten.

5. Twisted Surprise
De economische crisis heeft diepe sporen nagelaten. Als reactie op deze negatieve periode zien we een spontane, positieve en duurzame tegenbeweging. We willen ontsnappen aan de dagelijkse bekommernissen en omringen ons met vrolijke, eerlijke en grappige dingen. In ons interieur vertaalt dit zich in humoristische, naieve en speelse ontwerpen. We kiezen voor een grappige toets in onze omgeving door te werken met muurstickers of muurschilderingen, kunst, oversized meubels en grafische prints.

Bij deze trend passen zilvertinten, contrasterend zwart & wit, fel rood en hardgeel.

Kleurentrends, kleur in huis

6. Contrasting Future
Als we iets geleerd hebben van de politieke en economische crisis en van de klimaatveranderingen, dan is het dat we resoluut de kaart van innovatieve en duurzame oplossingen moeten trekken. Wetenschappers, architecten en ontwerpers zijn op zoek naar oplossingen voor bijvoorbeeld energieneutraal bouwen en milieuvriendelijk produceren, terwijl de modesector uiterst innovatieve stoffen verwerkt tot fraaie kledingstukken. Ook voor de nieuwste meubels en interieurproducten gebruiken designers nu materialen als carbon, foam, keramiek, soft touch-kunststof en transparant beton.

Uw interieur duurzaam opfrissen? Het kan. Met neutrale (huid)tinten, mat zwart, lila en hooglans cremewit creeert u een tijdloze sfeer in uw woning.

Over Histor
Wie Histor zegt, zegt kleur! In het ruime assortiment verfproducten van Histor is keuze uit meer dan 1.250 kleuren. Zo kan iedereen zijn persoonlijke sfeer in huis creeren. Histor combineert voor de doe-het-zelfverfmarkt de service van de beste groothandelaar. Histor streeft ernaar om toonaangevend te zijn op het gebied van kleur en kwaliteit.

Histor is een merk van de SigmaKalon-groep die begin 2008 werd overgenomen door PPG. Het in Pittsburgh, USA, gevestigde PPG is een wereldwijde leverancier van verven, coatings, chemicalien, optische producten, specialty materials, glas en glasvezel. De organisatie heeft meer dan 140 productielocaties en gelieerde vennootschappen en is actief in meer dan 60 landen. De omzet van PPG voor 2008 bedroeg USD 15,8 miljard. De aandelen van PPG worden verhandeld op de New York Stock ExchangeWonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide