3251
Kleur in interieur
Gepubliceerd: 19-09-2017

Kleur is een van de belangrijkste elementen in je interieur. Ze bepalen de sfeer in de ruimte en spelen daarmee in op de beleving van de ruimte. Kies bijvoorbeeld voor frisse kleuren in de badkamer en juist een donkerder en rustgevend kleurenpalet in de slaapkamer. Voor de woonkamer is een neutrale en lichte tint ideaal. Dit stelt je in staat om regelmatig af te wisselen met accessoires of meubels, zonder dat je vast zit aan een bepaalde kleur of stijl. Bovendien is aangetoond dat kleur een behoorlijke uitwerking heeft op je gevoel en emoties. Maar hoe creëer je nou een eigen look voor je interieur? Door een mix te maken met materialen, de juiste verlichting, persoonlijke elementen en trends ontstaat er een compleet eigen stijl.

1. Doe het zelf
Bij het afstemmen van je interieur zijn de wanden vaak het meest lastig. Deze zijn erg bewerkelijk én bepalend voor de uitstraling van je woning. Een DIY is een perfecte oplossing, wanneer je op zoek bent naar een tijdelijke aanpassing, of eentje die gemakkelijk is te veranderen. Bijvoorbeeld bij de wisseling van de seizoenen! Breng een mooi ombre effect aan op de wanden, een wanddecoratie van steigerhout of mooie betonnen plantenhangers. De mogelijkheden zijn eindeloos en met een beetje creativiteit kom je al gauw zelf op de beste ideeën. Ook voor een wand met een persoonlijke look kun je prima een middagje zelf aan de slag. Maak bijvoorbeeld een mooi prikbord van kurken onderzetters. Dit materiaal is momenteel helemaal hip en geeft je de mogelijkheid om keer op keer een nieuwe draai te geven aan je wand. Zet je smartphone of tablet in een handige houder, start een leuk filmpje op YouTube en je bent klaar om aan de slag te gaan.

2. Gevoelswereld
Rood van woede, groen van jaloezie, geel van vrolijk: iedere kleur heeft een betekenis en een bijbehorende emotie. De herfstachtige kleuren in het bos stralen rust uit en de stralende kleuren van een zonnige zomerdag geven energie. In je interieur hebben kleuren precies dit effect. Wees dus kritisch in de keuze van zowel de kleuren als de materialen, en bedenk vooraf goed welke sfeer je je interieur mee wilt geven. Zo bevordert een opgeruimde en rustige slaapkamer de nachtrust, en zorgt een vrolijk vloerkleed in de woonkamer voor een energieke en gezellige sfeer.

3. Frisse nieuwe kleur
Accessoires laten zich gemakkelijk aanpassen aan het seizoen of de sfeer. Door regelmatig te kiezen voor een nieuwe set kussens, kaarsen, planten of lampenkapjes creëer je een compleet andere sfeer. Om kosten te besparen is het leuk om eens accessoires per kamer uit te wisselen of een DIY project te starten. Een DIY is niet alleen leuk voor het pimpen van een kledingstuk of het maken van een gehaakt iPhone X telefoonhoesje, ook bestaande accessoires voorzie je met wat fantasie in een mum van tijd van een nieuw jasje. Een houten meubel met een nieuw likje verf, kussens met een nieuw lapje stof of zelfgemaakte waxinelichtjes. Al deze projectjes geven je huis een unieke look: iets wat het in huis altijd goed doet.

4. Terug naar de basis
Wanneer je je interieur van een nieuw kleurtje wilt voorzien, is het goed om eerst helemaal schoon schip te maken. Welke keuzes zou je maken als je helemaal opnieuw kon beginnen? Het antwoord op deze vraag kan je een hoop inzicht bieden in de nodige aanpassingen. Vervolgens kies je als basis een neutrale kleur die je in de hele woning terug laat komen. Zo creëer je rust en een geheel in alle ruimtes. Per kamer is er dan de mogelijkheid om variatie aan te brengen. Dit kan niet alleen met kleur, maar ook de gebruikte materialen of verlichting.

5. Zeemeermin in huis
Een trend die we tegenwoordig op veel vlakken terug zien is de zeemeermin-, of mermaid trend. Niet alleen in kleding, maar ook telefoon accessoires, sieraden en interieurdecoratie. Wanneer we de vertaalslag maken van deze bijzondere trend naar een uniek interieur zien we frisse blauwtinten, wit, zilver en oceaangroen als palet. Ook opvallende, glimmende materialen en decoraties als zeesterren, schelpen en schubben laten zich perfect vertalen naar een onderwater-interieur. Kies bijvoorbeeld eens voor gewaagde holografische kussenhoesjes of plaids in prachtige diep paarse-, blauwe-, en zeegroene tinten.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide