1460
Wat weet jij over ventilatie?
Gepubliceerd: 07-05-2021

Opeens is het een stuk meer in het nieuws dan het vele jaren is geweest: ventilatie. We ontdekken dat een goede verversing van de lucht vele malen belangrijker is voor de gezondheid dan we tot nu toe altijd gedacht hebben. Zeker in Nederland zijn we vooral druk bezig geweest met isoleren, wat op zich goed is, en hebben daarbij de constante aanvoer van frisse lucht meer dan eens over het hoofd gezien.

Dat geldt voor onze woningen, maar zeker ook voor plekken waar veel mensen samenkomen. En zeker daar blijkt ventilatie van enorm groot belang te zijn.

Af en toe even luchten is voldoende

Wat veel mensen denken te weten over ventileren, is dat dit ongeveer hetzelfde is als even luchten. Zo nu en dan even een raampje open, en zodra je het fris vindt worden deze weer dichtdoen, dat is wel voldoende. Toch is dit geenszins het geval.

inspiratiebrochures1.png

Ventileren is het creëren van een continue luchtverversing. Even een raampje open zetten zorgt weliswaar voor de instroom van frisse lucht van buiten, zodra je het raampje weer sluit stopt deze stroming weer, en kan de luchtkwaliteit in korte tijd alweer achteruit gaan. Hoe snel dit gebeurt hangt af van het aantal personen dat zich in een ruimte bevindt. Ieder mens ademt vooral zuurstof in, en ademt meer CO2 en andere ‘afvalstoffen’ uit. Zit je met veel mensen in een ruimte die niet geventileerd wordt, dan komt er dus geen nieuwe lucht bij. Hierdoor zal steeds meer zuurstof die zich in de ruimte bevindt worden ingeademd en hierdoor verdwijnen, terwijl de hoeveelheid CO2 steeds verder toeneemt. Hiervan kun je snel de gevolgen merken; je concentratie gaat achteruit, je wordt wat duffer en kan hoofdpijn krijgen. Ook kunnen ziektekiemen die zich in de adem van een aanwezige bevinden zich uitgebreid verspreiden, doordat de lucht waarin zij zich bevinden steeds in de ruimte aanwezig blijft.

Het wordt er kouder door

In Nederland zijn we jarenlang vooral bezig geweest met isoleren, zorgen dat de warme lucht in de winter lekker binnen blijft. Nu opeens overstappen op ventileren, en de ramen wagenwijd openzetten, dat voelt krom. Dan raak je al die warmte alsnog kwijt!

Gelukkig kan je het ook op een andere manier aanpakken, die zelfs nog beter is. Goede ventilatiesystemen werken namelijk beter dan een raampje open zetten. Zij blijven de lucht continue verversen, en kunnen dat vaak ook nog eens zo doen dat de warmte van binnen niet verloren gaat. Deze wordt gewoon weer meegegeven aan de frisse lucht die van buiten naar binnen wordt gevoerd. Een prima oplossing om tegelijk te isoleren en te ventileren!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide