2705
Lekker koel, alles over ventilatoren!

Weet je van de hitte niet meer hoe je moet zitten, in eigen huis of op kantoor? Slaap je slecht tijdens tropennachten? Dan is het hoog tijd voor een ventilator. Door de lucht die langs je stroomt verlaagt de gevoelstemperatuur en heb je veel minder last van de warmte. Maar welke ventilator moet je kiezen? Wij helpen je op weg.

Wat doet een ventilator?
Een ventilator brengt lucht in beweging. De temperatuur in huis wordt van een ventilator niet lager, maar toch heb jij het minder warm als er een ventilator op je gericht staat! Dat komt omdat er lucht langs je huid stroomt en zweet daardoor sneller verdampt. Dankzij deze luchtverplaatsing voel jij je koeler, net als wanneer er op het strand een stevige wind waait.

Waar wil je de ventilator gebruiken?
Ventilatoren bestaan in verschillende vormen en maten. Denk daarom eerst goed na over de ruimte die je wilt verkoelen en waar je de ventilator wil plaatsen.

Tafelventilator

De tafelventilator is het meest gebruikte model. Deze is compact, met een lage poot die vaak voorzien is van anti-slip voeten. Fijn aan de tafelventilator is dat je deze gemakkelijk verplaatst naar een ander deel van je woonruimte!

Vloerventilator

Dit is een compacte ventilator die in plaats van een brede poot bijvoorbeeld aan de zijkant een steun heeft. Vloerventilatoren staan dan ook bekend om hun stijlvolle design. Je kunt ze ook op een dressoir zetten.

Staande ventilator

De staande ventilator, of statiefventilator, heeft veel voordelen. Zo is deze gemakkelijk te verplaatsen van kamer naar kamer, kun je de standaard meestal in hoogte verstellen en heb je vaak beschikking over verschillende standen in snelheid en blaasrichting. Ze zijn bovendien meestal groter dan tafelventilatoren en verkoelen dus een groter deel van je woonruimte.

Torenventilator

Dit type heeft een smal design dat doet denken aan een toren of een zuil, en past daardoor op veel plekken in huis. Vaak zijn ze ook mooier om te zien dan staande ventilatoren.

Plafondventilator

De plafondventilator wordt veel gebruikt in slaapkamers. Dankzij de grote bladen geeft dit type ventilator veel verkoeling. Je kunt bovendien kiezen voor een model met geïntegreerde verlichting.

Muurventilator

Heb je geen ruimte op je bureau voor een ventilator, of wil je deze netjes wegwerken in je interieur? Kies dan voor een muurventilator: die hang je op een vaste, handige plek zodat je er weinig last en veel profijt van hebt.

Aircooler
Wil je nog een stapje verder gaan, maar zit je niet op airconditioning in huis te wachten? De gulden middenweg: een aircooler. Deze werkt met koud water en verlaagt de temperatuur in huis daardoor met maximaal 3 graden. Tegelijkertijd fungeert de aircooler als luchtbevochtiger.

Waar kun je verder nog op letten?

Zwenkfunctie

Veel ventilatoren hebben een zelfdraaiende functie (oscilleren). Dit is fijn als je de hele ruimte, of een groter deel van de ruimte, van een verkoelende luchtstroom wil voorzien. Tafelventilatoren beschikken vaak over een horizontale draaifunctie; bij staande ventilatoren kun je terecht voor een verticale beweging. 

Geluidsniveau

Stoor jij je aan het geluid van je ventilator? Dan kun je op zoek gaan naar een extra stil model die minder dan 50 decibel aan geluid produceert. Gemiddeld is 50-60 dB: dit geluid is vergelijkbaar met dat van een elektrische tandenborstel.

Kracht

Een krachtige ventilator verplaatst relatief veel kubieke meter lucht per uur. Dit noemen we de luchtstroom, en deze wordt weergegeven met m3/u. Hoe sneller de bladen draaien, hoe sterker de luchtstroom. Vaak heeft een ventilator verschillende standen. De krachtigste stand is tegelijkertijd de meest luide stand.

Timerfunctie

Vind je het fijn als de ventilator een uurtje nadat je naar bed gaat uit zichzelf uitschakelt? Daarvoor is de timerfunctie. Zo kun je de ventilator ook in laten schakelen vlak voordat je thuis komt uit je werk. Een afstandsbediening behoort soms ook tot de mogelijkheden.

Veiligheid

In een huishouden met kinderen en/of dieren is het goed om ook op de veiligheid van de ventilator te letten: je wil niet dat haren of pootjes tussen de bladen komen vast te zitten! Kies in dit geval voor een ventilator waarbij de bladen zijn afgedekt met een gril. Ook bestaan er bladloze ventilatoren en ventilatoren met een stopbeveiliging.

Ionisatie

Ten slotte kun je kiezen voor een ventilator met een luchtreinigende functie. Deze zijn voorzien van een ionisator die met een elektrische lading stofdeeltjes verzwaard, waardoor deze op de grond vallen in plaats van opwaaien en rondzweven. Dit zorgt voor een frisse en schone lucht in huis!

Welke ventilator mag jouw zomers een beetje koeler maken? 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners