170
Is een airco de investering waard?
Gepubliceerd: 10-05-2024

Wil je er in de zomer comfortabel bij zitten? Dan is een airco zeker het overwegen waard. Die houdt de temperatuur in huis dan effectief onder controle. Wanneer is zo’n airconditioning installatie voor jou een goede keuze? En met welke factoren hou je rekening? Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over airco’s!

Hoeveel kost een airco?

Of een airco voor in huis de investering waard is, zal voor een groot deel afhangen van je wensen en hoeveel je bereid bent om uit te geven. Gelukkig zijn er veel uitvoeringen op de markt en is er een goede optie voor elk budget. Zo zijn er bv. mobiele airco’s met een prijs vanaf € 250. Alleen zijn deze niet zo efficiënt als vaste modellen.

Voor vaste, monoblock uitvoeringen met een optimaal rendement mag je uitgaan van € 1.200 - 3.000 (excl. btw, incl. plaatsing). Wil je een airco die je kan gebruiken voor meerdere ruimtes? Dan loopt de kostprijs op tot € 2.300 - 4.500 (excl. btw, incl. plaatsing) bij 2 binnenunits.

inspiratiebrochures1.png

TIP: wil je je investering snel terugverdienen? Dan is het verstandig om je woning eerst te isoleren. Op die manier blijft de temperatuur in huis constanter, zonder dat de airco overuren hoeft te draaien. 

Hoeveel breekwerk is vereist?

Dit verschilt per installatie. Zo hoef je voor een mobiele airco enkel de afvoerslang uit het raam te hangen en is deze later nog te verplaatsen. Kies je voor een monoblock installatie, dan moet je al wat meer werk verrichten. Zo heb je een luchtrooster nodig voor de toe- en afvoer van frisse buitenlucht.

Breekwerken zijn eigenlijk pas echt een vereiste bij een split airco. Hierbij moeten namelijk koelleidingen worden aangebracht tussen alle binnenunits en de buitenunit. De hoeveelheid werk is dan vooral afhankelijk van de hoeveelheid binnenunits. Hoe uitgebreider de airco-installatie, hoe meer breekwerk. Tip: je kan beter een airco laten plaatsen door een professionele installateur. Deze heeft de nodige ervaring en weet precies waarmee hij rekening moet houden om de werken tot een goed eind te brengen. 

Kan je een airco plaatsen bij een renovatie?

Ja! Vooral als je interesse hebt in een ingebouwde split airco, is een renovatie het ideale moment om een airco te laten plaatsen. Er hoeft dan niet dubbel gesloopt te worden en je kan airco-units afstemmen op het type renovatie. Weet je bv. dat je na de renovatie hoog aan je wanden niet zoveel ruimte meer hebt? Kies dan vloerunits.

Is een airco als verwarming te gebruiken?

Ook hierbij is het antwoord “ja!”. Split airco’s staan ook wel bekend als lucht-lucht warmtepompen, die buitenlucht op elke gewenste temperatuur kunnen brengen. Of je nu wilt koelen of verwarmen. Let wel op dat je de stand niet voor elke binnenunit apart kan instellen. Het hele systeem warmt op of koelt af.

Conclusie: is een airco iets voor jou?

Dit is afhankelijk van je wensen, woonsituatie en budget. Heb je bv. genoeg ruimte voor een monoblock airco, of enkel voor een mobiele airco? Zie je de sloopwerken voor een split airco wel zitten? Of kies je liever voor een monoblock aircosysteem dat bovendien minder kost? En hoe zit het met de isolatiewaarde van je woning? Het zijn allemaal vragen die je moet beantwoorden voor een weloverwogen keuze.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide