1175
Hoe gezond is het in uw huis?

Hoewel we allemaal weten dat het ventileren van een (woon)ruimte erg belangrijk is, doen we dat in de praktijk niet voldoende. Wist u bijvoorbeeld dat ventilatieroosters ook in de winter gewoon open moeten staan? De luchtkwaliteit in huis heeft veel invloed op de gezondheid. Hoe gezond is het in uw huis?

 

Co2 meting

Als u in huis wel eens last heeft van hoofdpijn, concentratieproblemen en vermoeidheid is de kans heel groot dat de luchtkwaliteit onvoldoende is. Om dit te bepalen kunt u een CO2 meting laten uitvoeren. Een hoge mate van CO2 in huis of in een kantoorpand is een indicatie van een slechte luchtkwaliteit. Zo kunt u ook bepalen in welke ruimte in huis of in een bedrijfspand de kwaliteit slecht is; de ventilatie en luchtcirculatie verschilt. Vaak zijn we ons er niet eens van bewust dat kwaaltjes en gezondheidsklachten aan deze ruimte gerelateerd zijn! Deze klachten kunnen zelfs zo ver gaan als chronische neusverkoudheid of astma.

Het belang van luchtcirculatie

De luchtkwaliteit in huis of in een bedrijfspand is erg bepalend voor onze gezondheid. Omdat de huizen van nu steeds beter geïsoleerd zijn, is het nu belangrijker dan ooit om bewust bezig te zijn met ventilatie. De luchtkwaliteit is namelijk buiten bijna altijd beter dan binnen; zelfs als er veel verkeer langskomt. Mensen en dieren ademen zuurstof in en koolstofdioxide (CO2) en waterdamp uit. Als de lucht in huis niet goed circuleert kan de uitgeademde lucht niet plaats maken voor verse lucht. Dat geeft gezondheidsklachten.

Vocht in huis

Vocht vormt een andere reden waarom ventileren in huis zo belangrijk is. Een gezin met 2 kinderen produceert gemiddeld 10 tot 20 liter lucht per dag, alleen maar door alledaagse zaken zoals ademen, douchen, wassen en koken! Verdampt vocht dat nergens heen kan gaat condenseren op muren en ramen. Daar groeien schimmels, die we vervolgens inademen en die slecht zijn voor de gezondheid. Met behulp van ventileren kan vochtige lucht tijdig het huis verlaten. 

Luchten of ventileren?

Ventileer je huis en kantoor goed en zorg zo voor een gezonde luchtkwaliteit! Luchten heeft niet hetzelfde effect als ventileren. Bij luchten – ramen en deuren open- ververst u weliswaar de lucht in één keer, maar met ventileren circuleert de lucht 24 uur lang. Dit laatste is essentieel voor een gezonde luchtkwaliteit. Wél is het goed om elke dag even een kwartiertje de belangrijkste leefruimtes te luchten.

Tips voor een gezond huis

  • Laat ventilatieroosters altijd open: ook als het koud of nat is buiten. Wees niet bang voor extra stookkosten, want een goed geventileerd huis bevat drogere lucht en drogere lucht is sneller te verwarmen dan vochtige lucht.
  • Reinig ventilatieroosters regelmatig.
  • Een luchtvochtigheid tussen de 40 en 60% is ideaal. Vaak is deze hoger dan we denken, dus kook met de deksel op de pan en maak niet te vochtig schoon!
  • Onvoldoende natuurlijke ventilatievoorzieningen in huis? Bij de bouwmarkt koopt u zo een mechanische ventilator. Of laat een mooi systeem aanbrengen dat vervuilde lucht wegzuigt.
  • Lucht een kwartier per dag de ruimtes in huis, door een raam open te zetten. Doe dit voordat de verwarming aangaat om stookkosten te besparen.
  • Ventileer extra als u kookt, doucht, of als er veel mensen in een ruimte zijn.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners