873
3 handige tips om je woning te koelen

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm worden in Nederland. Dit zorgt ervoor dat de buitentemperatuur stijgt, maar ook in huis wordt het dan vaak warm. Net als iedere andere Nederlander vind je dit ongetwijfeld geen pretje. Begrijpelijk, want door de hitte in huis kun je ’s avonds mogelijk lastig in slaap komen. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om het ’s zomers koel te houden in huis. In deze tekst zetten wij 3 handige tips op een rijtje om je woning koel te houden op warme dagen.

1. Ramen en deuren overdag gesloten houden
Op zomerse dagen brengen veel mensen tijd door in hun tuin of op het balkon. Het gebeurt dan regelmatig dat er een deur open blijft staan. Als je deuren open laat staan, kan de warme lucht betrekkelijk eenvoudig naar binnen trekken. Hierdoor wordt het snel warm in huis. Doe deuren daarom altijd achter je dicht als het warm is. Vergeet ook ramen niet te sluiten, want via deze weg kan de warme lucht eveneens naar binnen trekken.

Koelt het ’s avonds (flink) af? Overweeg dan om ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. Op deze manier verdrijf je de warme lucht namelijk uit jouw woning. Hierdoor kan het snel weer heerlijk koel zijn in huis. Zet ramen en deuren alleen tegen elkaar open als het temperatuurverschil behoorlijk groot is, anders heeft het weinig tot geen zin.

2. Doe zonwering tijdig omlaag
Een groot aantal huizen in ons land beschikt vandaag de dag over zonwering. Is dit bij jouw woning eveneens het geval? Dan is het betrekkelijk eenvoudig om het koel te houden in huis. Je moet er dan alleen wel voor zorgen dat je de zonwering tijdig omlaag doet. Als je de zonwering te laat omlaag doet, is het lastig om het weer koel te krijgen in jouw huis.

Staat de zon ‘s ochtends vroeg al op jouw woning? Doe de zonwering dan direct omlaag. Je kunt er ook voor kiezen om de zonwering de avond ervoor al naar beneden te doen. Vergeet je de zonwering regelmatig naar beneden te doen? Overweeg dan om hem gedurende de zomerse dagen dicht te laten zitten. In dat geval kun je namelijk ook niet vergeten om hem dicht te doen.

3. Gebruik een airco in plaats van een ventilator
In veel huizen in ons land maakt de ventilator in de zomermaanden overuren. Toch helpt dit apparaat niet om het koel te krijgen in huis. Waarom niet? Omdat een ventilator namelijk alleen de lucht in een ruimte circuleert. Hierdoor gaat de temperatuur niet omlaag. Wil je het koel maken in huis? Dan kun je beter een airco kopen. Dit apparaat voert de warme lucht namelijk af naar buiten en zorgt voor de aanvoer van koude lucht.

Wil je een airco in huis? Dan kun je kiezen uit een vaste en mobiele airco. Een mobiele airco is voorzien van wieltjes, waardoor je deze makkelijk kunt verplaatsen. Hierdoor kun je hem het ene moment in jouw woonkamer gebruiken en het andere moment in de slaapkamer. Dit is met een vaste airco niet mogelijk. Dit apparaat is voorzien van een binnen- en buitenunit. Beide units worden aan de muur bevestigd. Wil je desondanks toch meerdere ruimtes gelijktijdig koelen? Dat kan je een multi split airco kopen. Deze airco is voorzien van vijf binnenunits, waardoor het betrekkelijk eenvoudig is om jouw woning koel te houden.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners