4299
Preventietips stroom

Kortsluiting en overspanning behoren tot de meest voorkomende oorzaken van brand. Schade aan de elektrische installatie of de daarmee verbonden apparaten kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld blikseminslag, piekspanning of overbelasting. Blikseminslag kan tot op een afstand van meerdere kilometers een spanningsgolf veroorzaken.

Naderend onweer
Elektrische en elektronische apparaten zijn erg gevoelig voor de overspanning, die kan ontstaan door een blikseminslag in de buurt. Bescherm uw apparatuur met overspanningbeveiligers of haal bij naderend onweer de stekkers uit het stopcontact (ook van telefoon en kabel). Doe dit ook als u lange tijd van huis bent.

Stroomstoring
Wanneer na een stroomstoring de spanning weer wordt ingeschakeld, kan er een spanningpiek ontstaan (een tijdelijke overspanning), die schade kan veroorzaken aan uw elektrische en elektronische apparatuur. Bescherm uw apparatuur met overspanningbeveiligers of haal bij een stroomstoring de stekkers uit het stopcontact totdat de stroomvoorziening weer is hersteld.

Verlengsnoeren
Een verlengsnoer is afgestemd op een maximaal vermogen (uitgedrukt in Watt) van alle apparaten samen die erop aangesloten zijn. Vooral als er aan het verlengsnoer een stekkerdoos wordt gekoppeld, is de kans aanwezig dat de capaciteit van het verlengsnoer wordt overschreden. Het snoer wordt dan te heet, waardoor de isolatiemantel kan smelten en er kortsluiting kan ontstaan. Leg verlengsnoeren niet op plaatsen waar veel wordt gelopen. Ook dikkere snoeren zijn erg kwetsbaar.

Stekkerdoos/snoercentrale
Net als een verlengsnoer heeft een stekkerdoos een maximaal vermogen (uitgedrukt in Watt). Het opgetelde wattage van alles wat op de stekkerdoos is aangesloten mag dat maximum niet overschrijden. Vooral wanneer op een stekkerdoos weer een andere stekkerdoos is aangesloten, is dat wel eens het geval. Het gevolg is overbelasting, wat in het slechtste geval tot brand kan leiden. Sluit bij voorkeur twee of meer zware apparaten (wasmachine, droger, vaatwasser, boiler) niet aan op één stekkerdoos en sluit in geen geval een stekkerdoos aan op een andere stekkerdoos.

Elektrische dekens
Wees voorzichtig met het opvouwen van elektrische dekens wanneer u deze in de winter opbergt. De bedrading kan hierdoor beschadigen en kortsluiting veroorzaken.

Adapters
Vaak blijven adapters van bijvoorbeeld boormachines, mobiele telefoons, kinderspelletjes in het stopcontact zitten. Hierdoor kan oververhitting ontstaan die kan leiden tot brand. Bovendien blijft de adapter ook nadat deze opgeladen is om stroom vragen.

Bron: Interpolis

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners