167
De top 10 checklist om je woning tegen regen te beschermen
Gepubliceerd: 15-04-2024 Laatste update: 17-04-2024

Het beschermen van je woning tegen zware regenval en overstromingen is van cruciaal belang, vooral in gebieden die gevoelig zijn voor extreme weersomstandigheden. Door voorbereid te zijn en de juiste maatregelen te treffen, kun je de risico's op waterschade aanzienlijk verlagen en je huis en gezin veilig houden. Met een gedegen voorbereiding en een aantal last-minute acties kun je veel problemen voorkomen. Laten we kijken hoe je dit gestructureerd aanpakt.

Een gedegen voorbereiding is het halve werk

1. Schoonmaak van dakgoten Begin met het reinigen van je dakgoten. Verwijder bladeren, takjes en vuil dat het water kan blokkeren. Dit voorkomt waterophoping en beschermt de structuur van je dak.

2. Dakinspectie Controleer je dak op beschadigingen zoals losse of gebroken dakpannen en scheurtjes. Vervang beschadigde delen zo snel mogelijk om lekkages en waterschade te voorkomen.

WIN-VLOERKLEED.png

3. Waterafvoer rondom het huis Inspecteer de afvoer rondom je huis. Zorg dat afvoerputjes vrij zijn van vuil en dat het terrein rondom je huis afloopt, zodat het water natuurlijk weg kan stromen.

4. Ramen en deuren beveiligen Check alle sluitingen van ramen en deuren. Overweeg stormproof maatregelen zoals extra afdichtingen of zelfs zandzakken als je in een overstromingsgevoelig gebied woont.

5. Voegen en kitnaden Loop de voegen van je huis na. Beschadigde voegen kunnen bij hevige regenval snel voor problemen zorgen. Een beetje kit kan al wonderen doen.

6. Sump pomp testen Als je een sump pomp hebt, zorg dan dat deze goed werkt. Een functionerende pomp kan essentieel zijn als je kelder of kruipruimte gevoelig is voor overstromingen.

7. Verzekeringen controleren Weet wat je huisverzekering dekt. Controleer of waterschade gedekt is en pas je polis aan indien nodig.

8. Noodpakket samenstellen Stel een noodpakket samen met daarin zaklampen, batterijen, drinkwater, en een EHBO-kit. Zorg dat dit pakket toegankelijk is in geval van nood.

9. Evacuatieplan opstellen Maak een duidelijk evacuatieplan voor je gezin. Oefen het plan regelmatig, zodat iedereen weet wat te doen als het echt nodig is.

10. Weersvoorspellingen volgen Blijf op de hoogte van de weersvoorspellingen, vooral tijdens het regenseizoen. Weerapps en -websites kunnen je actuele informatie geven.

Last-minute acties bij naderende regenbui

Wanneer de storm dan toch plotseling opsteekt, zijn er enkele snelle acties die je kunt ondernemen:

  • Losse voorwerpen veiligstellen: Zet tuinmeubelen en andere losse objecten in de tuin vast of haal ze binnen.
  • Elektronica uitschakelen: Trek stekkers uit van apparaten om schade door blikseminslag te voorkomen.
  • Ramen en deuren controleren: Zorg dat alles goed gesloten is om te voorkomen dat er water binnenkomt.
  • Belangrijke documenten beschermen: Plaats belangrijke papieren en waardevolle spullen op een veilige, hoge plaats.
  • Noodbenodigdheden gereedhouden: Zorg dat je noodpakket binnen handbereik is, inclusief zaklampen en batterijen.

Door deze stappen zorgvuldig te volgen, zorg je voor een veilige omgeving voor jezelf en je dierbaren tijdens zware regenval. Een goede voorbereiding gekoppeld aan alert reageren op de situatie kan het verschil maken tussen een kleine ongemak en een ernstige calamiteit.

Lees ook

STORM OP KOMST: JE MUST-READ CHECKLIST VOOR STORMPROOF WONEN


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide