616
Storm op komst: Je must-read checklist voor stormproof wonen
Gepubliceerd: 02-11-2023 Laatste update: 09-07-2024

Als er een storm nadert, wil je natuurlijk dat jouw huis en gezin veilig zijn. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Deze checklist helpt je om je huis stormproof te maken, zodat je met een gerust hart de storm kunt trotseren. Van ramen en deuren tot de tuin en de daken, alles komt aan bod. Laten we meteen beginnen!

Waarom stormvoorbereiding belangrijk is

Stormen worden steeds heftiger door de veranderingen in het klimaat. "Een goede voorbereiding kan veel schade en stress voorkomen," zegt Jan Peters, veiligheidsexpert bij WeerNederland. Een storm kan niet alleen materiële schade veroorzaken, maar ook gevaarlijk zijn voor de bewoners. Daarom is het cruciaal om de nodige maatregelen te treffen. Maar hoe weet je nu precies hoe ernstig een storm is? In Nederland wordt gebruikgemaakt van verschillende waarschuwingscodes: code geel, code oranje en code rood.

Code geel, oranje en rood: Wat betekenen ze?

De KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) hanteert een systeem met kleurcodes om het publiek te waarschuwen voor gevaarlijk weer:

woonstijlen-e-book.png

  • Code geel: Dit is een waarschuwing voor mogelijk gevaarlijk weer. Het is verstandig om alert te zijn en de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Bij code geel is er geen directe dreiging, maar de situatie kan wel voor overlast zorgen, zoals zware windstoten en veel regen.

  • Code oranje: Dit betekent dat er gevaarlijk weer op komst is, waarbij een grote kans op schade en letsel bestaat. Dit kan bijvoorbeeld zware stormen, hevige regenval of extreme sneeuwval inhouden. Bij code oranje is het belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en niet de weg op te gaan als het niet nodig is.

  • Code rood: Dit is de hoogste waarschuwing en betekent dat er zeer gevaarlijk weer op komst is met grote kans op schade, letsel of zelfs levensgevaarlijke situaties. Bij code rood worden er vaak dringende adviezen gegeven om binnen te blijven en alle niet-essentiële reizen te vermijden. Overheidsinstanties en hulpdiensten bereiden zich dan voor op noodsituaties.

De checklist

  1. Controleer ramen en deuren
    Zorg ervoor dat alle ramen en deuren stevig gesloten zijn. Gebruik eventueel stormluiken voor extra bescherming. Controleer ook de kitranden en sluitingen. Een simpele tochtstrip kan al veel verschil maken.

  2. Verwijder losse objecten buiten
    Alles wat los in de tuin of op het balkon ligt, kan een gevaar vormen. Berg tuinmeubels, bloempotten en gereedschap op in de schuur of garage. "Het is belangrijk om alle losse voorwerpen op te ruimen om te voorkomen dat ze door de wind worden meegesleurd," adviseert Peters.

  3. Snoei bomen en struiken
    Overhangende takken kunnen schade aanrichten aan je huis en auto. Zorg ervoor dat bomen en struiken goed gesnoeid zijn, vooral die dichtbij je huis staan. Dit vermindert het risico op vallende takken.

  4. Controleer het dak
    Een stormbestendig dak is essentieel. Controleer of er losse dakpannen zijn en vervang deze indien nodig. Laat ook de schoorsteen en dakgoten controleren en schoonmaken. Een goed onderhouden dak kan veel problemen voorkomen.

  5. Versterk de garage
    Garagedeuren zijn vaak een zwakke plek tijdens een storm. Zorg ervoor dat deze goed vergrendeld is en overweeg extra versteviging. Dit kan voorkomen dat de wind toegang krijgt tot je huis via de garage.

  6. Zorg voor noodvoorzieningen
    Zorg dat je altijd een noodpakket in huis hebt. Dit moet onder andere zaklampen, batterijen, een EHBO-kit, water en houdbaar voedsel bevatten. Het kan ook handig zijn om een portable oplader voor je telefoon te hebben.

Extra tips en tricks

  • Verzekering: Controleer of je verzekering stormschade dekt. Het is beter om dit van tevoren te weten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
  • Communicatieplan: Bespreek met je gezin wat jullie doen als de storm erger wordt dan verwacht. Waar schuilen jullie? Hoe houden jullie contact?
  • Burensolidariteit: Informeer bij je buren hoe zij zich voorbereiden en bied hulp aan als dat nodig is. Samen sta je sterker!

Nu aan de slag

Wacht niet tot het laatste moment met het treffen van voorbereidingen. "Een goede planning kan veel zorgen en schade voorkomen," benadrukt Peters. Begin vandaag nog met het controleren van je huis en het uitvoeren van deze checklist. Zo zorg je ervoor dat je huis en gezin veilig zijn tijdens de storm.

Windvlagen en waterwerken: 5 fascinerende stormweetjes

  1. Historische windstoten: De zwaarste storm in Nederland vond plaats in 1953, de Watersnoodramp, waarbij de dijken braken en grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant overstroomden. Deze storm was een wake-up call voor Nederland en leidde tot de ontwikkeling van het Deltaplan, een reeks bouwkundige werken bedoeld om het land beter te beschermen tegen de zee.

  2. Stormnamen met een twist: Wist je dat Nederland, samen met het Verenigd Koninkrijk en Ierland, begonnen is met het geven van namen aan zware stormen sinds 2019? Het doel hiervan is om het bewustzijn van gevaarlijke weersomstandigheden te verhogen.

  3. Krachtige windmolens: Nederland staat bekend om zijn windmolens, maar deze historische structuren werden niet alleen gebruikt voor het malen van graan. Ze speelden ook een cruciale rol bij het droogpompen van overstromingsgebieden, een techniek die Nederland hielp vorm te geven.

  4. Recordbrekende bliksem: In 2019 werd in Nederland een nieuw record gezet voor de langste bliksemflits ooit geregistreerd. Deze bliksem strekte zich uit over 321 kilometer, bijna de volledige lengte van het land.

  5. Windenergie meester: Nederland is een wereldleider op het gebied van windenergie op zee. Het land heeft de ambitie om tegen 2030 een van de grootste windparken op zee ter wereld te hebben, wat bijdraagt aan een duurzame toekomst en tegelijkertijd de strijd aan gaat met de uitdagingen van stormachtig weer.

En vergeet niet: elke storm, hoe hevig ook, gaat voorbij. Met deze tips, weetjes en een beetje vooruitdenken ben je goed uitgerust om de dans met de storm aan te gaan. 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide