497
Storm op komst: Je must-read checklist voor stormproof wonen
Gepubliceerd: 02-11-2023

Stormen kunnen fascinerend zijn om naar te kijken, maar het is een ander verhaal als ze dreigen jouw thuisfront te verstoren. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je echter de chaos temmen en schade beperken. Hier zijn enkele slimme manieren om jezelf en je bezittingen te wapenen tegen de woede van een aanstormende storm.

Voorbereiding is het halve werk

Begin met een grondige inspectie van je woning. Zijn er losse dakpannen of rammelende raamluiken? Dit is het moment om een ronde om het huis te doen en alles vast te zetten wat wind kan vangen. Maak dakgoten schoon, zodat een wolkbreuk niet voor ongewenste watervallen zorgt en controleer of de waterafvoer vrij is van bladeren en takjes.

Binnenshuis ben je misschien veilig, maar wat dacht je van de tuinmeubelen, de trampoline van de kinderen of die gezellige windlichten? Maak alles vast of haal het binnen. Zware stormen maken geen onderscheid tussen jouw favoriete tuinstoel en een verdwaalde tak.

WIN-VLOERKLEED.png

Stormbestendige snufjes

Nu je het buitengebied hebt veiliggesteld, richt je je blik op binnen. Zorg voor een noodpakket met zaklampen, extra batterijen, basis EHBO-middelen en natuurlijk, wat snacks en water voor als de stroom uitvalt. Een goed boek of bordspellen kunnen wonderen doen als elektronische apparaten het af laten weten.

Belangrijke documenten, zoals paspoorten en verzekeringspapieren, zijn het veiligst in een waterdichte tas. Het is ook geen slecht idee om een lijst te hebben met belangrijke telefoonnummers voor noodgevallen, want laten we wel wezen, je smartphone heeft niet het eeuwige leven.

Kennis is je superkracht in de storm

Blijf op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen en waarschuwingen. Weerapps en nieuwsupdates zijn je beste vrienden als de hemel begint te grommen. Ken de routes naar veilige schuilplaatsen en maak een plan voor als je snel je huis moet verlaten.

Wanneer de storm losbarst

Wanneer de storm over het land jaagt, is het verstandig om binnen te blijven en een plekje ver van de ramen te zoeken. Een gezellig hoekje kan je persoonlijke schuilplaats worden terwijl de wind om het huis giert. Laat je niet misleiden door een plotselinge stilte; het kan een tijdelijke luwte zijn waarin de storm even op adem lijkt te komen, maar de harde windstoten kunnen zo weer oplaaien met vernieuwde kracht.

Stilte na de storm

Het is verleidelijk om meteen na de storm naar buiten te rennen en de schade op te nemen. Weersta die impuls totdat het veilig is. Gebruik je gezonde verstand en wees voorzichtig bij het inspecteren van schade, want gebroken glas en omgevallen bomen zijn geen kindervriendjes.

Stormbestendig in 10 slagen

Voorkomen is beter dan genezen, vooral als het gaat om de grillen van het weer. Met een paar praktische, eenvoudige stappen kun je de impact van een storm aanzienlijk verminderen. Hier zijn nog 10 praktische tips.

  1. Kampeer in je kelder Is de zolder je go-to plek voor een gezellig onderonsje? Verplaats die hangout naar de kelder tijdens een storm. De laagste verdieping in je huis is vaak het veiligst wanneer de wind om je huis giert. 
  2. Tape geen kruis op het raam Het is een mythe dat tape op de ramen voorkomt dat ze breken. In plaats daarvan kun je beter stormluiken installeren of, in een snufje, stevig karton aan de binnenkant plaatsen om rondvliegend glas te minimaliseren.
  3. Ballast voor je brievenbus Is je brievenbus niet ingegraven? Verzwaar hem dan met zandzakken om te voorkomen dat hij door de buurt vliegt. 
  4. Parkeren met een plan Parkeer je auto op een plek waar hij het minst waarschijnlijk geraakt wordt door rondvliegende objecten, zoals een vrijstaande garage of ver weg van bomen. 
  5. Dompelpomp op standby Heb je een dompelpomp? Zorg dat deze klaarstaat voor gebruik om een overstroomde kelder te voorkomen.
  6. Draai de hoofdkraan dicht Dit kan wateroverlast verminderen als een pijp het begeeft tijdens de storm. 
  7. Inspecteer en reinig de sifons Vergeet niet de sifons van je wastafels, douche en bad te inspecteren en te reinigen. Zo voorkom je dat ze overstromen bij zware regenval. 
  8. Zorg voor een overstromingsbarrière Gebruik zandzakken of speciale waterbarrières bij deuren die naar buiten leiden om te voorkomen dat water naar binnen stroomt. 
  9. Maak foto's voor de verzekering Voor de storm uit, maak een rondje door en om het huis om foto's te nemen van je bezittingen. Dit kan het proces bij de verzekering vereenvoudigen mocht je schade moeten claimen. 
  10. Creëer een 'stormkamer'  Kies een ruimte in huis zonder ramen, zoals een badkamer of een grote kast, en richt deze in met noodvoorraden en comfortabele kussens. Dit kan een veilige plek zijn voor het geval je je ergens moet verschansen.

Windvlagen en waterwerken: 5 fascinerende stormweetjes

  1. Historische windstoten: De zwaarste storm in Nederland vond plaats in 1953, de Watersnoodramp, waarbij de dijken braken en grote delen van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant overstroomden. Deze storm was een wake-up call voor Nederland en leidde tot de ontwikkeling van het Deltaplan, een reeks bouwkundige werken bedoeld om het land beter te beschermen tegen de zee.

  2. Stormnamen met een twist: Wist je dat Nederland, samen met het Verenigd Koninkrijk en Ierland, begonnen is met het geven van namen aan zware stormen sinds 2019? Het doel hiervan is om het bewustzijn van gevaarlijke weersomstandigheden te verhogen.

  3. Krachtige windmolens: Nederland staat bekend om zijn windmolens, maar deze historische structuren werden niet alleen gebruikt voor het malen van graan. Ze speelden ook een cruciale rol bij het droogpompen van overstromingsgebieden, een techniek die Nederland hielp vorm te geven.

  4. Recordbrekende bliksem: In 2019 werd in Nederland een nieuw record gezet voor de langste bliksemflits ooit geregistreerd. Deze bliksem strekte zich uit over 321 kilometer, bijna de volledige lengte van het land.

  5. Windenergie meester: Nederland is een wereldleider op het gebied van windenergie op zee. Het land heeft de ambitie om tegen 2030 een van de grootste windparken op zee ter wereld te hebben, wat bijdraagt aan een duurzame toekomst en tegelijkertijd de strijd aan gaat met de uitdagingen van stormachtig weer.

En vergeet niet: elke storm, hoe hevig ook, gaat voorbij. Met deze tips, weetjes en een beetje vooruitdenken ben je goed uitgerust om de dans met de storm aan te gaan. 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide