1689
Een eigen woning laten bouwen
Gepubliceerd: 29-03-2018 Laatste update: 17-09-2023

Na jaren van economische misere zien we nu eindelijk weer een lekkere groei van de econmomie en dat is gunstig want we hebben minder werkeloosheid, er komen weer veel mooie nieuwe ondernemingen bij en ook de huizenmarkt zit weer flink in de lift. Deze laatste is zelfs zo ontzettend hard gegaan het afgelopen jaar dat we in sommige steden al van een woningtekort spreken.

 Door de enorme groeiexplosie van de woningmarkt zien we ook dat er een flinke groei is in de nieuwbouw sector. Geschat wordt dat er in 2017 zo'n 15.000 particuliere huurwoningen zijn bijgebouwd. Dat is bijna 80% meer dan 5 jaar geleden. Ook in de koopwoningen sector komen er steeds meer nieuwe nieuwbouwprojecten bij en dat is maar goed ook want het is steeds lastiger om een geschikte bestaande woning te vinden.

Ben jij al een tijdje op zoek naar je droomhuis of had je deze misschien al gevonden maar viste je achter het net omdat er meerdere kapers op de kust waren? Je bent vast niet de enige, maar heb je wel eens gekeken naar de nieuwbouwprojecten in jouw omgeving of misschien is er ergens een mooie kavel vrij waarop je je eigen huis kunt laten bouwen.

inspiratiebrochures1.png

Eigenlijk is niets leuker dan je eigen huis te bouwen. Je kan dit doen via een project waarin al vaststaat welke nieuwbouw woningen er komen, maar soms is het mogelijk om een kavel te kopen en hier een helemaal door jou zelf ontworpen huis op te laten bouwen. In beide gevallen wordt de woning vaak casco opgeleverd en kan je helemaal zelf bepalen hoe de woning wordt ingericht, je eigen badkamer en keuken kiezen, naar wens een vloer uitzoeken en noem maar op.

Wanneer je een nieuwbouwwoning laat bouwen krijg je te maken met een aantal bouwfases. Meestal moet de aannemer binnen 3 maanden na het sluiten van de overeenkomst starten met de bouw. Ook krijg je te maken met het begrip 'werkbare dagen'. In de overeenkomst staat vermeld hoeveel werkbare werkdagen het bouwbedrijf heeft om de woning te bouwen. De bouw betaal je in termijnen, steeds een percentage. Bijvoorbeeld een deel als de platen voor de eerste verdieping geplaatst zijn en een deel wanneer het dak waterdicht is gemaakt. Nieuwbouw is een superleuk proces maar vergt wel wat geduld. Soms krijg je te maken met weersomstandigheden waardoor de bouw plat ligt, bijvoorbeeld als het enkele graden onder 0 vriest. Dit zijn geen werkbare dagen dus schuift de oplevering een stukje naar achteren door.

De afwerking van jouw nieuwe droomhuis
Is je droomhuis eenmaal opgeleverd dan kan je niet direct starten met de afwerking zoals het stucen van de muren of de afwerking van de vloer en de plafonds. De aannemer zal je vertellen dat er nog bouwvocht in de woning zit. Dit komt omdat je huis in fases is gebouwd en tijdens de bouw in aanraking is gekomen met vocht en regen. Ook in de bouwmaterialen zoals in het beton zit vocht. Al dit vocht moet eerst goed uit de woning anders krijg je te maken met afbladderende verf, schimmels, vlekken of vloeren die krom trekken en dat moet je niet willen!

Tip: Huur een bouwdroger
Gelukkig hoeven we het drogen van de woning niet aan moeder natuur over te laten want dan zouden we ontzettend lang moeten wachten alvorens we ons nieuwe huis kunnen bewonen. Je kunt gewoon een bouwdroger huren. Met een bouwdroger kan je gemakkelijk en effectief het vocht in de woning verwijderen. In principe hoeft je ook niet te wachten met het droogproces tot de woning is opgeleverd. Als de woning wind en waterdicht is kan je al starten met het droogproces.

Is je woning eenmaal lekker opgedroogd dan kunnen de onderaanemers erin voor het afwerken van je vloer, plafond en de muren. Intussen kan jouw droomkeuken en badkamer geplaatst worden en met een beetje geluk kan je heel snel in je nieuwe stulpje gaan wonen.

Oeps! Waterschade?
We zitten er niet op te wachten maar heel af en toe kan het gebeuren dat je te maken krijg met waterschade, bijvoorbeeld wanneer een leiding is gesprongen of er ergens een lekkage is. Wist je dat je voor dat soort vochtproblemen ook een bouwdroger kunt huren. Hopelijk is het niet nodig, maar je denkt er misschien niet aan in zo'n situatie en dan is een bouwdroger geen overbodige luxe!

Dikke tip:

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide