1218
Bouwen met BENG
Gepubliceerd: 30-05-2022

Ga je aan de slag met een nieuwbouwproject? Wees je dan bewust van de BENG-eisen die sinds 1 januari 2021 gelden. De hierbij horende BENG berekening brengt de energetische kwaliteit van gebouwen in kaart en is medebepalend voor het energielabel.

Een gecertificeerd bureaukan zo’n berekening voor je opstellen. Maar wat is BENG precies is en waarom kun je niet zonder? Dat lees je in dit blog.

Leg eens uit, wat is BENG?

BENG staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw en moet zorgen voor een energie zekere en onafhankelijke energie-unie. Met deze berekening kun je aantonen dat je gebouw voldoet aan de voorgeschreven eisen en normen. De BENG berekening is overigens niet helemaal nieuw: voorheen hanteerde men de EPC berekening. Voor deze classificering golden dezelfde eisen voor ieder soort gebouw. Bij BENG ligt het iets complexer. Niet alleen is de berekening afhankelijk van de functie van een gebouw, maar ook de verhoudingen. Daarom heeft een vrijstaande woning minder complexe eisen dan een tussenwoning. Aan welke eisen jouw project precies moet voldoen, wordt bepaald bij het opstellen van zo’n BENG berekening.

Drie indicatoren

De overheid heeft voor de BENG dus nieuwe eisen opgesteld, die zijn opgesplitst in drie indicatoren. Energiebehoefte, primair energiegebruik en aandeel hernieuwbare energie. De eisen verschillen per vorm en gebruiksfunctie. Om de energievraag van een gebouw of woning te beperken, wordt bekeken hoeveel energie nodig is voor de verwarming en koeling. Denk hierbij aan goede isolatie en het gebruik van (drie)dubbel glas. Daarnaast kijkt men bij het fossiele energieverbruik hoeveel fossiele brandstof nodig is voor koeling en verwarming. Om dit verbruik te minderen is het plaatsen van een warmtepomp een goed idee. Zonnepanelen dragen weer bij aan de hernieuwbare energie.

Vraag een BENG berekening aan

Zonder BENG berekening kun je geen omgevingsvergunning krijgen. Laat daarom een erkend adviseur van een gecertificeerd bureau een BENG berekening voor je opstellen. Dit duurt gemiddeld zo’n 5 à 10 werkdagen. Let er wel op dat je enkele documenten zoals plattegronden en installatieconcepten nodig hebt voor zo’n aanvraag. Klinkt ingewikkeld? Is het niet!

Dikke tip:

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide