1031
Voor het eerst op jezelf wonen? Deze woonverzekeringen zijn handig

Wanneer je gaat verhuizen komt er veel meer bij kijken dan alleen klussen, spullen van A naar B verhuizen, gezellig inrichten en wennen aan je nieuwe stek. Je moet namelijk ook aardig wat zaken regelen, zoals het inschrijven in een nieuwe gemeente en hetwijzigen van je adres. En wat dacht je van de nodige verzekeringen afsluiten?

Zeker wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen is het handig om je goed te verdiepen in de wereld van woonverzekeringen. Grote kans dat dit totaal nieuw voor je is, dus we zetten even voor je op een rij welke verzekeringen er allemaal van pas kunnen komen en wat ze precies inhouden. 

Inboedelverzekering

Of je nu verhuist naar een koophuis of een huurhuis, één ding is zeker: je neemt eigen spullen mee naar je nieuwe stek. Spullen die qua waarde behoorlijk op kunnen lopen. Denk maar aan je tv, je computer, sieraden, fietsen, spelcomputers of designmeubels. Daarom is een inboedelverzekering eigenlijk altijd verstandig om af te sluiten. Deze verzekering dekt namelijk de schade aan je gehele inboedel. Dit kan schade zijn die voortkomt uit inbraak, maar ook uit brand, storm en waterschade.

Wanneer je zo’n inboedelverzekering afsluit moet je overigens van tevoren aangeven hoeveel jouw inboedel waard is. Wordt je inboedel in de loop der jaren meer waard omdat je duurdere aankopen hebt gedaan? Dan is het uiteraard verstandig de waarde van je inboedelverzekering van tijd tot tijd aan te passen, of wellicht over te stappen van verzekeraar.

Rechtsbijstandverzekering

Hoewel je misschien denkt dat je vast geen gebruik hoeft te maken van rechtsbijstand kan het toch zomaar voorkomen dat dit wel aan de orde is. Een conflict met je huurbaas, buren, aannemer of woonbouwvereniging valt nou eenmaal nooit te voorspellen en helaas ook niet altijd te voorkomen. In dit soort gevallen kun je rekenen op een dekking van de juridische kosten.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering is eigenlijk altijd verstandig om te hebben. Want zodra je uit huis gaat kun je niet meer gebruikmaken van de aansprakelijkheidsverzekering van je ouders. Met deze verzekering ben je verzekerd tegen onopzettelijke schade. Maak je per ongeluk schade aan iemand of aan iemand z’n spullen, dan dekt je verzekering deze schade.

Opstalverzekering

Deze woonverzekering is alleen van toepassing als je een koophuis of koopappartement hebt. Mocht dat het geval zijn, dan ben je met een opstalverzekering gedekt voor schade aan de opstal. Oftewel: alles wat vast zit aan je huis. Denk bijvoorbeeld aan schade aan het dak, de regenpijp of je ramen als gevolg van storm, brand of inbraak.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners