2531
Hoe gebruik je een cirkelzaag?

Ben jij een echte klusser en doe je graag DIY projecten thuis? Dan werk je natuurlijk het liefst met apparatuur waar je secuur en efficiënt mee zaagt. Een cirkelzaag is zeer geschikt om lange (rechte) stukken te zagen. De zaag heeft zijn naam te danken aan het ronde zaagblad, het is niet ontworpen om enkel cirkels mee te zagen. Dit model gebruik je voornamelijk voor het zagen van plinten, kozijnen, tafelblad of laminaat. Daarom geven we je in dit artikel praktische tips voor het gebruiken van een cirkelzaag.

 

  • Bepaal je doel

Een cirkelzaag kan voor vele doeleinden gebruikt worden. Er zijn zelfs cirkelzagen waarmee je metaal kunt bewerken. Er zijn cirkelzagen met vele opties, maar als je het enkel voor primaire taken gebruikt heb je die helemaal niet nodig. Een andere overweging die je dient te maken is waar je begint met zagen. Wil je vanuit het midden van het hout beginnen dan heb je een invalcirkelzaag nodig. Deze zijn er zelfs op accu zodat je niet met snoeren overhoop te komt te liggen.

cirkelzaag-gebruiken.jpg

  • Controleer de dikte van het hout

Een cirkelzaag dient natuurlijk door het hout te zagen. Controleer dus vooraf de dikte van het hout dat je gaat bewerken zodat de cirkelzaag volledig door het hout kan zagen. Mocht je dit niet doen dan komen er lelijke sporen op het hout. Laat minder dan een volledige tandhoogte onder het hout uitkomen.

  • Kies het juiste zaagblad

Net zoals er meerdere type cirkelzagen zijn, zijn er ook meerdere zaagbladen. Het kiezen van een zaagblad komt heel secuur. Je wilt natuurlijk niet dat het zaagblad los zit tijdens het zagen.

  • De bediening

Als je echt concreet gaat werken met de cirkelzaag zijn er ook nog een aantal praktische zaken over het gebruik van de zaag.

  • Gebruik beide handen om de zaag te bedienen
  • Ga schuin langs de zaag staan, nooit erachter
  • Klem het houtwerk stevig vast (bij voorkeur met klemmen) zodat dit tijdens het zagen niet kan verplaatsen
  • Maak gebruik van de breedtebegeleider (wordt standaard bij de machine geleverd)
  • Tijdens het zagen

Komt de machine tijdens het zagen onverwachts vast te zitten of is er een defect? Haal nooit de machine uit het hout terwijl het zaagblad nog actief is. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Wat je dan dient te doen is de aan/uit schakelaar los te laten. Houdt de machine vast totdat het zaagblad volledig tot stilstand is gekomen.

Hopelijk heb je na het lezen van deze tips een beeld hoe je het beste een Makita cirkelzaag kunt gebruiken. Hulpmiddelen die we adviseren te gebruiken zijn een veiligheidsbril en oor bescherming. Succes met klussen!

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners