1885
Wijn in de keuken
Gepubliceerd: 13-01-2020

De combinatie van wijn met eten kan voor verrassende resultaten zorgen. Toch hoeft de wijn niet altijd bij het eten geserveerd te worden, je kunt er ook mee koken. Wijn kan namelijk de aroma’s van het voedsel versterken. Sauzen en marinades kunnen makkelijk gemaakt worden met wijn als basis.

 

Marinades

inspiratiebrochures1.png

De zuren en tannines in wijn vormen een goede basis voor een lekker marinade. Een wijn waar veel zuren en tannines in zitten, is een Barolo. Deze Italiaanse wijn uit Piemonte heeft veel kracht en is ook heerlijk bij een truffelrisotto. Een marinade is een soort saus van wijn, olie en kruiden en specerijen. Kies de kruiden en specerijen die passen bij het vlees, de vis of de groente die je wil marineren. Hoeveel je gebruikt hangt af van hoeveel je nodig hebt, maar ga uit van twee delen wijn en één deel olie. Hoe lang het vlees, de vis of de groente moet marineren, hangt af van wat het is. Een stuk vis hoeft bijvoorbeeld maar een kwartier tot maximaal een uurtje te marineren, terwijl een stuk vlees gerust nog een hele nacht en dag in de marinade kan staan.

Saus inkoken

Wijn kan ook worden gebruikt om ingekookte saus te maken. Van een kwart liter wijn, houd je ongeveer vijftig tot zestig milliliter ingekookte saus over. Het is zeer makkelijk te maken door de wijn zachtjes te laten sudderen. Doe dit wel op een laag vuur en zorg dat het niet te hard gaat. De alcohol vervliegt door het verhitten van de wijn, maar door het langzame sudderen blijven de aroma’s wel behouden. Zo’n ingekookte saus van wijn kan zowel bij hartige als bij zoete gerechten geserveerd worden.

Jus met wijn

Zitten er na het braden nog deeltjes vast aan de bodem van de braadpan? Dan kan wijn zeker uitkomst bieden. Door de koele wijn toe te voegen aan de warme pan weken de vastgekoekte delen los. Meng dit door de wijn en je hebt, naast een schone pan, ook een soort jus die je weer voor een gerecht kan gebruiken. Bij het langzaam toevoegen van wijn aan een saus of stoofschotel moet er wel rekening mee worden gehouden dat het even duurt voordat alle alcohol is verdampt. Het is daarom het best om de wijn in het begin al toe te voegen. Zo zou het bij stoofgerechten wel twee uur kunnen duren voordat het grootste gedeelte van de alcohol is verdampt.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide