10636
Dé trend in 2019: minimalistisch wonen
Gepubliceerd: 13-02-2019

Jackie French Koller sprak ooit de woorden “Er zijn twee manieren om rijk te worden: Door veel te vergaren, of door weinig te begeren”. Minimalistisch wonen is momenteel heel populair, maar het is totaal niet nieuw. Zowel de Boeddhistische monniken als de Katholieke nonnen besloten al eeuwen geleden om ‘minimaal’ te leven. Persoonlijke bezittingen maakte plaats voor spirituele en religieuze rijkdom met meer wijsheid en rust. De hedendaagse materiële instelling in veel culturen, en de commerciële belangen die hiermee gepaard gaan hebben ‘minimal living’ verdrongen, toch is er in 2019 weer een trend naar minimalistisch wonen te zien. Maar wat is het eigenlijk, en hoe kun je zelf minimaal wonen en toch optimaal leven?

 

Wat is minimalistisch wonen?

Er wordt vaak gedacht dat minimalistisch wonen betekent dat je het grootste deel van de huisraad naar de milieustraat brengt en bijna al jouw kleren naar het Leger des Heils brengt. Toch zit het niet zo in elkaar. Het is vooral een manier van denken. Minimaal leven is ruimte maken voor alles waar je echt van houdt, en alles verwijderen wat je daarvan afleidt. Doe meer met minder dus. Als je een pizza laat bezorgen eet je de pizza en gooi je de doos weg. Het gaat om de pizza, niet om de verpakking. Als je voor alle zaken in het leven goed nadenkt of het jouw geluk brengt, of het juist geluk in de weg staat, kun je optimaal genieten van het leven. De term klopt eigenlijk niet, je kiest namelijk niet voor ‘minimalistisch wonen’ maar juist voor ‘maximaal leven’. 

Voordelen van ‘minimal living’: 

 • Geen behoefte meer aan zaken die je niet hebt, maar juist meer waardering voor wat je wél hebt.
 • Een opgeruimde zolder betekent ook rust in jouw bovenkamer.
 • Minder stress en daarmee een betere gezondheid.
 • Meer ruimte dan je ooit gedacht had.
 • Je leert jezelf meer te waarderen en kennen, en zult er meer zelfverzekerd van worden.
 • Ook in relaties geniet je van jouw vrienden en familie, en weet je iedere connectie te waarderen.
 • Iedere nieuwe herinnering is het waard om te onthouden, zonder stoorzenders.
 • Je wordt meer productief en kunt meer bereiken omdat je minder keuzes hoeft te maken.
 • Het zal je ook veel geld kunnen besparen, wat veel druk wegneemt. 

Ieder individueel persoon zal van andere voordelen genieten, het is uiteindelijk een persoonlijk traject. 

Zo kun je minimaal gaan leven

Hier zijn enkele mogelijkheden om jouw leven minimaal in te richten met optimale voldoening. We pakken daarbij als eerste jouw leefomgeving aan, daaruit zullen andere zaken vanzelf volgen. 

Tiny House

Wonen op een kleinere oppervlakte neemt in populariteit toe. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Een Tiny House is ruimer dan je denkt als je uitgaat van een minimalistische leefstijl. De kosten liggen een stuk lager, zowel bij kopen als huren. Jonge stellen moeten uiteraard wel rekening houden met gezinsuitbreiding, verder heb je echt niet zoveel vierkante meters nodig als je wellicht zult denken. Veel mensen proppen de kelder, zolder en garage tot de nok toe vol met spullen die ze toch nooit zullen gebruiken. 

Minder spullen in huis

Hier zijn twee manieren van denken die je enorm kunnen helpen bij het minimaliseren van jouw bezittingen: 

 1. Kies wat je wilt houden, niet wat je gaat weggooien: Dit is een positieve instelling, wat afscheid nemen van overbodige spullen een stuk eenvoudiger maakt en minder frustratie opwekt.
 2. Denk aan vermindering en niet aan uitbreiding: Een prachtig beeldhouwwerk is ontstaan door materiaal te verwijderen. Met minder bereik je meer, wanneer er toch een nieuw element bijkomt kan deze vaak twee of meer oude elementen vervangen. 

Nostalgie is vaak een reden om spullen te bewaren. Herinneringen zitten in je hoofd en in je hart, niet in een kartonnen doos vol stof. 

Verlost van kabels

Technologie kan je helpen minimalistisch te leven. Denk aan smart home apparatuur zonder kabels en met meerdere functies. Een compacte actieve luidspreker doet ook dienst als intercom, internet zoekmachine en handsfree afstandsbediening. Schakel met je stem of een tik op je smartphone scherm (mobiele telefoons zijn effectieve multitaskers) de verlichting in, of bedien de gordijnrails zonder een knop of koordje aan te raken. Dat scheelt ook weer met schoonmaken! 

Kwaliteit

Kies voor kwaliteit boven kwantiteit. Dat betekent niet altijd duurder, maar wel beter. Beter een goede kwaliteit en tijdloze ‘little black dress’ dan ieder seizoen nieuwe jurken kopen. Liever een veelzijdige en heel goede combi magnetron/oven dan een keuken vol budget airfryers, een elektrisch poffertjesijzer en een 15-delig pannenset terwijl je bijna alles met een wok kunt bereiden. 

Er zijn ook veel sociale factoren bij minimalistisch leven, maar begin altijd dicht bij jezelf. Als je comfortabel minimaal kunt wonen, kun je vervolgens optimaal gaan leven!


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide