3266
Duurzame woontrends
Gepubliceerd: 18-07-2017 Laatste update: 06-06-2022

De laatste jaren spelen we steeds meer in op duurzaamheid. We kunnen best stellen dat duurzaamheid op zichzelf al een heel grote trend is. In huis zien we dit in veel verschillende aspecten terug. Het interieur, apparaten, bekleding en de manier waarop we met energie omgaan… alles moet goed zijn voor het milieu. Nou ja, niet alles, maar wij hebben een overzicht van woontrends waarbij het wél zo is. 

Recyclen
Veel spullen die je kunt kopen, worden tegenwoordig van gerecycled materiaal gemaakt. Denk aan kopjes, borden, bekers, tapijten en kasten. Heel veel wordt hergebruikt en mensen houden ervan. Ook lijkt het erop dat steeds meer mensen zelf aan het knutselen slaan. Zo zijn muurhangers en macramé-hangers hip, en gebruiken we ook vaker potjes van voedingswaren om planten in te plaatsen. 

Milieubewuster inkopen
Niet alleen materialen en interieurstukken moeten duurzaam zijn gemaakt, ook de producten die we eten en drinken willen we steeds vaker biologisch hebben. Niet alleen omdat dat beter is voor het milieu en voor de dieren die de voeding leveren, maar ook omdat het vaak beter is voor onze gezondheid. Daarbij komt dat het ons ook een goed gevoel geeft over ons handelen; we zijn zo bewust en goed voor de wereld, we zijn echt goed bezig. En dat is echt zo, want de milieubelasting en uitstoot van broeigassen wordt voor 20 tot 35 procent door productie van voeding veroorzaakt. Hoe kun je letten op wat je eet en koopt? Als een product duurzaam is, dan zie je dit vaak aan een keurmerk of logo op het etiket. 

Kurk op de muur
Kurk; je ziet het al wat vaker bij mensen in het interieur verschijnen. En dat is goed, want kurk is niet zo belastend voor het milieu als sommige andere materialen zijn. Dit komt doordat kurk afkomstig is van een eik. Deze kurkeik zorgt er zelf na elke oogst voor dat de schors weer terugkomt. Hierdoor hoeven deze bomen niet gekapt te worden. En dan is kurk ook nog eens goed te recyclen en isolerend (op de muur). Maar de wanden zijn niet de enige plek waar we dit materiaal zien terugkomen. Ook op delen van vazen, potten en allerlei accessoires wordt het gebruikt. Leuk!

woontrends-milieuvriendelijk-02.png

Zuinigere apparaten
Met het oog op energiebesparing zijn zuinige apparaten erg gunstig. Goed voor het milieu, denk aan al die CO2-uitstoot die we reduceren, maar ook voor de hoeveelheid geld die we uit moeten geven aan stroom en gas. Het bedrag op de energierekening gaat waarschijnlijk wel wat omlaag als we veel energiezuinige apparaten inzetten. En we kiezen niet alleen vaker voor duurzame apparaten, ook willen we graag duurzame energie afnemen. Steeds meer huishoudens hebben namelijk een contract met groene energie. Velen ook misschien zonder dat ze hier per se voor willen kiezen, maar gewoon doordat het goedkoopste aanbod een groen energiecontract is. Ga je energie vergelijken, dan zie je in de top 10 vaak meer contracten met groene energie dan met fossiele brandstoffen. Goed, want dit maakt de wereld weer een klein beetje duurzamer. Weg met die CO2-uitstoot!

Planten zijn luchtfilteraars
Planten zijn weer helemaal terug van weggeweest in het interieurbeeld. Hoe meer hoe beter. Staat goed en het is ook nog eens goed voor onze gezondheid, want blijkbaar wordt een mens gelukkig van al dat groen. Planten zijn goede luchtfilteraars, en dat is positief voor onze gezondheid. Planten kunnen ervoor zorgen dat de luchtvochtigheid omhoog gaat, maar er is ook zoiets als te hoog. Gebeurt dit, dan wordt een woning vochtig en dat kan zorgen voor bijkomende gezondheidsklachten én een hogere energierekening. Vochtige lucht is namelijk moeilijker te verwarmen. Planten hebben verschillende eigenschappen, niet elke plant zorgt voor een heel verhogende luchtvochtigheid. Hou hier rekening mee bij de aanschaf.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide