2287
Eco deco wonen
Gepubliceerd: 09-10-2013 Laatste update: 06-06-2022

Wil je een ‘groen’ huis, dan maak je de grootste impact met energiebesparende apparatuur, zonnepanelen en isolatie. Maar ook de inrichting kan duurzaam, zowel in de woonkamer als in de keuken, kledingkast én in de tuin. Perscentrum Wonen zette per ruimte de twee mooiste producten voor een milieubewuste lifestyle op een rijtje volgens de woontrends 2014.

In de huiskamer: sociaal design

Deze fraaie spullen staan niet alleen mooi in huis, maar dragen ook bij aan de werkgelegenheid in ontwikkelingslanden of getroffen gebieden. Met recht ‘social design’ dus, waarmee lekker wonen echt een goed gevoel geeft. Deze collecties werden afgelopen september gelanceerd op de Maison & Objet interieurbeurs in Parijs.

inspiratiebrochures1.png

Wooninspiratie Eco Deco wonen

Bat Trang Table ware collectie van Arian Brekveld i.s.m. Vietnamese ambachtslieden voor Imperfect Design

Het merk Imperfect Design koppelt ambachtslieden uit ontwikkelingslanden en opkomende markten aan Nederlandse topontwerpers. Zoals Arian Brekveld, die een perfecte balans vond tussen zijn gevoel voor eenvoud en functionaliteit en de subtiliteit en perfectie van het Vietnamese ambacht. In dit servies, bestaande uit kommen, koppen, schalen en borden, wordt gekleurd klei gecombineerd met email. Ook is er een collectie van Van Eijk & Van der Lubbe in samenwerking met glasblazers uit Guatamala en werken Jurgen Bey & Rianne Makkink aan een project in India.

Volgens oprichter Monique Toonen doen de collecties het goed, waardoor telkens nieuwe orders bij de vaklieden worden geplaatst. Dat maakt de samenwerking duurzaam: “We vergroten niet alleen de kansen van de ambachtslieden, maar door het commerciële karakter van het merk, is het werk dat we doen goed voor iedereen in de keten.” Daarin schuilt het grote verschil met hulporganisaties, waarbij een commercieel aspect vaak mist en het opgebouwde weer uit elkaar valt zodra de subsidiestroom stopt.

Wooninspiratie Eco Deco wonen

Multifunctionele elementen van Ishinomaki Laboratory en verschillende ontwerpers

Japans design kenmerkt zich vaak door een hoog ontwikkeld gevoel voor eenvoud, functionaliteit en schoonheid. Zo getuige ook deze collectie multifunctionele elementen. De AA Stool kan gebruikt worden als schraag, hoge kruk, of tafel wanneer meerdere elementen aan elkaar worden geschoven. Een klein krukje dient ook als opstapje of omgedraaid als gereedschapskist of dienblad. De meubels worden gemaakt in Ishinomaki, de stad die in 2011 verwoest werd door de tsunami. De betreffende werkplaats werd opgericht om werkgelegenheid te creëren en studenten op te leiden, en biedt bewoners van het gebied de houten elementen gratis aan. Verschillende ontwerpers leveren de ontwerpen voor deze meubels.

In de keuken: inzamelen en hergebruiken

Wooninspiratie Eco Deco wonen

Dat recyclen goed is, wisten we al. Deze oplossingen voor in de keuken maken het ook nog eens heel makkelijk. Plettum prullenbak

In steeds meer Nederlandse huishoudens wordt plastic verzameld en gerecycled. Dat is goed, maar betekent ook dat er een grote plastic zak met verpakkingsmateriaal in de keuken rondslingert. Het Nederlandse Plettum komt met een nieuw soort afvalbak met bijzonder deksel. Door die naar beneden te drukken wordt alle lucht weggeperst en het plastic geplet. Het resultaat is een compacte zak verpakkingsmateriaal, waarvan opeens 60 liter in een 25 liter zak past.

Wooninspiratie Eco Deco wonen

ECO Cosetino aanrechtblad

Duurzaamheid kan ‘m in de details zitten, maar het liefst zijn ook de bouwmaterialen in huis milieubewust gekozen. Cosetino ontwikkelde de lijn keukenwerkbladen ECO die beschikt over het ‘Cradle to Cradle’-certificaat. Het blad bestaat voor 75% uit gerecyclede materialen van diverse herkomst, zoals porselein, keramiek, glas of metaal, met daarbij een 100% ecologische maïshars. Op design en kwaliteit wordt bovendien niet ingeboet: verantwoord koken kan in stijl!

In de kledingkast: kleding met een dubbelleven

Niks zo fijn als een nieuw modeseizoen en nieuwe collecties om je garderobe een modische update mee te geven. Met deze musthaves hoeft het milieu niet te lijden onder jouw passion for fashion.

Wooninspiratie Eco Deco wonen

Lease a Jeans – MUD Jeans

Het concept Lease a Jeans past binnen de huidige trend waarin gebruik belangrijker is dan bezit. Bij het Nederlandse merk MUD Jeans lease je een spijkerbroek, zoals dat ook met auto’s en smartphones kan. Voor twintig euro statiegeld en 5 euro per maand heb je al zo’n hippe jeans. Wanneer je bent uitgekeken op het model retourneer je je broek en krijg je een nieuwe. Het katoen uit de oude broek wordt hergebruikt in een nieuwe, iets waar in het ontwerpproces al rekening mee is gehouden. Zo gaat het merk bewust om met schaarse grondstoffen. Om je een idee te geven: voor de productie van 1 kg katoen is 8000 liter water nodig. Tel maar uit dus, de winst voor het milieu.

Wooninspiratie Eco Deco wonen

Ekocycle

Lees je het eerste gedeelte van de merknaam Ekocycle achterstevoren, dan lees je Coke. Een ideetje van Will.I.Am zelf, die Coca-Cola benaderde met het concept modemerken te vragen nieuwe producten te maken waarin gerecyclede frisdrankflessen of blikjes van Coca-Cola zijn verwerkt. Zo wordt recyclen naast goed ook nog eens hip. De merken waar Ekocycle mee samenwerkt zijn klinkende namen, waar jongeren graag mee gezien worden. Een slimme zet om ze zo aan het recyclen te krijgen. De kleding wordt gecombineerd met een app die precies laat weten waar flesjes en blikjes ingeleverd kunnen worden.

De collectie bestaat uit o.a.: een Beats by Dr. Dre koptelefoon (3 PET-flessen), een Levis spijkerbroek (8 flessen), petten van New Era en kledingstukken van RVCA (tot wel 91% gerecycled materiaal). De winst wordt verdeeld over de verschillende goede doelen die Coca-Cola en Will.I.Am steunen.

In de tuin: blije bijen en veilige vogels

Met bloeiende bloemen is het in de tuin goed toeven voor alles wat kruipt en vliegt. Met deze ontwerpen van jong designtalent maak je van je tuin een veilig thuis voor insecten en vogels.

Wooninspiratie Eco Deco wonen

Beehive van Coen de Koning, in 2012 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven

De Nederlandse bij heeft het moeilijk. De combinatie pesticiden, parasieten en een tekort aan stuifmeel veroorzaakt de laatste jaren grote bijensterfte. En daarom moet de bij verkassen van het platteland naar de stad. Daar zijn geen pesticiden en is stuifmeel voorhanden in tuinen en parken. Maar in al die aangeharkte tuintjes, is weinig plek voor de bij om zich te nestelen.

Met de Beehive van Coen de Koning geef je bijen een onderkomen in de tuin. De koningin leeft onderin de korf, de werkers produceren de honing in het middelste gedeelte, en de huis-tuin-en-keuken imker kan via het gat in de bovenzijde suikerwater naar binnen gieten wanneer er in de winter een tekort aan natuurlijk voedsel is.

Wooninspiratie Eco Deco wonen

Filter Factory van Isaac Monté, in 2013 afgestudeerd aan de Willem de Kooning academie

Uit de Filter Factory van interieurarchitect en productontwerper Isaac Monté rolt na elke driehonderdste gedeponeerde peuk een vogelhuis gemaakt van sigarettenfilters. De gelukkige roker mag het huisje meenemen.

Zo worden rokers beloond voor goed gedrag in plaats hun peuken op straat te gooien. Een beetje roker produceert namelijk 2,5 kilo aan peuken per jaar. Wanneer een vogel zo’n filter aanziet voor voedsel en deze opeet, gaat hij dood, terwijl de synthetische vezels juist wel nuttig zijn als nestmateriaal. Ze houden warmte vast en parasieten op afstand waardoor de kuikens meer kans op overleven hebben.

Bij iedere filter die in de machine wordt gegooid, slaat de shredder aan en verspringt de teller. Bij 300 smelt een soort wafeltang de peuken tot een vogelhuis. En dat blijft geen rookhok: volgens Monté is de rooklucht na twee dagen verdwenen.

Bron: Perscentrum Wonen

 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide