5548
Woontrends 2014 Utility
Gepubliceerd: 01-01-2014 Laatste update: 16-05-2017

Als we het in de mode over Utility als trend hebben, praten we over overalls, zijzakken op broeken en andere details geïnspireerd op werkkleding. Denk je nu in wat deze aspecten kunnen doen in het interieur en je krijgt een goed beeld van wat we signaleerden als trend op de Maison & Objet interieurbeurs in Parijs.

Er was eens goed rondgekeken in het werkschuurtje, zo leek het. Gereedschappen, bouwmaterialen en zelfs de werkbank werden in een designjasje gestoken en zo geschikt gemaakt voor in huis. Beton, schragen, planken en touw brengen zo weer wat ruigere – noem het mannelijke – invloeden in het interieur, waarin pastelkleuren (nog steeds) de boventoon voeren.

Het interieur met een doe-het-zelf uitstraling is stoer maar boet niet in op luxe. Materialen zijn van hoogwaardige kwaliteit; producten zijn functioneel en ambachtelijk gemaakt. Door iemand anders of door jou! Dus stroop je mouwen op en maak jezelf én je huis nuttig.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Lamp 52 weeks van Cathérine Lovatt voor Serax

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Lamp Concrete van Rick Owens

Steady as a rock

Dat we beton associëren met stevig en sterk, kan een verklaring zijn voor het feit dat we het materiaal overal terugzagen in onderstellen en lampenvoeten.

House Doctor en Serax gaven hun industriële lampjes een betonnen voet, Specimen éditions combineerde met blank beukenhout, terwijl Rick Owens de hele lamp in beton uitvoerde. Als tafelblad doet beton minder koud aan dan je zou verwachten. Dat komt door de lieflijke kantpatronen en de uit stippen opgebouwde illustratie van een tor die het Nederlandse merk Mensch Made middels een mal op het betonnen blad creëerde.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Tafel Bug van Mensch Made

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Concrete Times Pieces van 22 Design, Fresh Taiwan

Secondome combineerde het robuuste beton met fragiel glas, een materialencombinatie die ook terugkomt in de fraaie uurwerkjes van 22 Design Studio. Beschilderd beton doet grafisch en mediterraan aan, zo liet Serax zien.

Een veelzijdig materiaal dus dat beton en bovendien binnen alle stijlen thuis.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Links: schraag EASY van Jonas Klein voor Danish Craft Collection. Rechts: leunend bureau Appunto van Laurent Corio voor ENO Studio

Op losse schragen

Vroeger ging je ervoor naar de bouwmarkt wanneer er een tijdelijke klustafel opgetuigd moest worden, nu staan schragen ook onder de tafel wanneer er geen muur te behangen is. We zagen ze in ronde vormen of in strak hout en, minder letterlijk, als de inspiratie voor allerlei leunende meubels. Je kunt zo nog eens veranderen van tafelblad, dat mee kan groeien van kleinbehuisd tot gezinsformaat.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Bench uit collectie Appoints van Elpé

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Solid Table van Normann Copenhagen

Bouwpakket Doe-het-zelf bouwpakketten roepen misschien associaties op van te weinig bijgeleverde schroefjes en kastdeurtjes die net niet lekker dichtgaan. Dat een zelf in elkaar te zetten meubel ook super-de-luxe kan zijn, bewijzen de salontafels van Elpe. De tafels zijn geïnspireerd op een werkbankje en bestaan uit drie marmeren- of drie vezelplaten die middels een halfhoutse verbinding in elkaar schuiven. Diezelfde verbinding wordt gebruikt in nieuwe salontafel Solid van Normann Copenhagen met een essenhouten onderstel en marmeren blad. In de productomschrijving van de tafel refereert het merk naar de Japanse architectuur: functioneel en zonder tierelantijnen.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Kastje Insight van AnonymDesign voor Danish Craft Collection

Opbergen Gereedschap is een kostbaar bezit: berg het mooi op in dit hangende kastje van AnonymDesign voor de Danish Craft Collection. Gemaakt van essen- en eikenhout is ‘ie te mooi om naar de garage of schuur te verbannen. Met de muurhaak Erik Stehmann van SoonSalon voeg je een grappig kluselement toe aan je interieur. De kwast lijkt in een opgedroogd plasje verf te staan. Of is het een pijnlijke herinnering aan het feit dat die muren nu echt eens aangepakt moeten worden?

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Suburbia van Seletti

Deze opberger voor aan de muur doet denken aan de archetypische gereedschapswand waar de omtrek van iedere tool op afgetekend is, zodat alles altijd op zijn plek hangt. Op de Suburbia van Seletti is ook voor allerlei spulletjes plek: er zijn haakjes, bakjes, een spiegel en een prikbord. Leg je het bord plat op tafel dan verschijnt een idyllische buitenwijk en snap je de naam Suburbia: bakjes blijken villa’s met een schoorsteen, het prikbord een plantsoen en de spiegel een zwembad mét duikplank.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Lamp Plank van Northern Lighting

Plankenkoorts

Onbehandelde planken contrasteren mooi met het gladde oppervlak van een spiegel: Antique Mirror plakte smalle spiegels op pallets, stellingkasten en sinaasappelkistjes; House Doctor bevestigde spiegels op grote platen MDF, en het ronde spiegeltje van Thelermont Hupton staat in een houten wig. De lamp van Northern Lighting draagt de naam ‘Plank’ en daarmee is niks teveel gezegd. Tussen twee aan elkaar geschroefde planken is een lichtbron verwerkt. De plank wordt aan het plafond of de muur gehangen of los tegen de muur gezet. Lekker no-nonsense.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Vrolijke mannetjes Faure, Grave en Reclus van Y’a pas le feu au lac

Naast planken gaan ontwerpers ook aan de haal met de blokkendoos, zoals bij de grappige kubusmannetjes met snor van het merk Y’a pas le feu au lac.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Vegen wordt leuk met Andrée Jardin

Decoreren = vegen

Ja, je leest het goed. Bij de Utility trend horen functionele woonaccessoires. Of je ze ook echt daadwerkelijk zo gaat gebruiken, of ze liever neerlegt voor de sier, mag je natuurlijk zelf weten. Maar ‘neat freaks’ zullen dolblij zijn met de vele borstels, vegers en bezems die mooi genoeg zijn om uit te stallen.

Thelermont Hupton maakt haken van borstels, terwijl het merk Andrée Jardin gerund wordt door bezem aficionado’s die zich onbeschaamd storten op dat ene product. De introductie van de catalogus luidt: “Sweeping is fun!”. Al 96 jaar geleden leerde Georges-René Julio, de man van Andrée Jardin naar wie het merk is vernoemd, hoe hij een borstel moest maken. Zijn kleinkinderen ergerden zich aan het feit dat er in deze tijden van massaproductie bijna geen goede kwaliteitsborstel meer te vinden is en bliezen de business van hun opa nieuw leven in. Ambachtelijk gemaakt zijn het tijdloze producten voor een opgeruimd huis.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Metamorphosis van Jacob Berdyck voor Qubus

Stoer stulpje

Aan Utility is niks tuttig. En dat zie je tot in de kleinste details. De reeks Metamorphosis van designstudio Qubus is gemaakt van tweedehands bombastische kristallen vazen. Delen van het glas daarvan zijn gesmolten en uit model getrokken met lijmklemmen. Zo komt de werkplaats de huiskamer in. Het bijbehorende werkschort maakt zijn entree als vervanging van het keukenschort. Winkler rust zijn stoere versie uit met leren details. Nederlander Joost van Bleiswijk ontwierp voor Moooi de Construction Lamp. Hij vond inspiratie in de industriële constructie van de oude fabriek waarin hij studio houdt. De lamp doet ons denken aan Mecanoo en laat onze vingers jeuken om zelf aan het bouwen te slaan.

Woontrends gespot op de Maison & Objet 2013

Bijzettafel Column van Bien des Choses

Herbestemming

Utiliteit gaat ook over toepasbaarheid en op de beurs zagen we veel producten waarbij materialen anders aangewend worden. Aye Illuminate doopt de sombrero, die volgens het merk in delen van Mexico wordt gebruikt om op het hoofd broodjes in te vervoeren, om tot decoratieve (fruit)schaal. Het jonge ontwerpcollectief Bien des Choses sneed cirkels uit pizzadozen, stapelde deze op tot een toren en bekroonde het geheel met een cirkel marmer op dezelfde grootte. Daardoor lijkt de gehele tafel van steen. Slim!

Deze trend is er voor hen die graag de handen uit de mouwen steken of zich thuis voelen in een omgeving die enkel die suggestie wekt. Naast Handige Harry’s namelijk ook uitermate geschikt voor mensen met twee linkerhanden.

Bron: Perscentrum Wonen


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide