1717
Woontrends
Gepubliceerd: 30-08-2012 Laatste update: 26-04-2017

Steeds meer wordt men zich bewust van de noodzaak van een gezonde wereld. Dit komt onder andere tot uiting in het ontwerp- en productieproces op interieurgebied, dat vandaag de dag gekenmerkt wordt door een nieuwe, kritische blik. Het resultaat is een stroom van verantwoord geproduceerde of cradle to cradle producten, die vaak eenvoudig van vorm zijn maar een interessant verhaal vertellen. Kritisch design, met een hoofdletter K, is daarom het uitgangspunt bij woonmodetrend Art Critic, waarbij is nagedacht over een bewust en eerlijk interieur. Verantwoord geproduceerd meubilair is hierbij kenmerkend, net als pure vormen en kleuren, strakke belijningen en grafische patronen. Het gezegde Stille wateren hebben diepe gronden kenmerkt woonmodetrend Art Critic: verstilde vormen maar veel te vertellen!

Knap én kritisch
Een belangrijke verandering in designland is de toegenomen aandacht voor hoe het ontwerp tot stand komt: de materiaalkeuze, manier van produceren en de bijdrage aan de samenleving en het milieu. Mooi is niet meer het uitgangspunt, verantwoord des te meer. Ook het gezegde Van een knappe tafel kun je niet eten geldt voor het nieuwe interieur, al gaan knap en kritisch hand in hand bij woonmodetrend Art Critic. Een belangrijk uitgangspunt is het restmateriaal, oftewel afval, dat bij kritisch design juist het hoofdbestandsdeel vormt. Zo werd de groene Sparkling Chair van Marcel Wanders geheel vervaardigd uit gerecyclede petflessen.

Woontrends - Art Critic

Geen snipper of stofje hoeft verloren te gaan. Daarnaast zijn ontwerpen met een lange levensduur van belang. Ze zijn duurzaam omdat ze lang meegaan én omdat de afzonderlijke onderdelen ervan volledig recyclebaar zijn. Het milieu hoeft dus niet de lijden onder deze producten. Naast kritisch is puur belangrijk, in de letterlijke zin van het woord: zuiver, onbedorven, onvervalst en helder. Lichte kleuren als wit, grijs, zwart, donkerbruin en camel met af een toe een fris en fel kleuraccent in groen, geel, oranje of roze, benadrukt deze gedachte.

Woontrends - Art Critic

Woontrends - Art Critic

Ambachtelijke eenvoud
Een eenvoudige vormentaal werd populair tijdens de zegetocht van industrieel design, een gevolg van de industriële revolutie. Men schakelde voor de productie van gebruiksvoorwerpen over van ambachtelijke, unieke vervaardiging naar serieproductie, waarbij elk stuk identiek is. Opvallend is dat design tegenwoordig zowel strak van vorm als ambachtelijk vervaardigd kan zijn. Steeds meer wordt er teruggegrepen op het oude ambacht, omdat deze manier van vervaardigen bewuster en kritischer is. Het designduo Scholten & Baijings ontwierp een typisch Nederlandse collectie die een hedendaagse interpretatie geeft aan Oud-Hollandse meubelstukken, zoals de hangoortafel en knopstoel.

Zo ook de Wooden Travel Case, een houten reisdoosje met ambachtelijk fijnscheenwerk; zestiende-eeuws Hollands vlechtwerk. Voor de vervaardiging van deze oer-Hollandse objecten werkt het ontwerpduo samen met ambachtslieden en brengen daardoor handschilderwerk, de zeefdruktechniek en glasblazen weer onder de aandacht. Typisch voor de collectie is een minimalistische vormgeving gecombineerd met ambachtelijke vervaardiging. Eenvoud en ambachtelijkheid kenmerkt ook de lamp Liquid van Arnout Visser, welke altijd uniek is omdat de lamp geheel van glas is geblazen door ambachtslieden uit Kenia en de Tsjechische republiek.

Woontrends - Art Critic

Vriendelijk modern
De sfeer bij woonmodetrend Art Critic is vriendelijk modern. Hoewel de meubelen en accessoires bij deze woonsfeer vaak strak vormgegeven zijn, gaat het hier allerminst om een stil en kil interieur. De essentie van producten wordt gezocht, vertaald en verantwoord vervaardigd. Maar met oog voor dessins en kleuren die zorgen voor verzachting. Tafel Plain Pink bijvoorbeeld, van Scholten & Baijings voor het Japanse merk Karimoku Newstandard, is opgebouwd uit hoekige vormen maar heeft een zachtroze kleur. Het designduo ontwierp tevens een subtiel gekleurd servies onder de naam Paper Table. De vormgeving van het servies is geïnspireerd op gevouwen karton. Dit wordt versterkt door de vergrijsde kleur van het ongeglazuurde porselein. De houten kruk van Aldo Bakker is ook een eenvoudig maar vriendelijk modern ontwerp door de afgeronde vormen ervan. Er werden maar vijftien stuks van deze kruk gemaakt en elke kruk werd vervaardigd uit een andere houtsoort.

Woontrends - Art Critic

Ambachtelijkheid, duurzaamheid en eenvoud komen samen bij woonmodetrend Art Critic: kritisch met een grote K!

Fotocredits

Afbeelding 1:

Lamp Dahlia D32 van www.edha-interieur.nl. Eetkamerstoelen van Hans Wegner van www.wonderwood.nl. Kleed Colour Carpet en reisdoosje Butte Tuna uit de serie Truly Dutch in samenwerking met het Zuiderzeemuseum van www.scholtenbaijings.com.

Afbeelding 2:

Kleed Netting rug van Edward van Vliet via www.SEVV.com. Giorgetti bank van Antonello Mosca via www.dekasstoor.nl. Tafellamp Punch van Tom Dixon via www.nolita.nl. Schaal Serious Business van www.scholtenbaijings.com. Stoel Joe Colombo en schaal Scale trey van www.wonderwood.nl. Kussens van Fest via www.frozenfountain.nl.

Afbeelding 3:

Kleed Netting rug van Edward van Vliet via www.SEVV.com. Stoel Sparkling chair van www.marcelwanders.com. Giorgetti bank van Antonello Mosca via www.dekasstoor.nl. Wit kabinet Vass van Asplund via www.nolita.nl. Lamp Liquid van www.arnoutvisser.com. Vazen Maestrale en Scirocco van De Lucchi via www.frozenfountain.nl. Kandelaar Bougie la Française van www.butlersroom.nl.

Afbeelding 4:

Lamp Fluoro light van www.tomdixon.net. Beddengoed en bamboe lamp en klevering via www.butlersroom.nl. Graan zakken tapijt van www.edha-interieur.nl. Soft Grid plaids van www.establishedandsons.com, tafel Plain Pink uit serie Colour Wood van www.karimoku-newstandard.jp en wijnglazen (mondgeblazen) uit de serie Colour Glass voor Paper Table, allemaal door www.scholtenbaijings.com. Witte glazen lamp Bonne nuit van De Lucchi via www.frozenfountain.nl.

Afbeelding 5:

Tafellamp Punch van Tom Dixon en zwart bamboe servies via www.nolita.nl. Servies Paper Table van www.scholtenbaijings.com. Wit servies in de kast van Sargadelos via www.polspotten.nl.

Afbeelding 6:

Kruk van www.aldobakker.com voor www.particlesgallery.com. Stoel Heaven van www.sissy-boy.nl. Karaf en glas uit de serie Colour Glass en uitgevoerd in samenwerking met de glasblazers van Royal Leerdam Crystal, voor Paper Table van www.scholtenbaijings.com. Tafel Frank van www.edha-interieur.nl.

Woonmodetrend Art Critic kwam tot stand in samenwerking met magazine Eigen Huis & Interieur.

Fotografie: Kasia Gatkowska

Styling en productie: Stef Bakker

Tekst: Priscilla de Putter, Perscentrum Wonen

Verkoopinformatie: www.woonmodetrends.nlWonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide