372
Zo zorg je goed voor je vloer - 8 tips

Je vloer krijgt heel wat te verduren. Elke dag lopen er mensen (en huisdieren!) overheen, waarbij ze vuil, kruimels en wie weet wat nog meer laten vallen. Geen wonder dat vloeren er na verloop van tijd wat slechter uit kunnen gaan zien! Maar maak je geen zorgen, met een beetje zorg en aandacht kun je je vloer er zo goed als nieuw uit laten zien.

De vloerspecialisten bij Van Houdt Vloeren geven je graag 8 tips om goed voor je vloer te zorgen. Laten we beginnen! 

#1 Maak regelmatig schoon

De beste manier om je vloer er op zijn best uit te laten zien is door hem regelmatig schoon te maken. Het regelmatig schoonmaken van je vloer is essentieel voor het behoud van de kwaliteit en uitstraling. Afhankelijk van het type vloer kun je dit doen met een stofzuiger, dweil, bezem of ander schoonmaakmiddel.

#2 Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen 

Zorg er bij het schoonmaken van je vloer voor dat je de juiste producten gebruikt. Als je een houten vloer hebt, gebruik dan een schoonmaakmiddel dat speciaal bedoeld is voor hout. Als je een tegel- of stenen vloer hebt, gebruik dan schoonmaakmiddelen die voor die materialen bedoeld zijn. Als je het verkeerde schoonmaakmiddel gebruikt, kan dat je vloer beschadigen. Dat zou zonde zijn! 

#3 Voorkom krassen

Eén manier om het uiterlijk van je vloer te verpesten is door er krassen op te maken. Om krassen te voorkomen, leg je matten of vloerkleden bij alle ingangen van je huis. Zo vang je vuil of grind op dat met de schoenen van mensen binnenkomt. Leg ook matten of vloerkleden op plaatsen waar veel gelopen wordt, zoals voor het aanrecht of het fornuis. Het is daarnaast ook belangrijk om viltjes onder de meubels te plaatsen. Hiermee voorkom je dat meubels krassen of beschadigingen op de vloer veroorzaken als je ze verplaatst.

#4 Vermijd vocht

Een andere manier om je vloer te beschadigen is door hem bloot te stellen aan te veel vocht. Zorg ervoor dat je gemorste vloeistoffen meteen opruimt. Als je een tegel- of stenen vloer hebt, kun je misschien ook investeren in een natte dweil, zodat je gemakkelijk toevallige druppels of plassen kunt opruimen. Voor veel vloertypes geldt dat vocht niet goed is. Dit kan namelijk leiden tot kromtrekken of beschadigingen. Droog daarom altijd direct gemorste vloeistoffen op en gebruik niet te veel water bij het dweilen. 

#5 Bescherm je vloer

Naast regelmatig schoonmaken en het vermijden van krassen en vocht, kun je je vloer ook beschermen door onder alle poten van stoelen en tafels meubels pads te leggen. Zo voorkom je inkepingen in de vloer door zware meubelstukken.

#6 Let op de temperatuur

Extreme temperaturen kunnen je vloeren ook beschadigen. Leg in de wintermaanden matten of vloerkleden in de buurt van alle warmtebronnen, zodat je vloeren niet uitdrogen en barsten door de hitte. Probeer in de zomer direct zonlicht zoveel mogelijk van je vloeren weg te houden, want dat kan na verloop van tijd verbleking veroorzaken. Sommige vloertypes zijn namelijk gevoelig voor temperatuurverschillen. Zorg er daarom voor dat je de temperatuur in huis niet te snel laat veranderen en dat je in de winter geen natte spullen op de vloer laat liggen.

#7 Onderhoud je vloer

Eens in de paar maanden is het een goed idee om je vloeren een grondige schoonmaakbeurt te geven dan alleen vegen en dweilen. Afhankelijk van het soort vloer dat je hebt, kan dit betekenen dat je houten vloeren moet strippen en in de was zetten of dat je tapijten grondig moet reinigen. Door dit regelmatig te doen, verleng je de levensduur van je vloeren.

Als jouw parket toe is aan een opfrisbeurt, dan is renoveren vaak niet nodig maar kun je al veel bereiken met een goede onderhoudsbeurt. En vergeet vooral periodiek onderhoud niet! De specialisten bij vanhoudtvloeren.nl geven je graag advies over wat het beste is voor jouw type vloer. 

#8 Wees voorzichtig met schoenen

Een laatste tip voor het verzorgen van je vloeren is om voorzichtig te zijn met het soort schoenen dat je in huis draagt. Schoenen met hoge hakken of spikes kunnen sporen achterlaten in houten vloeren, terwijl vuile schoenen vuil en ander vuil kunnen opsporen. Probeer zo mogelijk je schoenen uit te doen als je binnenkomt, of draag tenminste sokken of slippers. Vraag bezoekers daarom om hun schoenen uit te doen als ze bij je binnenkomen of plaats een mat waarop ze hun schoenen kunnen afvegen. 

 

Er zijn veel dingen die je vloeren kunnen beschadigen, maar met een beetje zorg en aandacht, kun je ze er als nieuw uit laten zien! Zorg ervoor dat je regelmatig veegt, stofzuigt en dweilt met schoonmaakmiddelen die geschikt zijn voor jouw type vloer. Vermijd ook krassen, vocht, extreme temperaturen en zware meubels. Geef je vloeren eens in de zoveel tijd een grondige schoonmaakbeurt via Van Houdt. Wees ten slotte voorzichtig met het soort schoenen dat je in huis draagt. Als je deze tips volgt, blijven je vloeren er jarenlang mooi uitzien!

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners