20444
Wat komt er kijken bij vloerverwarming leggen?
Gepubliceerd: 24-09-2021

Vloerverwarming is tegenwoordig een veel gekozen optie voor de verwarming van woningen en andere panden. Vloerverwarming heeft voordelen ten opzichte van radiatoren. Zo is het energieverbruik lager en het comfort vele malen hoger. Daarnaast zijn er geen radiatoren in het zicht. Dit lijkt uiteraard optisch mooier en scheelt ook ruimte. Vloerverwarming leggen vereist het maken van een vloerverwarming legplan. Je kunt een bedrijf inschakelen voor het plaatsen van vloerverwarming of zelf vloerverwarming leggen. Bij de laatstgenoemde optie kun je zelf de onderdelen voor vloerverwarming kopen, je gaat onder andere de tackerplaat en de vloerverwarmingsbuis bestellen.

Vloerverwarming zelf leggen of laten leggen?

Wanneer je recent ervaring hebt met waterleiding leggen, dan heb je gemerkt hoe makkelijk dit is met de nieuwe technieken. De buizen zijn te verwerken zonder te solderen. Een beetje handige doe-het-zelver kan zo een kraan aanleggen of een extra radiator plaatsen. Maar is vloerverwarming zelf leggen ook zo makkelijk? Bij vloerverwarming leggen komt meer kijken dan bij de andere voorbeelden. Zo moet je kiezen voor een droogbouw of natbouw systeem en een legpatroon uitdenken. Voor het legpatroon ontwerpen is specialistische kennis nodig, ga dit alleen zelf doen wanneer je 100% zeker bent van wat je doet. Wanneer de vloerverwarming er eenmaal ligt, dan kun je niet makkelijk een aanpassing maken. 

Keuzes bij vloerverwarming legplan

Een vloerverwarming legplan omvat de keuze voor een type legplan tot waar de uiteindelijke vloerverwarmingsbuizen komen te liggen. Je hebt keuze uit een meander- of een slakkenhuis patroon. Bij een slakkenhuis patroon liggen de buizen voor aan- en afvoer naast elkaar. Dit patroon wordt vaker gekozen dan een meanderpatroon. Bij een meanderpatroon wordt de ruimte niet overal even warm. Dit is handig wanneer er een koude wand is die meer verwarming nodig heeft, echter in de meeste gevallen is een slakkenhuis-patroon vloerverwarming de beste keuze. Bij het uittekenen van het vloerverwarming plan houd je rekening met obstakels en de vorm van de woning. Ook kies je voor tackerplaten of bevestigingsnetten. 

inspiratiebrochures1.png

De vloerverwarming leggen

Zoals eerder genoemd is het maken van een legplan een taak waar ervaring veel voordeel biedt. Een professional weet op basis van het type vloer welk systeem hij moet kiezen. Daarnaast kan hij een legplan tekenen waardoor de ruimte overal een comfortabele warmte heeft. Een vloerverwarming kan je minder makkelijk aanpassen dan dat je een radiator hoger, lager of aan of uit kunt zetten. Je hebt het liefst de vloerverwarming de hele dag aan op een goede, lage temperatuur die de ruimte behaaglijk maakt en je warme voeten geeft. Op dit manier komt vloerverwarming het beste tot zijn recht. Houdt hier rekening mee bij het maken van jouw vloerverwarming legplan of geef je wensen door aan de professional die jouw vloerverwarming aanlegt.

Waarom de beste kwaliteit onderdelen voor vloerverwarming kopen?

Wanneer je zelf de vloerverwarming gaat leggen, dan moet je de onderdelen voor vloerverwarming kopen. Het belangrijkste hierbij zijn de vloerverwarmingsbuizen. Je wilt de beste kwaliteit zodat je geen lekkage krijgt. Koop jouw vloerverwarmingsbuis bij een specialist zoals 123vloerverwarming.nl en ga niet op zoek naar de goedkoopste vloerverwarmingsbuis. Hoewel een besparing bij aanschaf leuk lijkt, is een lekkage nadat de vloerverwarming erin ligt helemaal niet leuk. De kosten voor lekkage van vloerverwarming herstellen zijn hoog, aangezien de vloer opengebroken moet worden. Ga dus voor kwaliteit en, als het even kan, ga in gesprek met een vakman. Zo weet je zeker dat je de beste vloerverwarming krijgt.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide