1452
Koude voeten? Tijd voor vloerisolatie
Gepubliceerd: 20-11-2020

Veel mensen (en met name vrouwen) hebben regelmatig last van koude voeten. Daar kan een medische oorzaak aan ten grondslag liggen maar de kans is ook groot dat het probleem de vloer van je woning is.

 

 Nu het buiten kouder wordt, is het koude voeten probleem ook weer meer aan de orde. En dat is niet gek natuurlijk. Zit je met je voeten op een door de zon verwarmde buiten- of binnenvloer, heb je uiteraard ook minder last van koude voeten.

inspiratiebrochures1.png

Koude vloeren

Hebben je partner of kinderen ook regelmatig koude voeten? Dan is de kans groot dat de vloer het probleem is. Zeker als je bijvoorbeeld beneden last van koude voeten van maar boven in je slaapkamer niet is de kans groot dat jouw vloer niet geïsoleerd is. De kou trekt vanuit de grond door de vloer waardoor jij koude voeten krijgt. Heb je eenmaal koude voeten, blijf je bibberen natuurlijk.

Overigens is vloerisolatieniet alleen belangrijk als je last van koude voeten hebt. Ook om te besparen is het slim je vloer te isoleren. Een woning kan wel 15% warmte verliezen via een geïsoleerde vloer. Na isolatie is het niet alleen zo dat je huis warmer blijft (en je energierekening dus lager blijft) ook zal de  luchtvochtigheid minder worden en daarmee ook de kans op schimmels waar je weer ziek van kunt worden.

Welke soorten isolatie zijn er?

Heb je plannen om de vloer te gaan isoleren, weet dan dat er meerdere manieren zijn om dit te doen. Je kunt de vloer vanaf de bovenkant isoleren maar ook via de onderkant via de kruipruimte. Voor kruipruimte vloerisolatie moet de kruipruimte wel 35 tot 50 cm hoog zijn anders is het niet mogelijk om goed te isoleren. Bij een kruipruimte kleiner dan 35-50 cm wordt er bodemisolatie toegepast. Pas je vloerisolatie aan de bovenkant toe is de snelste en handigste manier het aanbrengen van een isolerende laag onder je tapijt, laminaat of hout.

Tip: Vraag altijd eerst naar de vloerisolatie kosten. Bedenk daarbij dat als je nu je vloer gaat isoleren je nog gebruik kunt maken van het verlaagde BTW tarief van 21% naar 6% op de arbeidskosten van een specialist. Een aardige besparing en reden om nu tot actie over te gaan dus.

Andere oorzaak

Is je woning wel geïsoleerd maar heb je toch nog (als enige) last van koude voeten? Dan kan een slechte bloemsomloop ook de reden zijn. Daalt de omgevingstemperatuur, wordt ook je lichaamstemperatuur lager. Je bloedvaten trekken samen om er zo voor te zorgen dat er zoweinig mogelijk warmte ontglipt. Bij enkele personen is dat samentrekken sterker waardoor de doorbloeding van de voet minder wordt en je koude voeten krijgt. Wisselbaden met warm en koud water kunnen je dan helpen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide