181
Zo pak je de restyling van de woonkamer aan
Gepubliceerd: 20-03-2024

Soms heb je ineens het idee dat je de woonkamer helemaal anders wilt. Dat kan omdat je gaat verhuizen en de stijl van de vorige bewoner niet jouw smaak is. Maar het kan natuurlijk ook dat je je eigen woonkamer een beetje beu bent en iets nieuws wilt. Je kunt dit stap voor stap aanpakken, zodat alles overzichtelijk blijft. We geven je tips voor een woonkamer nieuwe stijl waar je weer jaren mee vooruit kunt.

Maak eerst een plan

Het is belangrijk om eerst te bedenken wat je wilt. Wil je alleen nieuwe meubels of wil je ook een mooie vloer en een nieuw kleurtje op de muren? Als het antwoord op deze laatste vraag ‘ja’ is dan is het verstandig om eerst te bepalen wat er op de vloer moet komen. Er zijn tal van opties. Een laminaatvloer, een plavuizen vloer, een PVC vloer of een gietvloer. Er zijn ook nog steeds mensen die kiezen voor tapijt als vloerbedekking. Bedenk dat tapijt erg kwetsbaar is. Het slijt snel en is een risico voor vlekken. Daar staat tegenover dat tapijt een kamer wel een knusse uitstraling geeft en herinneringen aan vroeger oproept. Als je hebt besloten wat voor soort vloer het moet gaan worden, dan is de volgende stap te beslissen welke kleur de vloer krijgt.

Kleuren die bij elkaar passen

Ga je een klik PVC vloer uitkiezen dan is het verstandig om die ‘in het echt’ te bekijken voordat je de vloer bestelt. De kleur kan op een foto heel anders overkomen dan in het echt. Het is sowieso verstandig om een kleur te kiezen die enigszins neutraal is. Op die manier kun je als je besluit een nieuw bankstel of een andere eethoek te kopen, de vloer laten liggen. Een vloer gaat met het juiste onderhoud minstens tien jaar mee, sommige vloeren kunnen zelfs tientallen jaren mee. Het i ook in het kader van duurzaamheid verstandig om een vloer zo lang mogelijk te gebruiken. Laat je bij de aankoop daarom adviseren over het juiste onderhoud van je vloer.

WIN-VLOERKLEED.png

Nieuwe meubels uitkiezen

Als de basis er is, de nieuwe vloer en de nieuwe kleur op de muren, kun je op zoek gaan naar nieuwe meubels. Kijk niet alleen naar wat mooi is, maar beoordeel ook of het praktisch is. Een bank kan er mooi uitzien, maar hij moet ook lekker zitten. Een kast moet voldoende opbergruimte bieden voor wat je er in kwijt wilt. Verlichting moet de juiste sfeer geven aan de ruimte en een eethoek moet voldoende plaats bieden aan je gezin of eventuele vrienden of familie die komen eten. Ook hiervoor geldt: breng een bezoek aan de showroom en koop niet te snel online, tenzij je zeker van je zaak bent. Meten is weten, meubels lijken vaak kleiner als ze in een showroom staan. Zorg dus dat je op pad gaat met een lijstje met de maximale afmetingen voor een bank, een eettafel of buffetkast. Als de spullen worden bezorgd en je kunt ze niet kwijt dan heb je pas echt een groot probleem. Let goed op dat kleuren goed bij elkaar passen en een mooi geheel vormen.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide