3789
Een vloer uitkiezen: waar let je op?
Gepubliceerd: 25-02-2019

De keuze voor een nieuwe vloer in de woonkamer, slaapkamer of keuken is niet zomaar gemaakt. Vloeren gaan over het algemeen jaren mee en hebben een grote invloed op de sfeer in huis; maar ook gebruiksgemak speelt een belangrijke rol. Hoe kies je dan uit al die vloeren? Hier vind je een paar punten om op te letten.


In welke ruimte komt de vloer te liggen?
Natuurlijk kies je een andere vloer voor in de badkamer dan de woonkamer. Net als de keuken en het toilet vraagt de badkamer om een vocht- en vuilbestendige vloer. Tegels of gietvloeren doen het daar goed. In de slaapkamer kiezen veel mensen voor tapijt -omdat het zacht en knus is- of laminaat, dat je gemakkelijk stofvrij kunt maken.

In de woonkamer is tapijt tegenwoordig niet veel meer te vinden; we lopen nogal eens met onze schoenen door de kamer. Houten vloeren doen het goed, maar ook een gietvloer, laminaat of linoleum. Mis je de knusheid van tapijt? Met een vloerkleed in de zithoek en eventueel nog één voor de open haard los je dat zo op. Kijk maar eens op vloerkledenwinkel Floorpassion.nl!

inspiratiebrochures1.png

Wie maken er gebruik van de vloer?
Als je gewend bent aan een hond in huis, dan weet je dat het fijn is om een vloer te kiezen waarop je niet elk korreltje zand en elk haartje ziet liggen. Een robuuste houten vloer werkt bij honden en katten bijvoorbeeld beter dan glanzend, egaal laminaat. Ook een huis met kinderen vraagt om een andere vloer dan het appartement van een alleenstaande.

Wil je vloerverwarming leggen? Zorg dan dat de vloer daarmee samengaat. Gietvloeren zijn bijvoorbeeld erg geschikt, omdat ze maar een paar millimeter dik zijn en er dus meestal genoeg ruimte overblijft voor de leidingen onder de vloer. Als je in een gehorig huis woont met zeurderige benedenburen, wil je misschien extra letten op de geluidsdemping van een vloer.

Hoe groot is de ruimte waar de vloer komt te liggen?
In een kleine woonkamer met weinig ruimte kun je beter geen donkere vloer neerleggen. Drukke patronen zijn dan ook niet aan te raden. In een grote ruimte brengt een donkere vloer juist sfeer.

Heb je lage ramen of openslaande deuren? Houd er dan rekening mee dat op een gladde, egale vloer elke voetstap en druppel zichtbaar is in het daglicht: alsof je nóóit dweilt.

Hoe groot is je budget?
Laminaat, linoleum en vinyl zijn over het algemeen de meest betaalbare vloeren. Maar ook hierin is natuurlijk veel variatie. Een houten vloer voelt heel anders en heeft een uniek karakter, alleen zit daar ook een prijskaartje aan. Gelukkig kan een goede houten vloer al gauw 30 jaar mee. Een gietvloer is eveneens duurzaam, en wordt steeds populairder ondanks een redelijk prijskaartje. Tegels kun je in verschillende prijsklassen vinden; het leggen van de tegels is meestal de grootste kostenpost.

Wat vind je mooi?
Tot slot, niet onbelangrijk: van welk type vloer gaat jouw hart sneller kloppen? Je kunt heel praktisch kijken naar alle andere factoren, maar als je niet blij wordt van een vloer moet je deze nooit in huis nemen.

Vergeet niet dat je een vloer altijd nog gezelliger kunt maken met één of twee mooie vloerkleden erop! Als je dan toe bent aan een nieuwe look in huis, vervang je simpelweg het vloerkleed voor een ander kleurtje. Zolang de basisvloer naar wens is, kun je oneindig experimenteren.


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide