9046
Wat kosten natuursteen tegels?
Gepubliceerd: 02-03-2016 Laatste update: 04-05-2021

Veel mensen denken nog steeds dat natuursteen tegels duur zijn. Maar klopt dat wel? En waarom kost de ene tegel meer dan de andere? Wat kost het leggen van een natuursteen vloer? Hier vindt je alles op een rijtje:

VERSCHILLENDE KWALITEITSKLASSEN
De prijs van natuursteen tegels is sterk afhankelijk van de natuursteensoort en de kwaliteit van die steensoort. Neem bijvoorbeeld tegels van Belgisch hardsteen. Belgisch hardsteen is een blauwgrijze kalksteen en wordt ook wel blauwsteen of Arduin genoemd. Typisch voor Belgisch hardsteen is de aanwezigheid van fossielen van zeelelies, schelpen, koraal en sponsdieren. Daarnaast zie je mineralen in de vorm van aders of vlekken. Belgisch hardsteen wordt onderverdeeld in klassen, afhankelijk van de mate van aanwezigheid van aders, vlekken en fossielen in de tegels. Hoe minder aanwezig, hoe lager de prijs. De prijs van Belgisch hardsteen tegels varieert dan ook van € 40,- per vierkante meter tot wel € 140,-.

WINNING IN DE GROEVE
Ook de kosten van de winning, het transport en het aanbod zijn van belang in de prijs van natuursteen tegels. Zo zijn zwarte leisteen tegels uit Brazilië erg populair in Nederland. Deze Braziliaanse leisteen wordt ook wel Mustang leisteen, Black Slate, Montauk Black of Graphite slate genoemd. De winning in de groeve is relatief eenvoudig en het aanbod is groot. Je koopt Mustang leisteen tegels al vanaf € 15,- per m2.

Voor Leisteen tegels uit Noorwegen is dit een heel ander verhaal. De winning in de Noorse groeves is ingewikkeld en gaat vaak gepaard met erbarmelijke (weers)omstandigheden. Daarnaast is Noorse leisteen schaars. De prijzen van Noorse leisteen beginnen daarom ook pas bij € 150 en kunnen oplopen tot over de € 300 per m2.

VRAAG OOK NAAR DE ARBEIDSOMSTANDIGHEDEN
Ook is het belangrijk dat er tijdens de winning wordt gelet op de arbeidsomstandigheden waaronder natuursteen wordt gewonnen. Lage lonen, verkapte slavernij of kinderarbeid brengt de prijs van bepaalde soorten natuursteen tegels weliswaar omlaag, maar je moet je afvragen of je zo’n vloer in huis wilt hebben.

AFMETING
Ook de afmeting van de tegels speelt een rol mee in de prijsvorming. Natuursteen tegels zijn verkrijgbaar in allerlei afmetingen. Vierkante formaten zoals 30 x 30, 60 x 60 tot wel 100 x 100 cm, maar ook rechthoekige formaten zoals 60 x 30 cm worden veel toegepast. Wanneer je een vaste breedtemaat hebt en een wisselende lengtemaat, noem je dat ook wel banen of vrije lengtes. Over het algemeen geldt dat grotere tegels duurder zijn dan kleinere tegels. Banen liggen vaker iets lager in prijs dan de vierkante tegels. Kleine tegels of mozaïeken zijn weer wat duurder omdat hier meer arbeidskosten mee gemoeid zijn.

Ook de dikte van de tegels is mede bepalend voor de prijs. Meestal worden natuursteen tegels geleverd in diktes van 1,5 of 2 cm. Tegenwoordig worden de tegels ook dunner geleverd (bijvoorbeeld 1 cm) en zijn dan over het algemeen goedkoper. Je moet daarbij wel extra opletten. De dunnere tegels kunnen bij het leggen problemen leveren als dit niet door een vakman gebeurt. Beter is het een tegelzetter te zoeken die ook veel ervaring heeft met natuursteen. Lees hier meer over het leggen van natuursteen tegels.

HOUD REKENING MET DE LEVENSDUUR
Als je een nieuwe vloer koopt, kijk dan niet alleen naar het aankoopbedrag mar ook naar de levensduur. Laminaat is dan wel goedkoper dan natuursteen tegels, maar een natuursteen vloer gaat veel langer mee. De tegels hebben een zo goed als onbeperkte levensduur en de vloer wordt door de jaren heen eigenlijk alleen maar mooier. Zelfs na jaren intensief gebruik behouden de tegels hun natuurlijke schoonheid. Hou je daar rekening mee, dan zijn natuursteen tegels zelfs goedkoper dan de meeste vloerbedekkingen.

BOUWMATERIALEN
Natuursteen tegels kunnen op verschillende manieren gelegd worden. Dit hangt af van de ondergrond en van de tegels zelf. Het verlijmen van natuursteen tegels wordt het meeste toegepast, maar dan moeten de tegels wel op gelijke dikte gezaagd zijn. Is de ondergrond wat minder vlak of hebben de tegels dikteverschillen, dan kunnen de natuursteen tegels worden gelegd met een speciale mortellaag of in de specie (een ter plekke bereide laag van zand en cement) waarmee oneffenheden opgevangen kunnen worden. De gemiddelde prijs voor de lijm en voegmaterialen die gebruikt worden om de natuursteen tegels te leggen, bedraagt ca. € 12,50 per m2.

LEGLOON
Niet iedere tegelzetter kan natuursteen tegels leggen. De tegels zijn groot en zwaar. Natuursteen tegels worden met de hand gemaakt. Daarom kunnen ze verschillen in afmeting. Tijdens het leggen moet rekening worden gehouden met deze gebruikelijke toleranties in maatvoering en diktes. Een vakman kan deze toleranties verwerken zodat je er na het leggen niks meer van ziet. Het gemiddelde legloon voor het professioneel laten leggen van een natuursteen vloer bedraagt € 40,00 per m2.

VLOERVERWARMING
Natuursteen tegels zijn prima geschikt voor vloerverwarming. Natuursteen heeft de eigenschap warmte goed te kunnen geleiden en lang vast te houden en kan in combinatie met vloerverwarming tot wel 25% besparing opleveren in de energiekosten. Vloerverwarming heeft daarnaast nog meer voordelen ten opzichte van verwarming door radiatoren. Vloerverwarming is een stralingswarmte en geeft daarom een aangenamere warmte af. Er is bovendien minder sprake van tocht en er is een betere luchtvochtigheid. Er is minder stofcirculatie en dus minder kans op huisstofmijt. Door het ontbreken van (vaak ontsierende) verwarmingselementen zoals radiatoren blijft er meer ruimte over voor het plaatsen en indelen van meubelen.

Heb je al een cementdekvloer, dan kun je de vloerverwarming laten inslijpen. Met een speciale slijpmachine wordt in de bestaande vloer een strak sleuvenpatroon geslepen waarin de verwarmingsbuizen worden aangebracht. Deze methode kan op 99% van alle dekvloeren worden toegepast. Het voordeel is dat het niet nodig is om de vloer na het aanbrengen van de verwarmingsbuizen nog extra aan te smeren en de tegels kunnen er direct op verlijmd worden.

Ben je nieuw aan het bouwen of is je vloer niet geschikt voor inslijpen? Dan kun je ook kiezen voor traditionele vloerverwarming waarbij op de bestaande laag eerst isolatie wordt aangebracht en daarna montagematten. Op deze bevestigingsnetten worden vervolgens de.verwarmingsbuizen aangebracht. Hier overheen komt de afwerkvloer.

De prijs van vloerverwarming is vooral afhankelijk van of je de vloerverwarming als hoofd- of als bijverwarming wilt gebruiken. Ook is de te verwarmen oppervlakte van belang voor het aantal groepen dat je nodig hebt. De prijs van ingeslepen vloerverwarming ligt iets lager dan die van gebonden vloerverwarming. Voor een woonkamer van 50m2 moet je tellen op een prijs rond de € 1250 als bijverwarming en € 1500 als hoofdverwarming. Lees meer over vloerverwarming

SAMENVATTING
Samenvattend kun je concluderen dat er niet één prijs te noemen is voor natuursteen tegels. De prijs is van veel factoren afhankelijk en varieert daarom tussen de € 15,00 en ruim € 300 per m2. Een natuursteen tegelvloer ligt hiermee binnen vrijwel ieders handbereik. Zorg ervoor dat je de tegels aanschaft bij een goede vakhandel. Dan ben je verzekerd van een goede en duurzame kwaliteit tegels. Ook krijg je dan een objectief advies dat past bij jouw persoonlijke wensen en levensstijl. Laat de tegels bij voorkeur plaatsen door een gespecialiseerde natuursteenzetter. Zo kun je gegarandeerd jarenlang onbezorgd van je natuursteen tegels genieten.

Nibo Stone is zo’n vakhandel. Het bedrijf bestaat al sinds 1923 en heeft twee vestigingen in Venlo en Vianen. In de inspiratiecenters liggen de vloeren op grote beloopbare oppervlaktes zodat je een goed beeld krijgt van hoe de vloer er bij je uit komt te zien. De enthousiaste medewerkers kunnen je alles vertellen over de eigenschappen van de steen en de verwachtingen die je ervan mag hebben. Nibo Stone heeft ook een speciaal pakket: Het Nibo Totaal pakket. Je hoeft dan alleen nog maar de vloer van je dromen uit te kiezen en daarna neemt Nibo Stone al het werk uit handen. Voordat je het weet heb je een compleet nieuwe vloer in je keuken, woonkamer of op het terras. Je hoeft alleen nog maar de meubels erop te zetten. Na een jaar komt Nibo Stone nog een keer op de koffie en geeft je vloer meteen een complete reinigings- en onderhoudsbeurt.

BEZOEK DE WEBSITE VAN NIBO STONE NATUURSTEEN EN KERAMIEK

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide