17684
Beltrami
Gepubliceerd: 25-10-2012 Laatste update: 06-06-2022

Het woord zegt het al natuursteen komt uit de natuur en heeft een lang proces achter de rug om zich te vormen. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen; marmer, graniet, travertin, leisteen, kwartsiet, granito, kalkzandsteen. Juist omdat het uit de natuur komt is geen enkele steen hetzelfde. Er zijn diverse kleuren en structuren verkrijgbaar. De meest voorkomende natuurstenen vloeren zijn van marmer of graniet.

EIGENSCHAPPEN VAN NATUURSTEEN
Natuursteen is duurzaam en heeft een lange levensduur. Een natuurstenen vloer kan wel 80 jaar mee en een tapijt gemiddeld maar tien jaar. Het is de meest slijtvaste vloerbedekking die er bestaat waar u uw hele leven plezier van kunt hebben. Natuursteen is onderhoudsvriendelijk en ook milieuvriendelijk. Natuursteen is een perfect geleidend materiaal en daardoor zeer geschikt voor vloerverwarming.

MARMER
Marmer wordt in blokken gewonnen. Marmer is vlekgevoeling door het hoge calciumgehalte hetgeen door impregnering grotendeels voorkomen kan worden. Er bestaan vele soorten marmer, zij verschillen van structuur, kleur en afkomst. Marmer is minder bestand tegen krassen en het is niet-isolerend. Hierdoor is meestal vloerverwarming gewenst.

GRANIET
Graniet wordt net als marmer in blokken gewonnen hiervan worden tegels gezaagd. Een goede eigenschap van graniet is de kras en vlekvastheid.

Graniet is niet-isolerend, dus ook hier is meestal vloerverwarming gewenst.

HET LEGGEN VAN NATUURSTEEN
U kunt de vloer in specie leggen of lijmen op de bestaande cementdekvloer. De meest voorkomende is het leggen in specie. Natuursteen kan ook op een houten ondervloer of een bestaande vloer worden gelegd zolang deze maar geëgaliseerd is. Meestal duurt het zon 2 a 3 dagen na het leggen voordat u de vloer kunt betreden en meubels kunt plaatsen. Wanneer er cementsluier op de natuursteen aanwezig is, dient u deze zo spoedig mogelijk te verwijderen. In de lange droogperiode die de vloer vaak heeft, dient u de vloer met weinig water en een dweil schoon te maken.

ONDERHOUD
Na het leggen dient de vloer geïmpregneerd te worden om zo de mooie kleuren en structuren te verduidelijken, maar ook om deze te beschermen tegen vlekken. Wanneer u de vloer schoon wilt maken zijn er speciale reinigingsprodukten voor te koop. Heeft u deze niet in huis dan mag u alleen zuurvrije reinigingsmiddelen gebruiken zoals groene zeep. Wanneer u een vlek op de vloer krijgt zoals bijvoorbeeld rode wijn dan is er niets aan de hand, zolang u de vloer heeft beschermd. U kunt de wijn gewoon opnemen met een vochtige doek en de vloer schoonmaken.

KERAMISCH OF NATUURSTEEN
Vaak twijfelt men nogal eens tussen een vloer van natuursteen of van keramische tegels. Het grote verschil is dat natuursteen uit een geheel bestaat. Keramische tegels zijn vaak gemaakt van gebakken klei met glazuur. Het nadeel van keramische tegels is dat wanneer je hier iets hards op laat vallen het glazuur eraf kan springen waardoor de klei zichtbaar wordt.

NATUURSTEEN IN UW FLAT
Wilt u een natuurstenen vloer in uw flat of appartement leggen dan dient deze zwevend gelegd te worden. Eerst dient u een geluidsdempende vloer aan te brengen waarna u de stenen vloer kunt plaatsen. Volgens de norm mag nu namelijk niet meer dan 15 decibel geluid naar de onderburen sturen.

inspiratiebrochures1.png

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide