3201
Parket; binnen en… buiten!
Gepubliceerd: 01-07-2019

We kunnen ons voorstellen dat de kop boven dit artikel menigeen de wenkbrauwen even zal doen fronsen. Want een echt houten parketvloer in je achtertuin is vanzelfsprekend onmogelijk. Maar met een beetje goede wil is het wel degelijk mogelijk; met keramische buitentegels in houtlook kom je in ieder geval qua uitstraling een heel eind in de buurt. En dat met vele extra voordelen!

 

Nee, moderne keramische vloeren zijn gelukkig niet meer synoniem aan die verschrikkelijke, rood-bruine geglazuurde plavuizen uit de jaren ‘70. Want vandaag de dag zijn de patroon- of motief-mogelijkheden werkelijk enorm en het aantal toepassingen welhaast oneindig. En de voordelen van vloeren met keramische tegels ten opzichte van andere vloerbedekkingen zijn legio. Zo zijn de tegels uv-bestendig (verkleuren dus niet) en vorst- en hittebestendig (-50 °C tot +60 °C), zijn ze leverbaar in een groot aantal maten waaronder XXL en zeer goed te combineren met energiezuinige en comfortabele vloerverwarming.

inspiratiebrochures1.png

Overal in en rondom het huis
De plekken waar je keramische tegels kunt toepassen zijn legio. Natuurlijk zijn ze zeer geschikt voor de woonkamer, maar ook in de badkamer en andere natte ruimtes is het een uitstekende keuze. En ze zijn zowel toepasbaar op de vloer als aan de muur van de badkamer, het toilet of natuurlijk de keuken.

Minder bekend is het gebruik buitenshuis; maar ook voor je terras of binnenplaats zijn keramische tegels dankzij hun vorst- en vochtbestendigheid uitermate geschikt. En als je dan kiest voor tegels met een houtlook, het zogenoemde keramisch parket dat eigenlijk niet meer van echt hout te onderscheiden is en verkrijgbaar is in vele soorten hout-imitaties zoals beuken, eiken en ook kersen, dan is de kop boven dit artikel opeens een stuk beter te begrijpen!

Eén geheel
Keramische buitentegels zijn op zich al heel praktisch en strak ogend, maar als je weet dat keramische tegels beschikbaar zijn in zowel een binnen- als buitenuitvoering, dan wordt het natuurlijk wel heel interessant. Dit geeft immers een unieke mogelijkheid de huiskamer als het ware in de tuin te laten overlopen. Vaak zijn de buitentegels binnen een tegelserie wel rond een 1 cm dikker dan de binnen-variant, maar omdat ze verder exact dezelfde uitstraling hebben, zullen kamer en terras optisch één geheel gaan vormen wat zorgt voor een zeer ruimtelijk effect. Probeer dat maar eens met traditioneel parket op basis van massieve planken, fineer- of lamelparket of een zogenoemde duoplank!

Keramisch parket-tegels zijn, voor een echte parketlook, te verkrijgen in vele afmetingen en dus ook in een langwerpig en lang formaat van bijvoorbeeld 20 bij 180 cm die zorgen voor een zeer realistische eindresultaat. En ben je niet zo gecharmeerd van de houtlook, dan zijn er nog veel meer mogelijkheden met hetzelfde fraaie effect. Denk bijvoorbeeld aan marmerlook tegels voor een klassieke uitstraling of tegels in betonlook, ook wel cementlook genoemd, voor een fraaie industriële look in kamer en tuin.

Vakman
Nog wel een kanttekening bij het buitenhuis toepassen van keramische tegels. Want hoe fraai het ook kan zijn, als ze niet goed en strak gelegd worden, kan dit voor een grote teleurstelling zorgen. Wij raden daarom aan hiervoor altijd een vakman in de arm te nemen. En mocht je toch besluiten zelf aan de gang te gaan, besteedt dan vooral veel aandacht aan de ondergrond. De keramische buitentegels zijn vaak slechts 2 centimeter dik en dus best kwetsbaar als het te betegelen gebied niet optimaal is geprepareerd. Een ondergrond met 15 centimeter gebroken puin en daarbovenop een laag laag zand van minstens 5 cm vormt een goede basis.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide